xcounter
#

РФ вивела на найбільші в історії навчання "Океан-2024" всі свої флоти крім Чорноморського

РФ вивела на найбільші в історії навчання "Океан-2024" всі свої флоти крім Чорноморського
12746

Для російського ВМФ навчання "Океан-2024" є наймасштабнішими за весь час існування Російської Федерації й поступаються лише навчанням СРСР

У РФ з 10 по 16 вересня проходять найбільші морські навчання військово-морського флоту "Океан-2024" за весь час існування РФ, які поступаються лише радянським маневрам. Цими навчаннями охоплено всі флоти, окрім Чорноморського та флотилії РФ, а головною їх метою назване відпрацювання "відбиття великомасштабної агресії ймовірного супротивника".

Офіційно повідомлено, що у море виведено близько 400 кораблів, підводних човнів та суден забезпечення, залучено 120 літаків та вертольотів та понад 90 тисяч військових. Водночас кількість у 400 одиниць "кораблів" дійсно астрономічна і вочевидь штучно раздута за рахунок усього, що може плавати. Справа в тому, що у ВМФ РФ загалом налічує, на папері, до 220-240 бойових кораблів, все інше - судна та невеликі катери.

Читайте також: Чому ми теж звернули увагу на історію з Ил-76 як бомбардувальником в Судані
ВМФ РФ у Північному Льодовитому океані
Епізод з навчань ВМФ РФ у Північному Льодовитому океані, на фото: великий протичовновий корабель "Вице-адмирал Кулаков", ВДК "Александр Отраковский", буксирне судно "Алтай" та танкер "Сергей Осипов"

Але у будь-якому випадку навіть у СРСР на найбільших навчаннях серії "Океан" у 1975 році брали участь 76 надводних кораблів, 35 підводних човнів, 28 допоміжних судів та 212 літаків та вертольотів. Тобто у Кремлі вочевидь дійсно спробували вигнати в море все, що може плавати. Окрім решток Чорноморського флоту звісно, який забарикадували іржавими баржами у Новоросійську. Але це не сильно заважає Кремлю вихваляються тим, що це найбільші морські навчання за 30 років.

Водночас під час цих навчань РФ продовжує відпрацьовувати класичний "морський бій". Наприклад, на Тихому океані, як повідомляє так зване міноборони РФ, пройшли спільні дії Тихоокеанського, які здійснили групові ракетні стрільби. Зокрема були здійснені пуски ракет "Москит" з ракетних катерів типу "Молния", протикорабельної версії крилатої ракети "Калибр" з підводного човна проєкту "Варшавянка", ракетою Х-35 з корвета проекта 20380, з берегових ракетних комплексів "Бастион" (ракетою "Оникс") та "Бал" (ракетою Х-35), а також ракетою "Гранит" з атомної субмарини "Омск" проєкту 949А "Антей".

ТОФ РФ
Демонстрація сил Тихоокеанського флоту РФ під час навчань "Океан-2024", у центрі - атомна субмарина "Омск" (той самий проєкт, що і "Курськ")

При цьому з усього цього переліку, лише ракети "Оникс", "Калибр" та "Гранит" можуть дістати цілі на дальності у 300 та більше кілометрів. Все інше потребує від носіїв наблизитись до цілі на відстань 90 км для ракети "Москит" (зазначена у деяких джерелах дальність 250 км - у випадку висотного пуску з літака) та 120 км для Х-35.

Також цікавий епізод, більш наближений до реальності, росіяни відпрацювали в акваторії Баренцевогоморя, де ракетний крейсер "Маршал Устинов" та фрегат "Адмирал Головко" відбивали авіаційну атаку, яку імітували палубні літаки Су-33 та МиГ-29К, які формально належать горезвісному єдиному російському авіаносцю "Адмирал Кузнецов", який у ремонті з 2017 року і тому ці літаки ще у 2023 році РФ списала на берег.

До речі реальні можливості крейсера "Маршал Устинов" відбити повітряну атаку доволі сумнівні. Бо це крейсер проєкту 1164, тобто того самого, що і "Москва". Трохи більші вони у фрегата "Адмирал Головко" проєкту 22350, бо це дійсно новий корабель, який вступив у стрій лише у грудні 2023 року та оснащений ЗРК "Редут" - морською версією С-350.

Фрегат Адмирал Головко проєкту 22350
Фрегат "Адмирал Головко" проєкту 22350

Також у РФ до цих навчань активно залучені берегові ракетні комплекси, які проводять практичні та електронні пуски. Окрім того, по всім флотам, які беруть участь у навчаннях, відпрацьовується протидія морським дронам-камікадзе.

Читайте також: Рашисти в 2022 році вважали, що один "Калибр" їм коштує $300 тис, про Х-101 не кажуть і це нам важливо