xcounter
#

Якими є перспективи розвитку піхоти Ч.2

4439
Можливості піхоти складаються з можливостей окремих бійців, які загалом становлять основу армій усіх країн світу / Фото: 92 ОМБр ім. кошового отамана Івана Сірка
Можливості піхоти складаються з можливостей окремих бійців, які загалом становлять основу армій усіх країн світу / Фото: 92 ОМБр ім. кошового отамана Івана Сірка

В усі часи остаточну крапку у війнах будь-якого масштабу завжди ставила піхота, яка займала ворожі укріплення, міста і загалом опановувала територію. Без цього будь-які перемоги в окремих битвах з використанням авіації і бойової техніки значення не мали

В частині 1 матеріалу, ми вже вели мову про розвиток індивідуальних можливостей піхотинця, а також про важливість такого параметра, як дальність дії піхотної зброї. Сьогодні мова піде саме про сучасні засоби озброєння, що дозволяють суттєво збільшити "плече дії" піхоти.

Час нових можливостей

Як вже було зазначено, для більш ефективної стрільби на більших дистанціях стрілецька зброя вимагає наявності кращих прицільних засобів/спеціальних перетворювачів і відповідно підготовлених стрільців. Командна робота двох або більше бійців (наприклад, снайперів) дозволяє успішно вирішувати завдання на відстані 1000-1500 метрів. Це дозволяє знищувати цілі до того, як вони встигають створити загрозу вашій власній піхоті.

Читайте також: Робота для піхоти: "Закат"
піхота, Defense Express
Командна робота двох або більше бійців (наприклад, снайперів) дозволяє успішно вирішувати завдання на відстані 1000-1500 метрів / Фото: 92 ОМБр ім. кошового отамана Івана Сірка

Антиматеріальні гвинтівки (в принципі це поєднання гвинтівки спеціальної конструкції та боєприпасу) спроможні ефективно уражати цілі навіть на дальностях до 1600-3000 м. І хоча точно визначеної мінімальної дальності для такої зброї не існує і вона сама є доволі громіздкою, в особливих випадках її можна використовувати навіть у ближньому бою.

Гвинтівка Snipex T-REX, піхота, Defense Express
Гвинтівка Snipex T-REX
Гвинтівка Snipex T-REX

Набагато кращих результатів можна досягти з використанням великокаліберних кулеметів і гранатометів, оскільки останні використовують середньо- та високошвидкісні боєприпаси, здатні досягати дальності до 2500 метрів. Зокрема, модульний комплекс Enforcer відрізняється високою точністю ураження як стаціонарних, так і рухомих цілей (що рухаються зі швидкістю понад 50 км/год) на відстані від 100 до 2000 м (гранатомет RGW 90 AD від 600 do 1200 м).

Універсальна головка дозволяє виводити з ладу неброньовані й легкоброньовані бойові машини, закриті вогневі позиції, повітряні цілі, що рухаються повільно тощо. Комплекс може бути використаний у закритому приміщенні або з-поза укриття.

35-мм боєприпас Air Burst (ATOM), піхота, Defense Express
35-мм боєприпас Air Burst (ATOM)

Спеціальні перетворювачі, оптоелектроніка або боєприпаси типу Airburst підвищують точність, а отже і силу дії кулі/уламків на ціль. Коли програмована ракета / граната вибухає, над ціллю розлітаються до 1200 осколків, що забезпечує максимальну ефективність ураження. Такі боєприпаси з дальністю дії 1500 - 2500 метрів вже постачають кілька компаній світу. Вони також можуть уражати цілі всередині будівель або БПЛА. Звичайно, ці гранати перед приведенням у бойове становище повинні подолати певну відстань, тому вони придатні для використання на відстані понад 50 метрів.

Цілком нові можливості надає піхоті використання БПЛА, які дозволяють значно збільшити дальність спостереження, ретрансляції даних та остаточне виконання атаки. Сьогодні відповідно до нових вимог розробляються малі дрони, що стартують з руки або невеликого стартового пристрою (з розмірами, що дозволяють транспортування у рюкзаку), це використовуються переважно у силах спеціального призначення, розвідувальних і піхотних підрозділах.

Defense Express
Spike Firefly має масу 3 кг, висота - 40 см, діаметр по корпусу - 8 см.

