xcounter
#

Саудівський Patriot не впорався з балістичними ракетами єменських хуситів: чим це показово для України

5113
Запуск ракети із ЗРК Patriot в Саудівській Аравії, фото ілюстративне
Запуск ракети із ЗРК Patriot в Саудівській Аравії, фото ілюстративне

Такий епізод не можна вважати систематичним, але такий епізод можна вважати стимулом робити ставку саме на українські технології при розробці вітчизняних систем ПРО та ППО

Портал Janes описав такий епізод. Єменське угрупування "Ансар Аллах" (тобто хусити) оголосило та провело повітряну атаку одразу декількох об’єктів національної енергокомпанії Aramco Саудівської Аравії.

Деталі цієї атаки: одна балістична ракета Zulfiqar та вісім безпілотників Sammad-3 були випущені по нафтовому терміналу "Рас Тануса", ще п’ять ракет Badr та два БПЛА Sammad-3 – по нафтовим терміналам в портових містах Джидда, Джизан та Наджран.

Пускова установка балістичної ракети Zulfiqar, фото ілюстративне

Тобто, для атаки одного нафтового термінала були задіяні приблизно 1-2 балістичні ракети і по два БПЛА. Щільність засобів протиповітряної оборони навколо цих об’єктів – невідома.

Але відомо, що Саудівська Аравія під час цього повітряного удару за допомогою своїх зенітно-ракетних комплеків Patriot змогла збити три балістичні ракети і три безпілотники, тобто близько 50% цілей.

Ракета Badr може запускатись із пускових установок РСЗВ та летіти на дальність до 150 кілометрів, ілюстративне фото з відкритих джерел

Інші 50% балістичних ракет та БПЛА хуситів таки змогли виконати удар по цілям в містах Джидда і Даммам, щоправда ракети впали не на нафтові термінали, а на житлові будинки.

Такий епізод не можна вважати систематичним, однак і нема підстав говорити про 100% надійність ЗРК Patriot, що перебувають на озброєнні Саудівської Аравії.

Точні характеристики БПЛА іранського виробницва Sammad-3 - невідомі, хусити говорять про дальність польоту в понад 1000 кілометрів, фото ілюстративне

Defense Express розповідав, що зараз наприклад Ер-Ріяд веде попередні переговори із РФ про можливу купівлю зенітно-ракетного комплексу "Абакан", саме із мотиву що комплекси Patriot не справляються із перехопленням усіх повітряних цілей, які запускають хусити по Саудівській Аравії.

"Виставочна" експозиція російського ЗРК "Абакан", ілюстративне фото з відкритих джерел

Описаний вище епізод підтверджує необхідність робити ставку саме на українські технології при створенні вітчизняного комплексу зенітно-ракетної і протиракетної оборони, але при цьому – отримати доступ до технологій, за якими інші країни світу ведуть розробку свої систем ППО.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба нещодавно заявив, що Україна як держава уже веде з країнами-партнерами перемовини за таким вектором.

Читайте також: "Антонов" та Саудівська Аравія можуть відновити роботи з виробництва Ан-132Д вже в цьому році