xcounter
#

РФ планувала відновити виробництво БМП-2, і вона це зробила, але є нюанс

20732
Процес виготовлення БМП-2М з модулем "Бережок", ілюстративне фото довоєнних часів
Процес виготовлення БМП-2М з модулем "Бережок", ілюстративне фото довоєнних часів

А нюанс в тому, що замість нових бронемашин будуть зняті з консервації та частково модернізовані

Російські пропагандисти заявляють, що "Курганмашзавод" достроково поставив армії РФ партію нових БМП-3, і також - вперше партію БМП-2М із модулями "Бережок", по яким контрактний строк поставки був прописаний взагалі начебто на листопад 2023 року.

При цьому рашисти стверджують, що "Курганмашзавод" перейшов на 6-денний робочий тиждень із 12-годинним робочим днем, а за І половину 2023 року підприємство начебто виконало 95% "випрацювання" від загального обсягу продукції, поставленого за весь 2022 рік.

Читайте також: ЗСУ вщент спалили РЛС і пускову до ЗРК С-400: схоже, рашисти "забули" про надздібності свого ЗРГК "Панцирь"
Виробничі потужності рашистського "Курганмашзавода", ілюстративне фото з відкритих джерел

Особливо цікавим тут виглядає момент із поставкою БМП-2М для армії РФ, бо в одних джерелах ці машини фігурують як "модернізовані", а в інших – "капітально відремонтовані". І також - що "Курганмашзавод", схоже, вирішив відмовитись від власного варіанту модернізації БМП-2М під ПТРК "Атака", щоб не втратити замовлення від Міноборони РФ.

Вперше застосування БМП-2М з модулем "Бережок" у війні проти України було зафіксоване в травні 2022 року, при цьому цікаво, що першими такі машини отримали так звані "козачі частини".

Проект модернізації БМП-2М від "Курганмашзаводу" під ПТРК "Атака", ілюстративне зображення з відкритих джерел

У серпні 2022 року Міноборони РФ уже заявляло плани поновити на "Курганмашзаводі" виробництво БМП-2 буквально "з нуля" як більш масової бронемашини замість БМП-3, яка себе вкрай незадовільно показала в ході боїв проти ЗСУ. Самому "Курганмашзаводу" такий варіант невигідним, бо тут потрібно було б перебудовувати взагалі виробничі лінії саме під поставки нових БМП-2, і заодно миритись з тим, що через менш "маржинальну" продукцію заробітки заводу впадуть відповідно.

Тому в хід керівництва "Курганмашзаводу" пішли спочатку варіанти із можливим посиленням захисту БМП-3 та глобальною переробкою цієї машини в БМП "Манул", а тепер таки дійшла справа і до БМП-2М із модулями "Бережок".

Процес виробництва БМП-3 на потужностях "Курганмашзавода", ілюстративне зображення з відкритих джерел

БМП-2М із модулем "Бережок" від базової версії БМП-2 відрізняється лише баштою, де окрім 30-мм автоматичної гармати встановлено також чотири пускові установки ПТРК "Корнет". Тому щоб перетворити БМП-2 на "модернізовану", рашистам потрібно лише замінити башту.

Відповідно, щоб виготовляти "капітально відремонтовані" чи "модернізовані" БМП-2М на потужностях того "Курганмашзавода", росіянам доведеться використовувати машини переважно саме з баз зберігання, оскільки варіант вилучення наявних ББМ із стройових частин армії РФ навряд чи передбачається як нелогічний.

Якщо опиратись на дані The Military Balance 2022, то на базах зберігання армії РФ на початок минулого року було всього 1500 одиниць БМП-2, але в цій історії є ще один лімітуючий для ворога фактор – можливі темпи виготовлення тих самих модулів "Бережок".

Модуль "Бережок" під БМП-2М, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: У РФ визнали проблеми з двигунами до Ми-26, але обіцяють через "2-3 роки - максимум" встановити "свій"