Баражуючі боєприпаси Firefly з боєголовкою у вигляді багатоцільового фугасного заряду з 35 г вибухової речовини забезпечує ефект, подібний до дії гранати M26. Але дальність його дії становить до 1000 метрів на відкритій місцевості й до 500 метрів в урбанізованому середовищі. Комплект у складі трьох дронів цього типу важить лише 15 кг. З іншого боку, дрон HERO-20 LM може вражати цілі на відстані до 10 000 метрів і залишатися в повітрі до 20 хвилин.

Інші приклади, у т.ч. Block 10C Switchblade – може перебувати у повітрі до 20 хвилин і діяти в радіусі від 5 до 15 км з масою 2,72 кг і бойовою голівкою масою 0,3 кг; Coyote – має тривалість перебування у повітрі понад 60 хвилин; або Warmate – з тривалістю перебування у повітрі понад 60 хвилин, максимальною стартовою масою 5 кг, у т.ч. змінною бойовою голівкою або обсерваційною голівкою масою 1,2 кг. Що важливо, їх можна використовувати не лише поодинці, а й у складі рою, що значно підвищує можливості дронів та рівень стійкості до різноманітних загроз.

WARMATE, піхота, Defense Express
WARMATE з англійської перекладається, як "бойовий товариш", або, як це краще звучить українською мовою періоду російської агресії – "побратим"

Сучасна піхота може також отримати компактні ракетні системи для знищення віддалених цілей, йдеться про протитанкові і антиматеріальні керовані ракети нових категорій, таких, як, наприклад, SPIKE, MMP або Kornet. Очевидно, в такий спосіб вона матиме більшу дальність і точність ураження, але при масі деяких комплексів від 25 до 65 кг. Натомість у Польщі створено легкий ПТРК Pirat з лазерним наведенням. Його перевагою є здатність атакувати броньовані цілі в режимі "top attack", а також система наведення, уніфікована з високоточними боєприпасами 155-мм і 120-мм калібру (для гаубиць Krab/Kryl і мінометів Rak).

Легкий протитанковий комплекс ПТРК Пірат, Defense Express
Легкий протитанковий комплекс ПТРК "Пірат"

Піхотинці, озброєні такими комплексами, матимуть можливість обирати засіб ураження для кожної конкретної цілі (окрім ПТУР маються на увазі також артилерійські боєприпаси) і навіть видавати цілевказівки для інших систем з лазерним наведенням, що відповідають стандартам НАТО (Hellfire або бомби Paveway).

Великі сподівання військові експерти також покладають на легкі міномети типу „commando”, які відрізняються невеликою масою, коротким часом підготовки до бою, великою швидкострільністю та є дешевими у придбанні й експлуатації. В поєднанні з ефективними боєприпасами вони по суті можуть вважатись ефективним засобом вогневої підтримки для підрозділів сил спецназу.

Дальність стрільби таких мінометів становить до 3000 м.

120 мм міномет МП-120, піхота, Defense Express
Випробування 120 мм міномету МП-120 на полігоні в ДНДІ

Своєю чергою, класичні 81/82 мм міномети мають дальність стрільби близько 3500÷4500 м, а разом з впровадженням додаткових ракетних двигунів або оптимізацією форми корпусу мін вона зростає навіть до 7000÷8000 м (!). До цього можна додати покращення стабільності на траєкторії польоту, що покращує точність стрільби в цілому.

Значного поліпшення можливостей мінометних систем досягнуто завдяки впровадженню на озброєння кумулятивно-осколкових або самонавідних суббоєприпасів (здатних точно знищувати різні точкові цілі). Звичайно, поряд з цим триває апробація і нових типів ракет, наприклад, у рамках програми Advanced Capability Extended Range Mortars (ACERM), де передбачається збільшення дальності стрільби навіть до 22 600 м при 200% зростанні можливостей ураження.

