xcounter
#

Рашисти біля Сватового будують лінію "зубів дракона", і за певних умов це затримає рух танків ЗСУ

5396
Російські окупанти будують на Луганщині свої "зуби дракона", зображення з відкритих джерел
Російські окупанти будують на Луганщині свої "зуби дракона", зображення з відкритих джерел

Щоб зміцнити цю лінію довжиною до 50 кілометрів, окупанти намагаються використовувати фактор погоди

У відкритому доступі з’явились знімки та зображення, які вказують – російські окупанти біля Сватового на тимчасово окупованій частині Луганщини будують лінію укріплень, основу якої складають так звані "зуби дракона". Дані із супутників вказують, що протяжність такої лінії складає близько 30-50 кілометрів. Позаду "зубів дракона" також тягнеться лінія окопів, яку росіяни риють для своїх солдат. Про це йдеться в публікації ресурсу DefMon.

Зазначається, що рашисти сподіваються "перекрити" такими "зубами дракона" всю протяжність фронту між тимчасово окупованими Сватовим та Кремінною. Будівництво такої лінії прискорилось в останні декілька днів: якщо на 23 листопада протяжність укріплень складала лише 22 кілометри, то на 26 листопада – уже 30 кілометрів.

Читайте також: Окупанти "проклали" дорогу з Криму до Мелітополя "в обхід" наших "Точка-У" та M142 HIMARS

На перший погляд, сама якість побудови лінії "зубів дракона" викликає закономірний скепсис, бо рашисти такі конструкції кріплять у розмоклу землю, замість щоб "втопити" у "подушку" з бетону. І максимум, що там можуть ще зробити росіяни – скріпити ці "зуби" тросами чи ланцюгами, для чого там є петельки.

Але з іншої сторони, схоже тут загарбники мають свій окремий розрахунок, не позбавлений раціональності. Наприклад, DefMon вважає – орки сподіваються, що скоро будуть морози, земля затвердне, і це буде це більш міцніша "подушка", аніж бетон.

Від Defense Express додамо зворотнє – навіть якщо цієї зими морозів не буде, переважатимуть дощі та мокрий сніг, через що багнюка триматиметься постійно, навіть за таких умов "зуби дракона" рашистів біля Сватового будуть складнопрохідними. Бронетехніці ЗСУ при контакті з укріпленнями ворога доведеться одночасно місити і багнюку, і ці "пірамідки". А якщо орки додумаються поставити свої розрахунки із ПТРК за цією лінією укріплень, то спроба проходу означатиме суттєві втрати для нашого війська.

"Лінія Вагнера", яку російські окупанти прокладають на тимчасово окупованій Луганщині, зображення з відкритих джерел

Більш того – схоже, військові РФ прагнуть збудувати свою лінію "зубів дракона" на Луганщині так, щоб вона в районі тимчасово окупованої Кремінної "стикувалась" із укріпленою "лінією Вагнера", котра в свою чергу проходить повз тимчасово окуповану Попасну до Світлодарська.

В свою чергу, у відкритих джерелах також з'явились вказівки, що орки біля Попасної як мінімум намагаються збудувати довготривалі позиції для своєї артилерії. І так проглядається загальний задум військово-політичного керівництва РФ – збудувати на тимчасово окупованій Луганщині декілька узгоджених між собою укріплень, загальна довжина яких перевищуватиме 100 км, з тим щоб втягнути Збройні Сили України у "бої на виснаження" на цій лінії укріплень.

Навіть якщо якість побудови цих укріплень на рівні "із палок і ще дечого", погода тут може грати "на руку" ворогу: при морозі "зуби дракона" вмерзатимуть у землю, при багнюці – все рівно ускладнюватимуть прохід .

Ситуація специфічна, і для її подолання Збройним Силам України також знадобиться зокрема специфічна "інженерна" підтримка від Заходу. Наприклад – продовження поставок американських систем M58 MICLIC, що є аналогом УР-77 "Змій Горинич" та гарною відповіддю на "лінію Вагнера". Або ж – взагалі щось на кшалт M1150 Assault Breacher Vehicles, інженерної версії танка Abrams M1.

Читайте також: Скільки зброї потрібно Україні для перемоги: й чому на це питання вже давно є доволі точна відповідь