xcounter
#

Маршрут російського корабля, або чому крейсер "Москва" досі не потонув після ганьби біля Зміїного

69855
Росіяни воліють не виводити у море "гордість" свого флоту, ілюстративне фото з відкритих джерел
Росіяни воліють не виводити у море "гордість" свого флоту, ілюстративне фото з відкритих джерел

Куди цей корабель послав один із захисників Зміїного, там і стоїть "Москва" більшу частину війни. Так рашисти мабуть чекають, коли крейсер сам втоне у "рідній гавані"

Фраза "русскій воєнний корабль" (і далі відомий маршрут) стала буквально одним із мобілізуючих факторів у нинішній війні проти орків.

За великим рахунком, однією фразою захисник острова Зміїний Роман Грибов "помножив на нуль" всю дуту військово-морську "міць" РФ, яку при штурмі Зміїного мали уособлювати ракетний крейсер "Москва" та патрульний корвет "Василий Быков". Ці кораблі рознесли позиції наших захисників на острові Зміїний за допомогою бортової артилерії, і це той випадок, коли орки зуміли свій ракетний крейсер використати лише як артилерійський корабель.

Читайте також: Луснуть як кулька: рашисти хочуть захиститись від українських атак гумовими ЗРК С-400
Супутникове фото острова Зміїний, зроблене після атаки орків

Однак, на жаль, за час війни ЗСУ "винесли" лише сім ворожих кораблів та катерів. Чорноморський флот РФ залишається основною загрозою для безпеки регіону, а "Москва" і далі формально лишається флагманом ЧФ РФ та єдиним кораблем класу "крейсер" у Чорному морі.

Тому є і прикладний інтерес поцікавитись, як же ворог використовує свій найбільший військовий корабель для війни проти України.

Погром російського флоту в Бердянську, який влаштували ЗСУ 25 березня 2022 року

До початку рашистського вторгнення чомусь вважалось, що Україна не має протистояти Кремлю на морі, бо це занадто "дорого" для нашої економіки.

Згубність такого підходу уже бачимо на практиці – лише у березні через ворожу блокаду морських портів Україна не змогла вивезти зерна на $1,5 мільярди, а на елеваторах лежить зерна на $7,5 мільярдів (і тут ми говоримо про збитки явно більші вартості будь-якої довоєнної програми по розвитку ВМС України). Врешті, перш ніж просити протикорабельну зброю у союзників, треба розуміти – проти яких саме оркських кораблів нам потрібні західні ПКР.

Україна хоче отримати від західних союзників зокрема протикорабельні ракети NSM, фото ілюстративне

Так от, портал Naval News у своїй публікації стверджує, що за час війни росіяни після Зміїного лише двічі виводили "Москву" у море – 15 та 30 березня для демонстраційних дій біля Одеси, які закінчились пшиком для ворога. А так весь інший час орки тримають свій флагман біля берегів окупованого Криму, в зоні дії ЗРК С-400.

Керівник Моніторингової групи "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень" Андрій Клименко на своїй сторінці у Facebook припустив, що росіяни могли задіяти крейсер "Москва" для ракетного удару по Одесі 3 квітня цього року. При цьому кораблі ворога стояли в районі між тимчасово окупованими Севастополем та Євпаторією.

З цього випливають прості висновки. Схоже, росіяни самі чекають, коли їх 40-річна ржава посудина під назвою "Москва" просто затоне "у рідній гавані", тому не ризикують виводити крейсер у море.

Раз найбільший корабель ворога в 12 тисяч тонн водозаміщенням насправді простоює в базах, значить задача "розчистки" Чорного моря від орків насправді є простішою, аніж це здається на перший погляд.

Відповідно, можлива передача ПКР від Заходу насправді може допомогти розблокувати наші порти.

Читайте також: Рашисти скаржаться, що "Калібри" не допомагають, а "зампотил" загубив "Камаз" з їжею – ГУР МОУ