xcounter
#

Морпіхи США згадують про знищення ВДК "Цезарь Куников" як привід зробити власні висновки

42519
Фото ілюстративне, джерело — U.S. DoD
Фото ілюстративне, джерело — U.S. DoD

Йдеться про контекст, коли дороге озброєння та військову техніку можна знищити значно дешевшими засобами і навпаки — коли ракети за мільйони доларів знищують дешевші дрони та ракети ворога

Корпус морської піхоти США знову наголошує на проблему підтримки запасів боєприпасів, яка насправді випливла ще до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року — а сьогодні актуальність цієї проблеми вийшла на новий рівень, коли з огляду на висновки війни в Україні та нападу "ХАМАСу" на Ізраїль виникає питання — а як довго США зможуть дозволити собі витрачати мільйони доларів на ракети, якими вони знищують у рази дешевші дрони та й інше озброєння.

Як чудову ілюстрацію сьогоднішніх реалій генерал-лейтенант Карстен Хекл наводить приклад, як Україна лише п’ятьма надводними дронами MAGURA V5 потопила в рази дорожчий російський великий десантний корабель "Цезарь Куников" — і це приклад того, що Пентагон сьогодні не знаходиться на "правильному боці витрат", коли йдеться про відбиття атак великих груп безпілотних засобів, розповідають у виданні Breaking Defense.

Читайте також: Пілот США на Harrier збив сім дронів-камікадзе хуситів, нагадує збиття Shahed-136 на МіГ-29

У цьому контексті пригадаємо таке — нещодавно США зі свого есмінця USS Carney (DDG-64) класу Arleigh Burke проти балістичної ракети єменських хуситів використали зенітну ракету SM-6 (Standard Missile-6) вартістю у мільйони доларів. "Це доволі вишуканий пристрій. Дуже, дуже ефективно...як довго ми зможемо це витримувати? І пам’ятайте, зараз ми маємо справу тільки з хуситами", — відзначає Хекл, акцентуючі на тому, а що ж будуть робити США у випадку "більш широкого регіонального конфлікту" з ворогом, який матиме потужнішу зброю у порівнянні з тими ж єменськими хуситами.

Водночас заступниця командувача Військово-морськими інформаційними силами Ліз Нешолд заявила, що питання вартості" — це проблема, над рішенням якої активне працюємо командування, зокрема йдеться про пошуки некінетичних варіантів, які б допомогли зберегти боєприпаси. Раніше ми розповідали про те, що у ВМС США роблять свої висновки у питанні, а як найкраще збивати ракети і дрони єменських хуситів.

лазерна зброя
Концепція лазерної зброї на кораблях, зображення від Lockheed Martin

Є у цьому питанні й інша думка — віцеадмірал Брендан Маклейн вважає, що ціну ракети-перехоплювача не можна порівнювати із забезпеченням безпеки корабля та його екіпажу. Він також акцентує на тому, що зброя спрямованої енергії могла б позитивно вплинути на ситуацію, але водночас до реальних бойових лазерів насправді ще дуже далеко.

"Чи це боєприпаси, будівництво SM чи ще щось, основною проблемою тут є анемічний стан промислової бази", — наголошує Хекл і говорить, що з Китаєм "такої розкоші не буде".

Читайте також: ПС США хочуть озброїтися безпілотним паливозаправником — ще один крок до авіації майбутнього