xcounter
#

Польща передумала відступати за Віслу до Варшави, якщо доведеться воювати проти рашистів, бо не хоче "нової Бучі"

12047
Польська БМП-1 та Bradley армії США під час спільних навчань, ілюстративне фото з відкритих джерел
Польська БМП-1 та Bradley армії США під час спільних навчань, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тому поляки формуватимуть нові з’єднання в складі своєї армії, і це обмежуватиме можливість нових поставок техніки для ЗСУ

Воєнно-політичне керівництво Польщі відмовилось від концепцію, за якої у випадку "великої війни" проти РФ польська армія і ТрО мали би спочатку з ар’єргардними боями відступити за ріку Вісла до Варшави, закріпитись на цьому рубежі, і вже там вести оборону проти військ орків.

Польща не хоче "нової Бучі" на своїй землі, тому її військо буквально "чіплятиметься за кожен населений пункт". Про це міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив у інтерв’ю виданню I.Pl.

Читайте також: Як Польща намагалась купити копію Leopard 2 в Швейцарії для заміни Т-72, і що з цього в підсумку вийшло
Польські війська під час навчань Dragon-2021, ілюстративне фото з відкритих джерел

В теорії, у Варшаві мали свої підстави для певного песимізму, що мовляв у разі війни з РФ доведеться відступати аж за Віслу. Наприклад, поляки в 2021 році проводили навчання Dragon-2021 із залученням 10 тисяч бійців зі складу трьох дивізій. Офіційно було заявлено, що за підсумками маневрів польська армія показала себе "здатною виконати оперативні плани", заготовлені на випадок вторгнення Росії. Але як саме виконуватимуться такі плани, вирішили не говорити, просто лише визнали катастрофічну нестачу протитанкової зброї та безпілотників у "лінійних" частинах сухопутних військ Польщі.

А наскільки катастрофічною для поляків у сучасних умовах може виявитись ідея відступати аж за Віслу в разі навали орків, можемо побачити хоча б на карті річок Польщі.

Карта річок Польщі, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Щоб не було потреби відступати за Віслу, потрібно збільшувати також щільність покриття військами на східних теренах Польщі. Саме під таку концепцію польське Міноборони вирішило утворити 1-шу піхотну дивізію імені Легіонів Війська Польського, про формування якої було оголошено 9 січня 2023 року.

Але тут у вічі впадає така деталь. Для оснащення своєї 1-ої піхотної дивізії Міноборони Польщі планує використати і танки К2 та САУ К9, які уже почали надходити за контрактом з Південною Кореєю. І також – американські M1 Abrams, які постачатимуться в рамках уже наявних двох контрактів із США.

Презентація першої партії САУ K9PL (K9A1) для армії Польщі, 19 жовтня 2022 року, фото - Hanwha Defense

Іншими словами, для формування та озброєння додаткових частин Польща використовувати усю доступну для себе зброю, за принципом "тут і зараз". Що в свою чергу суттєво звужує номенклатуру та кількість техніки, яку в майбутньому Польща зможе передати для посилення ЗСУ.

Бо, наприклад, у 2022 році поляки передавали Збройним Силам України не тільки танки і ЗРК, але й наприклад декілька десятків БМП-1 та навіть 25% всієї наявної кількості БМ-21 "Град".

Читайте також: Як Польща планує зупиняти рашистські танки, якщо Кремль захоче взяти "коридор на Сувалки"