xcounter
#

На "зброю та техніку" Україна у 2024 році витратить 6,5 млрд доларів, і тут є доволі важливі нюанси

5110
Фото — 80-а ОДШБр
Фото — 80-а ОДШБр

Україна майже вдесятеро збільшила виділені на закупівлю ОВТ кошти, якщо порівнювати з запланованим у 2021 році бюджетом, але це насправді не так вже й багато з урахуванням сьогоднішніх реалій

Оборонний бюджет Міноборони України на 2024 рік становитиме 1,164 трлн гривень — вчора, 9 листопада, Верховна Рада України погодила держбюджет на наступний рік, водночас в оборонному відомстві розписали, на що витрачатимуться ці кошти.

Так, левова частка від суми у понад трильйон гривень — а це 862 млрд або ж фактично три чверті (74,1%) спрямують на персонал — це заробітня плата військовослужбовців ЗСУ та Держспецслужби транспорту, а також кошти на "харчування, придбання форми, амуніції та засобів індивідуального захисту у вітчизняних виробників".

Читайте також: Чому Європа не змогла: у ЄС розписались, що не виконають план виробництва 1 млн снарядів для України до березня
Міністерство оборони України
Інфографіка від Міністерства оборони України

Другою за обсягом статтею витрат (22,8%), на якій варто зупинитися окремо — це 265,4 млрд, які виділені на закупівлю озброєння. Якщо перевести у долари, то 265,4 млрд гривень (залежно від того, за яким курсом рахувати — сьогоднішнім чи офіційно спрогнозованим на 2024 рік) — це орієнтовно 6,5-7 млрд доларів і для України це дійсно велика сума на закупівлю озброєння.

Бо, для прикладу, якщо згадати зверстаний ще у 2021 році бюджет на 2022 рік, то тоді весь бюджет міноборони становив 286,6 млрд гривень, з яких 28,438 млрд було виділено на "розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання", а це за тодішнім курсом близько мільярда доларів.

Leopard 2 на озброєнні ЗСУ
Leopard 2 на озброєнні ЗСУ, фото — 33-я окрема механізована бригада

Насправді майже 10-кратний зріст бюджету у гривні (і орієнтовно у 6,5-7 разів в доларах) на зброю та техніку може звучати фантастично, але також варто усвідомлювати, що ця стаття витрат покриває "закупівлю зброї, техніки, БПЛА та боєприпасів, а також відновлення пошкодженої під час бойових дій техніки".

Тобто — йдеться як про такі масштабні проєкти, як, наприклад, танки, САУ чи БМП з БТРами, так і про банальні набої для стрілецької зброї (значну частину яких нам передають партнери, але все одно варто тримати це в "умі"). І цей факт є одним з пунктів відповіді на питання "чому не можна просто взяти і закупитися САУ, танками чи літаками.

багатофункціональний винищувач F-16
, фото — U.S. DoD

Окремо варто звернути увагу на те, що у суму 265,4 млрд грн входить "відновлення пошкодженої під час бойових дій техніки" — він критично важливий з урахуванням сьогоднішніх реалій і теж може з’їдати чимало коштів. Тут варто згадати показовий випадок про те, який критичний відсоток бюджетів може витрачатися на ремонт, запчастини та логістику — наприклад, із понад 5 млрд євро, які Німеччина планує витратити на оборонну допомогу Україні у наступному році, 2,34 млрд євро — це якраз витрати на ті ж ремонт, логістику та запчастини.

ЗРК Patriot
ЗРК Patriot, фото — U.S. DoD

Ну і насправді 6,5 млрд сьогодні — це не якісь космічні гроші, з урахуванням того, як злетіли ціни на озброєння після лютого 2022 року, коли танки сьогодні можуть коштувати 20-30 млн доларів, а ціна одного артилерійського боєприпасу сягати аж 8 тисяч доларів. І це ще не згадуючи приклад тієї ж Польщі, яка у дійсно масштабне переозброєння свого війська вливає десятки мільярдів доларів.

Тож тут варто визнати, що критичною для обороноздатності України також залишатиметься й рівень оборонної допомоги від союзників, особливо у контексті постачання тих же боєприпасів, зенітних ракет (та й власне ЗРК) тощо, а особливо — від у США, де зараз "зависло у повітрі" узгодження десятків мільярдів доларів на допомогу Україні на наступний рік.

Читайте також: ПТРК Akeron "Шредингера" від Франції та загальна кількість САУ Caesar - у Парижі офіційно розкрили цифри