xcounter
#

У Пентагоні прогнали контрнаступ ЗСУ через математичні моделі - що це таке та чому це абсолютно непублічний пласт допомоги

Математичне моделювання бойових дій - окрема наука
Математичне моделювання бойових дій - окрема наука
30441

Проведення математичних моделювань бойових дій для ЗСУ у США означає існування цілого пласту абсолютно непублічної допомоги, який не менший за передачу озброєння

Під час слухань у Конгресі США, які пройшли 26 квітня, верховний головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі Крістофер Каволі дав доволі цікаву відповідь на питання підготовки України до наступальних дій.

Зокрема він зазначив, що 98% обіцяного для проведення контрнаступу озброєння вже в Україні й існує "абсолютна впевненість", що все необхідно доставлено. А також додав, що разом із ЗСУ, були проведені моделювання й Україна у "хорошій позиції" для контрнаступу.

Читайте також: Чому передача Словенією БТРів Valuk значно цікавіша ніж просто 20 машин і мова йде про Pandur, ASCOD та взагалі Австрію

Й останнє потребує додаткового роз'яснення, бо інформація про проведення таких моделювань означає значно масштабніші процеси ніж просто порахувати кількість танків та бійців. Більше того, за цим криється величезний пласт абсолютно непублічної допомоги від союзників, який дійсно має величезне значення для здобуття перемоги.

Інформація що щось подібне вже проводилась з'явилась вже після блискавичної Куп'янської офензиви. Тоді на умовах анонімності американські військові повідомили, що проводили разом із Генштабом ЗСУ командно-штабні ігри, які симулювали наступ на різних ділянках фронту. Тепер інформація щодо моделювань з використанням величезного об'єму розвідувальної інформації щодо РФ є публічно підтвердженим.

Leopard 2A4

Загалом математичне моделювання бойових дій - це окрема воєнна наука, яка дозволяє перетворити абстрактні формулювання "боєздатність", "ефективність", "бойовий потенціал" у цифри наукового підходу. Й загалом доволі точно дати відповідь на питання, де, коли, якими силами вести бойові дії для досягнення необхідного результату.

І це відбувається не шляхом абстрактних розумових експериментів, а обраховується з урахуванням безлічі факторів. Й чим більше факторів обраховується, чим більша кількість "прогонів" цієї моделі з варіативними ввідними, тим точніший результат.

В ці моделі заганяється все, починаючи звісно від кількісних параметрів сторін та умов місцевості, тактики, логістичних процесів, швидкості доведення інформації, темпу роботи штабів до "бойового духу", який також цілком виражається у формулах й все це на основі статистичних даних та аналізу проведення попередніх операцій. Й кожен такий прогін займає величезний час.

ЗСУ

Зокрема у публічних профільних наукових матеріалах Міноборони України зустрічається інформація, що один прогін на наявних обчислювальних потужностях детальної моделі бойових дій з'єднання ППО займає до декількох годин. І це лише один прогін дій засобів протиповітряної оборони, а не обрахунок загальновійськової операції оперативного рівня. Й таких прогонів проводиться далеко не декілька, бо від їх кількості залежить отримання середньостатистичного результату.

А саме операцію оперативного рівня багаторазово проганяли у Пентагоні з ЗСУ. А важливою умовою таких моделей є інформація щодо сил та спроможностей противника. Тобто обсяг інформації, яка закладається відносно власних сил й звісно добре відома, має бути аналогічною щодо сил та спроможностей противника. А це означає те, що у союзників є величезний об'єм даних щодо армії РФ, розташування та кількість сил у реальному часі, аспекти логістики, побудова оборони тощо.

Й проведена оцінка можливих дій рашистів, визначені найуразливіші точки обох сторін, проаналізовані можливі дії за безліччю сценаріїв та розроблені контрзаходи. І весь цей об'єм доступної й для ЗСУ інформації вже й ліг у основу математичних моделей, які дали відповідь на питання де, як, за яких умов й якими силами можливо досягти максимального результату.

Читайте також: Касетних боєприпасів у США є 3 млн і це не тільки про кількість, але й тактичну перевагу, і вони потрібні ЗСУ