xcounter
#

Рашисти в 2022 році вважали, що один "Калибр" їм коштує $300 тис, про Х-101 не кажуть і це нам важливо

5040
Пуск рашистської ракети "Калибр", ілюстративне фото з відкритих джерел
Пуск рашистської ракети "Калибр", ілюстративне фото з відкритих джерел

Бо він наочно демонструє, як сам агресор може сприймати свої затрати на масовані обстріли України

Коли ми готувати матеріал про те, що Іран міг передати Росії технології по двигунам до крилатих ракет, то знайшли зокрема один такий цікавий факт – російські пропагандисти в 2022 році заявляли, що вартість однієї ракети "Калибр" складає начебто всього 300 тисяч доларів за "внутрішніми" цінами та 500 тисяч доларів на експорт.

При цьому така начебто «дешевизна» подавалась як одна із рис "аналоговнєтності" ракет "Калибр" - мовляв, мало того, що мають значну ударну потужність, так ще й дешевші за "Томагавк", котрий за оцінками росіяну 2022 році коштував орієнтовно від 1,5 мільйона до 1,7 мільйонів доларів за одиницю.

Читайте також: Скільки реально коштують крилаті ракети РФ: про ціну "Калибр", Х-101 та "Искандер"
Пуск рашистської ракети "Калибр", ілюстративне фото з відкритих джерел

На перший погляд, у такому "жонглюванні цифрами" від російських пропагандистів нічого дивного нема, бо доволі часто Міноборони РФ у своїх офіційних документах може видавати ще крутіші кульбіти. Наприклад, в одній з наших публікацій ми розповідали про те, що знищений у листопаді 2023 року в Керчі корвет "Аскольд" для РФ коштує в 10 раз дешевше, чим новий Ту-160М, хоча здавалось би нонсенс – як стратегічний бомбардувальник може коштувати як еквівалент аж десяти малих кораблів під крилаті ракети.

Але нашу справу цікавішою робить та обставина, що на тлі кампанії у Сирії протягом 2015-2017 років росіяни заявляли значно вищий цінник по тому ж "Калібру". Російські пропагандистські ресурси оперували тоді цифрою, що один пуск КР "Калибр" обходиться в 700-900 тисяч доларів, а видання "РБК" у вересні 2016 року наводило власні калькуляції, за якими пуск 56 крилатих ракет цього типу за рік бойових дій обійшовся казні РФ не менш ніж 2,8 мільярдів рублів.

При цьому автори того ж "РБК" заявляли підрахунок, що рік війни в Сирії на той момент коштував Кремлю не менше 58 мільярдів рублів, з яких левова частка в 50 мільярдів доларів – затрати на бойову роботу авіації, зокрема стратегічних бомбардувальників Ту-22М3, Ту-95МС і Ту-160.

Пуск рашистської ракети "Калибр", ілюстративне фото з відкритих джерел

Також показово, що пропагандисти та "ЗМІ" в РФ м’яко кажучи не поспішають викладати будь-які показники по вартості іншого типу далекобійних ракет, що масовано застосовується для ударів по Україні – КР типу Х-101. При цьому ми маємо на увазі, що росіяни не викладають в публічний простір показники ані з посиланням на документацію Міноборони РФ, ані цифри, що можуть існувати лише в уяві ворожих пропагандистів.

Все вищевикладене веде нас ось до якого висновку. Коли мова про оцінки в наших ЗМІ можливих затрат РФ на проведення масованих обстрілів по критичній інфраструктурі України, то там одразу мова про цифри від півмільярда доларів та вище. Ну і слідом йде здивування, чому агресор іде на настільки високі затрати для руйнування нашої інфраструктури замість того, щоб ці ресурси інвестувати у власну інфраструктуру.

Але дані про те, що уже в 2022 році росіяни вважали, що їм один "Калібр" коштує всього 300 тисяч доларів, наочно ілюструє – агресор може вважати, що він несе мінімальні затрати при ударах по критичній інфраструктурі України, і що він начебто має оптимальне співвідношення "вартість/ефективність".

Ну а в свою чергу, ймовірну логіку ворога треба розуміти для того, щоб напрацьовувати ще кращі схеми та засоби протидії.

Читайте також: Якщо згадати про аномалії з Ту-95МС при пусках Х-101 по Сирії, це дещо дасть для розуміння нинішніх ударів РФ