xcounter
#

У нас дійшло до Як-52 проти "Орлан-10", то чому б не згадати про OV-10 Bronco

42144
Американські OV-10 Bronco, ілюстративне фото з відкритих джерел
Американські OV-10 Bronco, ілюстративне фото з відкритих джерел

Варіант скоріше гіпотетичний, але його відкидати не варто

Уже як мінімум двічі у відкритому доступі з’являлись кадри, як Сили оборони України використовують Як-52 як "літаючі трактори" проти російських розвідувальних безпілотників, зокрема "Орлан-10" у районах, віддалених від зони активних бойових дій. Спочатку таке було зафіксовано наприкінці квітня цього року над Одещиною, дещо пізніше – над Миколаївщиною.

Навіть якщо ці кадри не дають чіткого розуміння по тому, так це один чи кілька Як-52 використовують наші військові, все рівно картина виглядає дещо фантасмагорично. Бо подумки відсилає або до часів Корейської війни, де одночасно використовувалась і реактивна, і поршнева авіація, або ж взагалі до часів Першої світової (через використання особистої зброї екіпажу для збиття БПЛА).

Читайте також: Є зенітка Tridon Mk2 аж на 12,5 км, яка ідеальна проти "Орлан-10"

Логічним виглядав би варіант придбати під подібні завдання бразильські Super Tucano, котрі мають для цього оптимальні характеристики. Але все впирається у те, що сама Бразилія не погодилась нам продавати такі літаки, відповідні повідомлення були в західній пресі на початку 2023 року.

Тим більш, тут заодно можна поставити логічне питання про те, що саме стало стимулом для наших військових використати для перехоплення рашистських "Орлан-10" поршневий Як-52, який асоціюється скоріше із радянською абревіатурою ДОСААФ, аніж із сучасною авіацією.

Український Як-52 в об'єктиві рашистського БПЛА над Миколаївщиною, червень 2024 року, зображення з відкритих джерел

В одній із наших публікацій ми уже піднімали тему про ретроспективу використання Ан-2 для бойових завдань у різних конфліктах. А на цей раз хочемо запропонувати іншу тему, а саме – чому б не поставити перед союзниками із США питання про можливість передачі нам літаків типу OV-10 Bronco саме під завдання перехоплювати російські безпілотники у тилових районах.

Аргумент про можливий "зоопарк" літаків завжди раціональний. Але не завжди він працює на усі 100%, особливо раз у нас дійшла справа до використання Як-52 під завдання, для яких ця поршнева "літаюча парта" не створювалась.

Сили спеціальних операцій США використовували два OV-10 Bronco під час боїв проти ІДІЛ в Іраку, в 2020 році, в рамках операції Combat Dragon II.

Хоча формально ці літаки були зняті з озброєння, це аж ніяк не завадило туди адаптувати керовані реактивні снаряди APKWS, для кращої точності ураження цілей. При цьому одна льотна година використання OV-10 Bronco обходилась у 5 тисяч доларів.

З однаковою ймовірністю ці штурмовики можуть бути як і утилізовані, так і по факту досі зберігатись у розпорядженні збройних сил США. Оскільки однозначної відповіді на питання про статус OV-10 Bronco нема, навіть такий гіпотетичний варіант слід розглянути для зміцнення захисту нашого неба від російських безпілотників.

Схема застосування штурмовиків OV-10 Bronco із ракетами APKWS в рамках операції Combat Dragon II, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Словенія дала Україні навіть старі югославські бронемашини BOV, схожі на БРДМ-2