xcounter
#

Поляки обиратимуть, які ракети будуть краще проти кораблів РФ, JSM або LRASM

1052
AGM-158C LRASM в польоті, ілюстративне фото від USAF
AGM-158C LRASM в польоті, ілюстративне фото від USAF

Але це заодно вказує, що Польща тільки напрацьовує концепцію по протидії російському Балтфлоту

Агентство з озброєнь Міноборони Польщі запустило тендер на далекобійні крилаті протикорабельні ракети авіаційного базування, пропозиції на яких подало дві західні оборонні компанії – американо-норвезька Kongsberg Defence & Aerospace із авіаційною JSM на базі бестеллера NSM, та Lockheed Martin із LRASM на базі далекобійної AGM-158 JASSM.

Про факт старту такого тендеру повідомило польське профільне видання Defence24, але при цьому деталі по обсягам і строкам майбутніх закупівель поки що не наводяться.

Читайте також: Нова крилата ракета AGM-158 JASSM XR з дальністю, як у Tomahawk: не під F-16, але це взагалі не проблема
Крилата ракета JSM у внутрішньому відсіку F-35A, ілюстративне фото від Raytheon

Іншими словами, у цій публікації ми можемо побачити поки лише факт, що польські військові вдались до концептуального порівняння між собою двох вище наведених зразків протикорабельних ракет. І якщо рухатись саме за таким вектором, то можемо отримати наступну картину.

Можна почати із формального порівняння показників, і тоді виглядатиме, що обидва типи ракет є по-своєму привабливими для вибору. Наприклад, JSM має дальність стрільби від 280 до 560 кілометрів (залежно від профілю польоту носія та самої ракети), маса БЧ при цьому складає 120 кілограмів. Для виходу на ціль JSM може опиратись на TERCOM або на супутникову чи інерційну систему навігації.

В свою чергу, LRASM хоча і має формально меншу дальність польоту (370 кілометрів), але натомість може похвалитись більшою масою бойової частини (454 кілограми). Ба більше, розробник заявляє можливість використовувати «машинне навчання» для системи наведення LRASM та опцію відстрілювати такі ракети по цілі "роєм".

Далі самі поляки для себе акценти ставлять так. Мовляв, в обох випадках йдеться про те, що це – дозвукові крилаті ракети, які виконані з використанням "стелс-технологій", кожна з яких демонструє свій рівень гнучкості в застосуванні.

Еволюція LRASM до ракети корабельного базування

Наприклад, JSM цілком вміщається у внутрішній відсік F-35, на відміну від LRASM; але натомість по другому типу ракет відбувається цілком успішна адаптація під вертикальну пускову комірку Mk41/

Тому, мовляв, в даному випадку вибір полягатиме в такій площині: або обрати JSM як дешевше рішення з опорою на досвід експлуатації берегових NSM; або ж таки обрати LRASM як дорожчий, але потужніший зразок озброєння для знищення російських кораблів.

Але ось це все заодно ілюструє, що Польща на даний момент ще тільки продовжує напрацьовувати концепцію про протидії Балтійському флоту РФ в разі "великої війни".

Читайте також: Для захисту субмарини від дронів у РФ пішли на анахронізм з кулеметом в стилі Першої світової