xcounter
#

Схоже, що на Заході досі не визначились з втратами авіації РФ, і це як мінімум дивно

13106
Знищений російський Ту-22М3 в результаті атаки на аеродром "Сольцы", серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Знищений російський Ту-22М3 в результаті атаки на аеродром "Сольцы", серпень 2023 року, зображення з відкритих джерел

У всякому випадку, саме така картина випливає із публікації одного із західних ЗМІ

Перш ніж переходити до викладу основної частини матеріалу, для початку наведемо наступні дані. За даними Генштабу ЗСУ, на ранок 15 квітня 2024 року ворог втратив 347 літаків та 325 гелікоптерів усіх типів. В одному із епізодів російські силовики визнали, що "приліт" одного Ту-141 "Стриж" по авіабазі "Дягилево" в грудні 2022 року привів до втрати трьох Ту-22М3, не говорячи уже про візуально підтверджений епізод із знищенням одного Ту-22М3 на аеродромі "Сольцы" у серпні 2023 року.

Це все ми навели зокрема для ілюстрації того, що для характеристик будь-яких втрат російської авіації можна наводити конкретні цифри та обставини. І що на цьому тлі дивують деякі оцінки, які нині циркулюють на Заході.

Читайте також: А яку протиповітряну оборону має Іран, особливо якщо ударить Ізраїль
Рашистський Ка-52, пошкоджений після удару ATACMS по летовищу в тимчасово окупованому Бердянську, осінь 2023 року, фото з відкритих джерел

Наприклад, видання Newsweek в своїй публікації посилається на слова очільника Європейського командування США Крістофера Каволлі, котрий стверджує наступне – за понад 25 місяців повномасштабної війни проти України РФ втратила "близько 10%" своєї авіації. При цьому нема деталізації, а 10% - це від загальної кількості літальних апаратів в строю "ВКС РФ" та армійської авіації, чи який показник було обрано для порівняння.

Далі наводиться фраза від Каволлі про те, що "в деяких сегментах Росія взагалі не втратила боєздатність, включаючи космічний потенціал, стратегічні сили та дальню авіацію".

А особливо ці слова виглядають більш ніж дивно: по об’єктам космічної програми та "ядерної тріади" Україна ударів не завдавала, а от по дальній авіації якраз є підтвердження втрат. Тому мотив для висловлення такої оцінки зрозуміти складно.

Пошкоджений Ту-95МС на аеродромі "Енгельс", 5 грудня 2022 року

Більш того – далі за текстом наводяться слова старшого військового радника уряду Великої Британії Ніколаса Окотта, котрий в своїх оцінках посилається саме на ті цифри, якими в своїх зведеннях оперує Генштаб ЗСУ, і який підкреслює, що при поточних темпах втрат росіяни втрачають літаки в 20 разів швидше, чим встигають замінити.

Окремо цікаво, що журналісти Nesweek написали, що надсилали запит до Міноборони РФ, щоб там прокоментували питання по втратам авіатехніки, але звідти відповіді не було.

Наведене вище може служити ілюстрацією до того, що посадовці на Заході наразі не мають універсальної оцінки по втратам авіації РФ, і це виглядає справді дивним на 25 місяць повномасштабного вторгнення в Україну.

Пошкоджений Ту-22М3 у Дягілево, грудень 2022 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Поляки чомусь думають, що РФ хоче відродити МиГ-27, і навіть згадали He-162