xcounter
#

Крейсер "Петр Великий" прикриє "Севморпуть": Кремлю це потрібно для "Північного потоку-2"

2387
Хоча такого типу бойові кораблі створювались для інших завдань, наприклад – боротьби з авіаносцями
Хоча такого типу бойові кораблі створювались для інших завдань, наприклад – боротьби з авіаносцями

Кремль також готовий ризикнути своїми бойовими літаками, не адаптованими для дій в Арктиці, щоб прикрити свої власні "газові" інтереси

Учора очільник РФ Володимир Путін заявив, що начебто прокладка "першої нитки" "Північного потоку-2" - уже завершена, і по цьому газогону вже можна подавати "блакитне паливо".

Секретар РНБО України Олексій Данілов у відповідь зазначив, що "володар Кремля" блефує, бо так швидко завершити прокладку - технологічно неможливо, а навіть після завершення – потрібні тижні та місяці пуско-налагоджувальних робіт.

Читайте також: Кремль погрожує вивести флот на захист "Північного потоку-2": що це означає для України
РФ не вперше блефує по темі "Північного потоку-2": наприклад, наприкінці березня цього року Кремль погрожував вивести свій Балтфлот для "захисту" акваторії, де відбувається прокладка газогону

Щоб було чим заповнювати труби "Північного потоку-2", Кремлю потрібно інвестувати в нарощення видобутку енергоресурсів на півострові Ямал, повз береги якого проходить інший важливий для РФ маршрут – "Северный морской путь".

Для чого говорити за ці "політ-економічні" речі? Бо вони пояснюють цю ірраціональну воєнну активність, яку РФ почала проявляти в Арктичному регіоні протягом останніх трьох місяць.

Для прикриття цих районів від повітряного удару, півострову Ямал та "Северного морского пути" Кремль поставив задачу озброїти всі арктичні дивізіони Північного флоту новітніми ЗРК С-400

Наприклад, як розповідав Defence Express, 15 березня цього року Міноборони РФ заявило: на аеродромі "Рогачёво", розташованому на архіпелазі Нова Земля почали нести своє бойове чергування палубні винищувачі МіГ-29К із складу 100 корабельного авіаполку.

До перебазування на Нову Землю цей МіГ-29К ніс службу в складі авіагрупи авіаносця "Адмирал Кузнецов"

Наприкінці березня цього року РФ почала відпрацьовувати розгортання винищувачів Су-35 в умовах Арктики, на Північний флот РФ були перекинуті Су-34 2-го змішаного авіаполку з під Челябінська, а в районі Землі Франца-Йосифа стартували випробування Бе-200, що має стати після модернізації протичовновим літаком.

Подібна арктична експлуатація бойових літаків, м’яко кажучи, не викликає захвату в самих російських льотчиків. В умовах низьких температур можуть виходити з ладу рідкокристалічні екрани бортового обладнання, а в умовах Заполяр’я навігаційне обладнання може працювати нештатно, із близькості до Північного полюсу.

У РФ зберігання літаків в умовах Арктики - традиційне, під відкритим небом

А наприкінці травня цього року Північний флот РФ вийшов у Баренцеве море для проведення навчань.

"Родзинка" цих маневрів – участь у бойових стрільбах атомного крейсера "Петр Великий", це був перший у цьому році вихід у море єдиного надводного бойового атомохода РФ. Портал Naval News стверджує, що для загалом для проведення таких навчань, окрім "Петра Великого", було використано до десяти тральників, малих ракетних та протичовнових кораблів.

Схоже, Кремль відклав у "довгий ящик" свої плани по модернізації крейсер "Петр Великий"

Таким чимном, для самої РФ регіон Арктики у плані концентрації воєнної сили стає не менш (а можливо, навіть і більш) важливим, аніж регіон Чорного моря та окупованого Криму.

Відповідно, така "арктична" "гонка озброєнь" у довгостроковій перспективі буде висмоктувати ресурси, які Кремль міг би кинути на втілення агресії проти України, і це є безумовним плюсом для нашої держави в першу чергу.

Не забуваймо - в РФ навіть почали спеціальну модернізацію бойової техніки під арктичні умови
Читайте також: Саміт Байден-Путін: Чорноморський флот РФ вирішив "перегнати план" по ракетним стрільбам