xcounter
#

Рашисти думають, що якщо дослідну РСЗВ "Кама" переназвати на "Сарма", то краще "продаватиметься"

8758
Дослідний зразок рашистської РСЗВ під індексом 9А52-4 "Кама", ілюстративне фото з відкритих джерел
Дослідний зразок рашистської РСЗВ під індексом 9А52-4 "Кама", ілюстративне фото з відкритих джерел

Росіяни показують цю систему на виставках уже більше 10 років, але серійного замовника досі нема

Кремлівські пропагандони заявляють, що їх ВПК веде роботу по розробці нової 300-мм реактивної системи залпового вогню "Сарма", яка начебто має стати "розвитком" дослідної РСЗВ під індексом 9А52-4 "Кама" на шасі КамАЗ-63501, котра в свою чергу позиціонується як "міні-Смерч" із шістьма направляючими замість дванадцяти.

Росіяни стверджують, що головною відмінністю системи "Сарма" начебто є здатність застосовувати керовані реактивні снаряди калібру 300мм. І цілком ймовірно, що вони тут мають на увазі саме керовані снаряди типів 9М544 та 9М549 до системи "Торнадо-С", які відзначаються зокрема дальністю стрільби до 120 км та лазерним гіроскопом до космічного корабля "Союз".

Дослідний зразок рашистської РСЗВ під індексом 9А52-4 "Кама" під час випробувань в 2010 році, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але й у випадку із системою "Кама", розробником якої є підприємство "Мотовилихинские заводы", рашисти також стверджували, що ця РСЗВ може відстрілювати різні типи реактивних снарядів з дальністю пуску від 20 км до 120 км.

І загалом "Сарма" виглядає як спроба росіян "перепакувати" в маркетинговому плані існуючу розробку 9А52-4 "Кама", на яку за останні 17 років так і не вдалось знайти серійного замовника, зокрема навіть Міноборони РФ.

Дослідний зразок рашистської РСЗВ під індексом 9А52-4, ілюстративне фото з відкритих джерел

Перша виставкова презентація РСЗВ "Кама" відбулась ще в 2007 році, і тоді ця система позиціонувалась "як спеціально розроблена під умови Південно-Східної Азії". І як черговий "аналоговнєт" час від часу демонструвалась під час різного роду пропагандистських заходів.

Але пропагандистські зусилля не привели до реального результату у вигляді замовлень на цю систему. І сxоже, що навіть самі розробники РСЗВ "Кама" уже втратили надію комусь її продати. Тому, наприклад, під час виставки VIDEX-2022 в грудні минулого року у В’єтнамі демонструвати навіть не дослідний зразок, а лише виставкову модель.

Виставкова модель російської РСЗВ під індексом 9А52-4 на експозиції VIDEX-2022, зображення - Janes
Читайте також: Росіяни випробовують ракетний комплекс "Гермес", роботи по якому йдуть ще з 90-х років