xcounter
#

Як Польща планує зупиняти рашистські танки, якщо Кремль захоче взяти "коридор на Сувалки"

8732
Маневри частин 11-го армійського корпусу Балтфлоту РФ в "Калінінградському анклаві", ілюстративне фото довоєнних часів
Маневри частин 11-го армійського корпусу Балтфлоту РФ в "Калінінградському анклаві", ілюстративне фото довоєнних часів

І чи потрібно створювати в структурі Збройних Сил України спеціалізовані протитанкові полки

У вересні 2019 р у Сувалках на базі 14-го протитанкового дивізіону Сухопутних військ Польщі був сформований 14-й протитанковий полк, оснащений сучасним озброєнням та призначений для дій у стратегічному та надзвичайно чутливому місці для оборони Польщі таНАТО. І особливо зараз – на тлі російських погроз Литві, яка перестала пропускати санкційні товари до Калінінградської області.

Сувалкський коридор – це терен, що охоплює Сувальщину, Ауґустув та Сейни у Підляському воєводстві Польщі. Коридор сполучає територію Литви та інших держав Балтії з Польщею та рештою держав НАТО, а також розділяє територію Калінінградської області та Білорусі. Цей регіон є потенційно одним із найбільш "вибухонебезпечних" у Європі.

Читайте також: Щоб “полякати” Литву, рашисти знайшли лише дві пускові установки для протикорабельних ракет
"Коридор на Сувалки" та можливі напрямки дій військ рашистів, ілюстративна інфографіка польського видання Visegrad 24

14-й протитанковий полк спочатку був оснащений застарілими самохідними пусковими установками ПТРК "Малютка" 9П133 на шасі БРДМ-2 та машинами підтримки сімейства БРДМ-2 тощо.

З 2020 р 14-й полк отримав колісні БТР Rosomak-S та машини HMMWV. Вони використовуються для транспортування переносних ПУ ПТРК Spike-LR. Запуск ПТУР з цих машин не планується. Така здатність має з’явитися лише на новому винищувачі танків, який планується ввести до полку за програмою Ottokar-Brzoza.

Бійці 14-го протитанкового полку армії Польщі проводять пуск протитанкової ракети Spike-LR, фото з відкритих джерел

Транспортування розрахунків ПТРК Spike-LRна автомобілях HMMWV та бронемашинах Rosomak зі складу14-го полку – це тимчасове рішення з певними обмеженнями. Зараз в складі полку ще є розрахунки самохідних ПТУР "Малютка" на ПУ 9П133, з яких ще можна проводити пуски ракет.

Плани по закупівлі новітніх винищувачів танків польського виробництва передбачають зокрема придбання вогневих модулів батарей, здатних розділятися на автономні протитанкові взводи, отже, як у випадку з іншими артилерійськими системами, винищувачі танків мають супроводжуватися машинами підтримки. Така система здатна боротися з цілями, які знаходяться поза видимістю, повинна підтримуватися розвідувальними заходами, "включеними" у систему управління. Боротьба з цілями, які вказує БПЛА FlyEye, також нещодавно практикувалася аеромобільними підрозділами з використанням ПТУР Spike-LR. Ця система дозволяла знищувати невидимі для оператора цілі завдяки волоконно-оптичному зв’язку на відстані до 4 км.

Армія Польщі досі використовує радянські ПТРК "Малютка", ілюстративне фото з відкритих джерел

У червні Міноборони Польщі наголосило, що винищувач танків за програмою Ottokar-Brzoza матиме надзвукові ПТУР Brimstone.Це ракети британського ПТРК, пристосовані для боротьби з кількома цілями одночасно. Самонаведення за активними РЛС, а новіші версії – додатково за відбитим лазерним променем. Ракети з РЛС неодноразово застосовувалися у боях, у т.ч. в Лівії, а останнім часом і в Україні. Вага ПТУР 49 кг (БЧ тандемна кумулятивна – 6,2 кг), дальність пуску 10-12 км.

ПТРК Ottokar-Brzoza, будуть інтегровані з системою Topaz групи WB, яка використовується у більшості артилерійських підрозділів СВ Польщі. Крім ПТРК, бойовий модуль включатиме інші елементи, зокрема КШМ, а також розвідувальний компонент. Останній, також має включати безпілотні системи. Що стосується шасі, то однією з пропозицій є тактичний автомобіль 4x4, розроблений HSW у співпраці з чеським партнером. Він може нести до 8 ПТУР.

Концепт винищувача танків Ottokar-Brzoza з ракетами Brimstone

Невідомо, чи буде використаний у 14-му полку його досвід застосування і Rosomak-S, і набагато легших HMMWV для перевезення ПУ ПТУР (можливо це батарея з 8-12 Rosomak-S та 16-24 ПУ, а також батарея з 18 ПУ на HMMWV)/ Сьогодні, окрім застарілих ПТРК "Малютка" на БМП-1 та БРДМ, СВ Польщі мають лише 264 переносні ПТРК Spike-LR. У той час як аеромобільні частини відносно добре насичені ними, механізовані та моторизовані батальйони мають небагато ПУ цього типу.

Заплановане придбання башт ZSSW-30, інтегрованих з ПУ ПТУР Spike-LR/LR2 для нових БМП Rosomak, а потім і БМП Borsuk має сприяти посиленню протитанкової оборони. Однак впровадження цієї системи разом із новим БМП Borsuk займе багато часу. Для оснащення БМП СВ Польщі модулями ZSSW-30 знадобиться понад 1000 башт.

Польська БМП Borsuk, фото ілюстративне

У планах модернізації також є інші програми, пов’язані з розширенням можливостей протитанкової оборони СВ, наприклад, закупівля легких ПТРК Pustelnik або вищезгаданого винищувача танків, хоча жодна з них ще не доопрацьована. Також є тривалий план закупівлі одноразових протитанкових гранатометів.

Зважаючи на те, що у польських умовах потрібна багатошарова система протитанкової оборони, посилення можливостей CВ потребує рішучих дій, адже сьогодні протитанкова оборона є відносно слабкою. Сили територіальної оборони, у свою чергу, придбали ПТРК Javelin (60 ПУ, 180 ракет) та невелику кількість циркулюючих боєприпасів Warmate. Але вони потребують значно більшого насичення протитанковою зброєю.

Бійці ТрО Польщі відпрацьовують запуск ПТРК Javelin

Що до польського 14-го протитанкового полку, то ще за радянських часів у СВ СРСР існували армійські протитанкові полки (по 3 дивізіони, 36 гармат "Рапира" та 27 ПТРК "Штурм-С"), а також окружні протитанкові бригади (по 4 д-ни, 72 гармати "Рапира" та 36 ПТРК "Штурм-С"). Але у сучасних ЗС Росії протитанкових полків та бригад немає (мабуть через те, що країни НАТО дуже сильно скоротили свої танкові війська).

Тим не менш, враховуючи наявність у ЗС Росії великої кількості бронетехніки (у 2021 р. там було до 3500 танків, 7250 БМП та 4540 БТР), а також "традицію" російських генералів використовувати у наступі великі танкові угруповання, створення у СВ Польщі протитанкового полку представляється раціональним та доцільним. Це досвід, ймовірно, може бути корисним і ЗС України.

Колонна рашистських танків Т-72Б3, ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Як часто рашисти втрачають новітні танки із західною електронікою, і як багато у них залишилось старих Т-72