xcounter
#

Чому передача Словенією БТРів Valuk значно цікавіша ніж просто 20 машин і мова йде про Pandur, ASCOD та взагалі Австрію

БТРи Valuk (фото: Slovenska vojska)
БТРи Valuk (фото: Slovenska vojska)
17941

Valuk є ліцензійною копією австрійського Pandur I​, що означає зміну позиції Відня у підтримці України

Словенія у режимі повної секретності передала до України 20 БТРів 6х6 Valuk. Машини вже передані ЗСУ, а їх передача тривала декілька місяців які пішли на підготовку машин, їх обслуговування та логістику, яка включала авіаперевезення літаками С17 до логістичного хабу НАТО у Польщі або Словаччині.

Всі ці деталі, попри таємність повідомило місцеве видання 24ur, з посиланням на власні джерела у міноборони країни, а також зазначивши, що попри направлення запиту до силового відомства, навряд варто очікувати офіційного підтвердження.

Читайте також: Що буде з країнами, які роками закуповували зброю у РФ: красномовний приклад Індії, в якій до 85% озброєння російського виробництва

БТР Valuk
БТР Valuk (фото: Slovenska vojska)

Водночас вся ця історія може бути значно цікавішою та мати значно більші позитивні наслідки для України ніж отримання двох десятків колісних бронетранспортерів Valuk, які мають бронювання проти 12,7-мм у лобовій проекції, озброєні 40-мм автоматичними гранатометами або кулеметним озброєнням, а також вміщують трьох бійців екіпажу та шести у десантному відділенні.

Справа в тому, що Valuk є ліцензійною версією Pandur I від Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeuge - австрійської компанії, яка зараз входить у склад європейського підрозділу американського гіганта General Dynamics. Сама машина була розроблена у 80-х, але виробництво стартувало лише у середині 90-х. Але без згоди Австрії передача цих машин навряд була можлива взагалі, бо це було б порушенням дозволу на реекспорт.

Pandur I
Pandur I збройних сил Автсрії (фото: Bundesheer)

Таким чином, звісно, якщо передача Valuk дійсно відбулась, це відкриває певні нові можливості, бо до цього Відень займав позицію з ігноруванням потреб України в озброєнні. Хоча варто нагадати, що Австрія не є членом НАТО. Але тепер цілком можливо може, якщо не самостійно передавати озброєння, хоча б не блокувати його передачу іншими країнами, а тоді вже мова йде про інші машини Pandur I, наприклад близько півсотні таких машин експлуатує Бельгія.

Значно цікавіша за бойовими можливостями й Pandur II на шасі 8х8, який був створений вже у 2000-х роках. Бо це вже повноцінна колісна бойова машина, й окрім Австрії вона активно експлуатується у Португалії де свого часу збиралась за ліцензією перед тим, як її виробництво не було перенесене у Чехію. При цьому 14,5-тонна машина зазвичай озброюється повноцінним бойовим модулем з 30-мм автоматичною гарматою.

Pandur II
Pandur II збройних сил Чехії (фото: Armáda České republiky)

Ще одна австрійська машина - БМП ASCOD, яка більш відома за двома версіями - австрійської Ulan, іспанської Pizarro, а також стала основою для сімейства британських машин Ajax. Але якщо британці лише почали отримувати перші Ajax у лютому 2021 року, то іспанські збройні сили експлуатують понад 200 Pizarro. При цьому також вкрай важливо, що їх виробництво в Іспанії локалізоване на потужностях Santa Bárbara та Indra.

Pizarro
Pizarro збройних сил Іспанії (фото: Ejército de Tierra)

Тобто за нібито однією передачею лише 20 БТРів від Словенії стоїть значно більші можливості, які означають можливість якщо не отримання у вигляді допомоги, то замовленні нових машин на потребу ЗСУ.

Читайте також: Повітряні сили показали "німецький" Patriot PAC 3, який вже на бойовому чергуванні й готовий збивати цілі на дальності 150 км