xcounter
#

Поки ЦАХАЛ скидає зі своїх F-16 бомби з 50-х років, США швидко передали Ізраїлю високоточні SDB

90954
Фото — U.S. Air Force
Фото — U.S. Air Force

Продаж Ізраїлю цих SDB — разом з комплектами JDAM — було погоджено ще у 2021 році

Після атак бойовиків ХАМАСу по території Ізраїля, американська компанія Boeing прискорила постачання "розумних" бомб для ізраїльських військових — йдеться про 1000 одиниць GBU-39/B Small Diameter Bomb (SDB), які літак повітряних сил Ізраїлю доставив з бази ПС США, розповідають у Bloomberg з посиланням на власні джерела.

Це високоточне озброєння має стати засобом ураження "терористів у Секторі Газа, зводячи при цьому до мінімуму жертви серед цивільного населення", — цитує Bloomberg слова військового аналітика Бреда Боумана, що відстежує воєнні проблеми Близького Сходу.

Читайте також: Війна в Ізраїлі: чому ЦАХАЛ лише бомбить, ризик другого фронту та мобілізація дивізій

Він наголошує на тому, що бомби SDB будуть корисні ЦАХАЛу з урахуванням того, що бойовики ХАМАСу утримують ізраїльтян у заручниках. Водночас у Boeing прискорену передачу бомб Ізраїлю коментувати відмовилися.

Важливий момент, який варто озвучити — що США прискорили передачу Ізраїлю того озброєння, яке декілька років тому було закуплено в американської компанії у рамках укладеного контракту.

Так, у 2021 році адміністрація президента США Джо Байдена погодила продаж Ізраїлю високоточного авіаційного озброєння на суму 735 млн доларів — у рамках угоди Ізраїль мав отримати як високоточні бомби GBU-39/B Small Diameter Bomb (SDB), так і комплекти Joint Direct Attack Munition (JDAM).

JDAM
JDAM, фото — U.S. Air Force

Щодо останніх, то у виданні відзначають, що вони поки що не були відправлені замовнику — чи будуть JDAM передані Ізраїлю найближчим часом наразі не уточнюється.

Нагадаємо, зранку 7 жовтня бойовики з ХАМАСу розпочали скоординовану атаку на Ізраїль включно з масованими ракетними обстрілами й наземними атаками. Водночас ізраїльське військо у відповідь почало завдавати масованих авіаційних ударів по Сектору Газа, знищуючи об’єкти бойовиків.

Раніше Defense Express детально розповідав, скільки танків і бронемашин має ЦАХАЛ, і якщо ми говоримо про авіаційну компоненту, а саме бойові літаки, то найбільше повітряні сили Ізраїлю мають винищувачів F-16 у різних модифікаціях (майже 200 одиниць), далі — F-15 (85 літаків) і зрештою F-35I (35 літаків).

Водночас для ударів по Сектору Газу ізраїльська авіація зі свої F-16I використовує і таке озброєння, як бомби M117, які експлуатуються з 1950 року, використовувалися під час Корейської війни, війни у В'єтнамі, операції "Буря в пустелі".

Також раніше Defense Express розповідав, які крилаті та балістичні ракети має ЦАХАЛ, і що в Ізраїлі з їхнім оперативно-тактичним ракетним комплексом LORA.

Читайте також: Як Ізраїль продає країнам НАТО зброю, котру не має на озброєнні ЦАХАЛ, і в чому тут "підвох"