xcounter
#

Війна в Ізраїлі: чому ЦАХАЛ лише бомбить, ризик другого фронту та мобілізація дивізій

8969
Війна в Ізраїлі: чому ЦАХАЛ лише бомбить, ризик другого фронту та мобілізація дивізій

Розгортання ЦАХАЛ обіцяє бути найбільшим за останні десятиріччя, бо існує величезний ризик отримати війну на два фронти

Після масового скоординованого вторгнення ХАМАС до Ізраїлю 7 жовтня та влаштованою бойовиками бійнею цивільного населення, сили оборони Ізраїлю почали операцію "Залізні мечі", яка цілком може стати найбільшою за останні десятиріччя.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу оголосив, що наступальна операція "триватиме без застережень і перепочинку доти, доки мети не буде досягнуто". Сама мета - знищення військового та політичного потенціалу ХАМАС, "Ісламського джихаду" та інших угруповань, що дозволить "звести нанівець їхню здатність і бажання загрожувати і завдавати шкоди громадянам Ізраїлю, на довгі роки".

Читайте також: Які є нюанси з оснащенням ЗСУ тренажерами для західної зброї: розповідає Микола Саламаха

І дуже схоже, що на менше в Ізраїлі не згодні, бо станом на ранок 8 жовтня відомо про понад 300 загиблих та 1800 поранених. Кількість осіб, які були взяті у заручники та переміщенні до Сектору Гази оцінюється у 750. Але метою рейду ХАМАС було саме знищення цивільного населення, тому точні цифри втрат будуть лише згодом.

Але така операція потребує доволі значних зусиль та ресурсів. Тому для її реалізації активно розгортається ЦАХАЛ, який у відповідь на атаку почав безпрецедентну за останній час мобілізацію резервістів. Точні цифри планів звісно не розголошуються, але за неофіційною інформацією мова йде про "сотні тисяч" бійців "мілуіма" (служби активного резерву) і лише що для початку операції розгортаються одразу 4 дивізії.

І якщо мова дійсно йде про "сотні тисяч", то це значно перевищує плани, які були реалізовані під час операції "Литий свинець" у 2008-2009 роках, коли мобілізовано було близько 80 тисяч резервістів.

А поки резерви ЦАХАЛ розгортаються, його регулярні частини виконують першу фазу операції, яка полягає у зачистці населених пунктів, які стали об'єктом атаки ХАМАС. За офіційною заявою Армії оборони Ізраїлю: контроль повернуто над 29 пунктами, але зачистка ще продовжується ще у чотирьох містечках. Заявляється про ліквідацію сотень та полон десятків терористів. Паралельно з цим здійснюється евакуація цивільного населення з прикордонних районів з Сектором Гази.

Водночас серед більш публічних дій - авіаційні удари по ХАМАС. Повідомляється що станом на ранок було уражено 426 цілей серед яких штаби, тунелі та висотні будинки, де ховаються бойовики.

Також точково здійснюються авіаудари по групах бойовиків. Водночас цим Ізраїль точно не обмежиться, хоча саме така фаза операції може тривати доволі значний час. Зокрема під час операції "Литий свинець" перші авіаційні удари були завдані 27 грудня 2008 року, а наземна операція розпочалась лише ввечері 3 січня 2009 року.

І об'єктивно навряд Ізраїль буде поспішати, бо основна оголошена мета не може бути вирішена "бліцкригом", а мова йде про довготривалу повноцінну загальновійськову операцію. Більше того, існує величезний ризик отримати війну на два фронти.

"Хезболла" з території Лівану вже здійснила обстріл ізраїльських позицій на кордоні зранку 8 жовтня та отримала відповідь від ЦАХАЛ. До цього "Хезболла" вже офіційно заявила, що з початком наземної операції у Секторі Гази почне атаку на Ізраїль з півночі. Таким чином Ізраїль дійсно має не лише розгорнути підрозділи для операції на півдні у Секторі Гази, а й тримати потужний заслон на півночі на кордоні з Ліваном та Сирією.

Читайте також: Українські зброярі потрапляють у пастку через річні контракти — директор "Атлон Авіа"