xcounter
#

Що насправді треба для максимально надійного захисту від "Шахедів" та балістичних ракет Ірану

10914
ЗРК Patriot, ілюстративне фото з відкритих джерел
ЗРК Patriot, ілюстративне фото з відкритих джерел

Досвід України показує іншим державам, що для захисту інфраструктури від ударів ворога важливіше не "вундерваффе", а ефективне поєднання усіх наявних засобів ППО

Окрім України, у світі є ще одна держава, якій на постійній основі загрожують дрони-камікадзе та ракети від Ірану. Це – Саудівська Аравія, енергетичну інфраструктуру якої регулярно обстрілюють єменські хусити, використовуючи іранські ракети та "літаючі мопеди". Щоправда, там критерій "масованості" значно нижчий, аніж в реалія України – максимум близько 10 БПЛА та балістичних ракет за один наліт.

Так от, портал Defence24 розповідає, що збройні сили та інші силові структури Саудівської Аравії в січні 2023 року провели навчання під умовною назвою Tasaddi 5, присвячені "багатодоменному" захисту енергетичної інфраструктури країни.

Читайте також: У Польщі оцінили власні можливості ППО та пропонують звернутися до досвіду України
Саудівська Аравія відпрацьовує захист своєї енергетичної інфраструктури із використанням бойових кораблів, фото ілюстративне

Інформація про ці навчання є лише в загальних рисах. Флот та частини протиповітряної оборони Саудівської Аравії тренувались захищати енергоінфраструктуру від "катерів-камікадзе", балістичних ракет та баражуючих боєприпасів "умовного противника". Допомогали їм у цьому прикордонні війська та цивільні представники енергетичних компаній Saudi Aramco і Aramco Gulf Operations Company. При цьому відпрацьовувався варіант, коли ракетний удар "умовного противника" міг бути суміщений із кібер-атакою проти енергетичних об’єктів.

Здавалось би, що в цьому епізоді саудити зробили нічого такого видатного, як на поточні реалії України, що постійно вимушена захищатись від іранських "Шахедів" та крилатих ракет рашистів. Але тут варто звернути увагу на інший момент: схоже, наш досвід показав навіть буквально "залитими" грошами державам, що для ефективного захисту свого неба потрібно в першу чергу не "вундерваффе", а ефективна організація усіх наявних сил та засобів.

Літак радіолокаційного дозору E-3 Sentry ВПС Саудівської Аравії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Бо, наприклад, для тієї ж Саудівської Аравії була проблема зі збиттям балістичних ракет Ірану, маючи в своєму розпорядженні ті ж ЗРК Patriot (аж 108 комплексів цього типу згідно із The Military Balance 2022) та навіть літаки радіолокаційного дозору (AWACS) E-3 Sentry (загалом п’ять літаків).

Саудівська Аравія також могла похвалитись тим, що змогла придбати у Китаю лазерну систему Silent Hunter для знищення безпілотників противника. Котра під час декількох атак у жовтні 2022 року збила 13 іранських дронів-камікадзе Shahed-136, або 100% повітряних цілей, які загрожували об’єктам енергоінфраструктури. Вартість системи Silent Hunter не розкривається. Але навіть якщо там "цінник" тримається на рівні "лише" декілька мільйонів доларів, навіть такий показник може викликати "сакральний жах" в наших умовах, де досі прийнято рахувати – що дешевше, а значить ефективніше при боротьбі з "літаючими мопедами" рашистів.

Машина з бойовим лазером Silent Hunter виробництва Китаю, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Окрім цього, Ер-Ріяд зараз веде проект по закупівлі протиракетних комплексів THAAD та побудови інфраструктури для їх розміщення загальною вартістю аж 15 мільярдів доларів. Майданчики для систем ПРО мають добудувати протягом 2026-2028 років, строк постановки THAAD на бойове чергування поки не розкривається.

За даними The Military Balance 2022, ВПС Саудівської Аравії мають в своєму розпорядженні 81 винищувач F-15 модифікацій C та D, та 222 літаки типів F-15 і Typhoon, котрі числяться як "багатоцільові ударні".

Окрім згаданих вище 108 комплексів Patriot (зведених у 6 батальйонів), війська протиповітряної оборони Саудівської Аравії також мають 128 комплексів MIM-23B I-Hawk (зведених у 16 батальйонів), 181 ЗРК малої дальності типів Crotale та Shahine, і аж 400 комплексів M1097 Avenger.

Орієнтовна карта будівництва майбутніх об'єктів інфраструктури під розміщення систем THAAD у Саудівській Аравії, зображення - Janes
Читайте також: Штурмовик розбився, розрахунки із M167 Vulcan схибили - наявний результат для Кореї з відбиття атаки дронів КНДР