xcounter
#

У РФ до кінця року хочуть сформувати: 2 округи, 2 армії, 5 дивізій та 26 бригад - на скільки це реально взагалі

У РФ до кінця року хочуть сформувати: 2 округи, 2 армії, 5 дивізій та 26 бригад - на скільки це реально взагалі
6316

Масштабність планів РФ настільки велика, що цілком можлива абсолютна втрата зв'язку із реальністю

У РФ до кінця цього року хочуть створити два військові округи - Московський і Ленінградський, сформувати загальновійськову та повітряну армії, п'ять дивізій та 26 бригад. Про це заявив начальник Головного організаційно-мобілізаційного управління Генштабу ЗС РФ генерал-полковник Бурдинський, слова якого наводить відомче видання міноборони рашистів.

Нагадаємо, що плани щодо округів та нових військових з'єднань були оголошені Шойгу ще наприкінці минулого року, але без уточнення строків. Також перелік виглядав наступним чином:

Читайте також: Італія виділила Україні не тільки ЗРК SAMP/T, але й САУ PzH 2000 та M109 на кілька батарей
  • 5 артилерійських дивізій військових округів та артилерійські бригади
  • 3 новостворені мотострілецькі дивізії
  • 1 армійський корпус у Карелії
  • 7 мотострілецькі бригади переформатувати у дивізії
  • бригади морської піхоти переформатувати у п'ять дивізій
  • 2 десантно-штурмові дивізії
  • 8 бомбардувальних авіаційних полків
  • 1 винищувальний авіаційний полк
  • 6 бригад армійської авіації, а для придання до кожної загальновійськові (танкової) армії створити додатково змішану авіаційну дивізію та бригаду армійської авіації

мста-б

Й заява про намір до кінця року сформувати одразу 26 бригад виглядає більш ніж фантастичною. Бо формування навіть однієї бригади - це доволі масштабна задача - звичайна мотострілецька бригада, якщо брати основні показники, це:

  • 4,2 тисячі особового складу
  • 41 танк
  • 171 бойова броньована машина
  • 72 артилерійських системи (18 одиниць 120-мм мінометів, 36 одиниць 122/152-мм артилерії, 18 РСЗВ "Град")

бмп-2

Враховуючи наявні та вже прискорені можливості військово-промислового комплексу РФ у найкращому випадку на формування однієї мотострілецької бригади знадобиться півроку, це з урахування розконсервації техніки, коли вся потужність промисловості направлена лише на цю задачу.

Як у РФ будуть формувати шість бригад армійської авіації, в кожній з яких має бути 80-100 вертольотів (відповідно до заяви Шойгу), тобто загалом до 600 одиниць - окрема таємниця. Бо у РФ на рік виробляються 200 вертольотних двигунів на рік, а їх на одну машину необхідно два. Тобто створення шести бригад армійської авіації, це майже шість років, якщо всі випущені двигуни будуть направлятися лише на цю задачу. А це означає те, що всі інші вертольоти, як військові, так й цивільні залишаться без можливості заміни моторів.

ка-52

А серед планів фігурували й десантно-штурмові дивізії, бригади армійської авіації, артилерійські бригади підвищеної могутності та справжні монстри у вигляді артилерійських дивізій, при цьому одразу п'яти. А лише щоб озброїти артдивізії, якщо брати радянські лекала, необхідно десь взяти 1080 одиниць 152-мм артилерії та 360 РСЗВ великого калібру.

Навіть якщо відкинути все інше, на кшталт систем управління, тобто плани до кінця року сформувати загальновійськову та повітряну армії, а також п'ять дивізій краще не стає. Бо за наступні пів року сформувати 26 бригад, з яких по суті потім будуть й збиратися дивізії та армії - це щось поза межами здорового глузду й можливість адекватного аналізу цього процесу просто відсутня.

Бо знову ж, мова йде не тільки про техніку для мотострілецьких бригад, а про танкові, артилерійські, зенітні ракетні, бригади армійської авіації тощо. Й на кого розраховані такі заяви - залишається окремим питанням.

Читайте також: Рашисти думають, що якщо дослідну РСЗВ "Кама" переназвати на "Сарма", то краще "продаватиметься"