Багатофункціональні платформи Mission Master від компанії Rheinmetall, піхота, Defense Express
Багатофункціональні платформи Mission Master від компанії Rheinmetall

Напевно, вважають експерти, піхота невдовзі може отримати абсолютно нові можливості завдяки широкому впровадженню роботів супроводження поля бою. Останні дозволять транспортувати більш важкі системи зброї з вищою дільністю і точністю дії. Вже представлений робот Mission Master, озброєний двома 7-зарядними направляючими 70-мм некерованих ракет або баражуючи боєприпаси Warmate. Такі машини могли б переносити 30-40-мм автоматичні гармати або комплекси на кшталт NLOS. Останні, крім дальності до 30 000 м, можуть отримувати дані із зони C4I від власних та інших систем, що взаємодіють з ними, наприклад, від БПЛА. Крім того, роботи ще більше розширять дальність стрільби піхоти, оскільки ними можна керувати або використовувати в автономному режимі на більших відстанях.

Завдяки таким наземним або повітряним безпілотним машинам піхотинці залишатимуться під час бою на безпечній відстані, а новим транспортним засобом, який вони використовуватимуть, будуть вертольоти нового покоління (вони здатні швидше й ефективніше рухатись в зоні бойових дій).

Можливо, дещо іншою формою дій піхоти (т.з.«нового покоління»), але в наш час дуже важливою, є здатність здобувати, обробляти та передавати інформацію, що отримана різними способами. Крім того, деякі армії світу поступово повільно набувають здатності протидії розвідувальній активності противника у кіберпросторі. Йдеться про якісно новий вид контррозвідувальної діяльності з метою забезпечення кібербезпеки у власних мережах, а боротьби із засобами РЕБ противника.

Звісно, сьогодні конвенціональні бойові дії є важливими, однак дії у Мережі надають низку додаткових можливостей в рамках реалізації завдань етапу підготовки до війни, стану підвищеної готовності або ведення бойових дій різного рівня. В останньому випадку дальність дії піхоти буде практично глобальним і, крім того, через інформаційну мережу вона може протистояти цілому спектру загроз (на відміну від спеціалізованих систем озброєння, розрахованих на окремі загрози).

Далекобійна піхота - деякі підсумки

За експертними прогнозами, тактика використання піхоти поряд із конвенціональною також поступово розвиватиметься в деяких інших напрямках. Адже поява нових видів озброєння та екіпіровки дозволяють надалі збільшувати як дальність, так і точність стрільби. Тобто, дальність, яка останніми роками й так значно збільшилася, в перспективі зросте ще більше.

Піхоті вже немає потреби очікувати бойові машини та іншу техніку потенційного противника – з використанням дронів вона може виявляти та знищувати цілі на великих дистанціях.

Впровадження на озброєння піхоти нових мобільних ракетних систем і роботів-носіїв таких систем дозволить знищувати цілі на етапі перегрупування військ противника або на виході в атаку. Тобто, тоді, коли ті ще не будуть готові до бою. Швидкість прийняття рішення прискорить використання штучного інтелекту, а ефективність удару зросте завдяки масованому використанню роботів.

Водночас сам власне характер піхоти залишиться незмінним, тобто, надалі це будуть високо мобільні й універсальні формування, в принципі низько коштовні (підготовка, озброєння й утримання). Деякі експерти навіть прогнозують в осяжній перспективі зміну характеру мобільності піхоти внаслідок відмови від використання БТР на користь транспортних вертольотів нового покоління або літаків.

Однак абсолютно нові здібності дають піхоті можливості діяти в кіберпросторі або самостійного ведення РЕБ. Ба більше, оснащення піхоти системами РЕБ нового покоління значно розширить ці можливості.

Наразі Мережа поєднує все, і завдяки можливості діяти в ній, піхота отримає можливість впливати на весь спектр загроз не лише на відстані кількох або кільканадцяти кілометрів

Наразі Мережа поєднує все, і завдяки можливості діяти в ній піхота отримає можливість впливати на весь спектр загроз не лише на відстані кількох або кільканадцяти кілометрів. За деякими оцінками, існують усі підстави говорити про навіть глобальний вимір і “далекобійну піхоту”.

Привертає до себе увагу та важлива обставина, що подібна діяльність у кіберпросторі може проводитись не лише під час війни, а й в інші періоди, що передують бойовим діям або пов’язані з підготовкою до війни. А це ідеальний простір для підготовки реальної війни й, на жаль, сьогодні у світі є чимало прикладів подібних акцій, учасники яких бажають залишатись невідомими.

За матеріалами Defence24.pl

Читайте також: Роботизація, безпілотні авіакомплекси та бойова цифра: про інноваційні рішення для Збройних сил - від ключових гравців і без прикрас (відео)