xcounter
#

Антиматерія калібром 14,5 мм: на озброєння ЗС України прийняті далекобійні гвинтівки Snipex T-REX і Snipex ALLIGATOR

Антиматерія калібром 14,5 мм: на озброєння ЗС України прийняті далекобійні гвинтівки Snipex T-REX і Snipex ALLIGATOR
8322

На озброєння Збройних Сил України прийняті далекобійні великокаліберні гвинтівки для високоточної стрільби Snipex T-REX і Snipex ALLIGATOR калібру 14,5х114 мм. Про це повідомив виробник нової зброї - приватна компанія XADO на своїй сторінці у фейсбук 31 грудня 2020 року.

Нові гвинтівки розроблені харківським концерном "ХАДО" (XADO Chemical Group), який у 2016 році заснував бренд SNIPEX - для своїх зразків стрілецької високоточної зброї.

Гвинтівка Snipex T-REX
Гвинтівка Snipex T-REX

Snipex T-REX - це однозарядна далекобійна великокаліберна антиматеріальна гвинтівка калібру 14,5х114, яка призначена для враження рухомих і нерухомих цілей, у тому числі легко броньованих. Гвинтівка сконструйована з урахуванням вимог до зброї для високоточної стрільби.

Читайте також: Завод "Маяк" вперше презентував дві великокаліберні гвинтівки з дальністю стрільби 3 км (відео)

Як раніше повідомляв Defense Expess, під час створення гвинтівки Snipex T-Rex конструктори спирались на побажання військових: це повинен бути класичний "болтовик", мінімально можливої ваги, без автоматики, простий і безвідмовний, призначений для жорсткої експлуатації.

Компонування гвинтівки - за схемою булл-пап (bullpup): затворна група розміщується позаду спускового гачка. Під час заряджання набій вкладається у вікно ствольної коробки при відкритому затворі.

Гвинтівка Snipex T-Rex має такі характеристики: вага — 25 кг (так вказано на сайті компанії, раніше повідомлялось про вагу у 22,5 кг), загальна довжина зібраної гвинтівки — 1800 мм, довжина ствола – 1200 мм, початкова швидкість кулі — 1000 м/с, ефективна дальність — 2000 метрів, дальність польоту кулі — до 7000 метрів. Зброя забезпечує прицільний вогонь та купчастість не гіршу за 1 МОА.

Гвинтівка Snipex ALLIGATOR
Гвинтівка Snipex ALLIGATOR

Друга розробка компанії, що прийнята на озброєння ЗС України - це болтова багатозарядна далекобійна великокаліберна гвинтівка з магазинним живленням Snipex ALLIGATOR. Магазин з’ємний, коробчатий, на п’ять набоїв. Магазинна подача набоїв забезпечує підвищену швидкість стрільби.

Snipex ALLIGATOR під набій 14.5×114 мм має вагу 25 кг, довжина зібраної гвинтівки – 2000 мм, довжина ствола – 1200 мм, початкова швидкість кулі – 980 м/с, ефективна дальність — до 2000 метрів, максимальна дальність польоту кулі — до 7000 метрів.
Комлекс Snipex ALLIGATOR у складеному стані у кейсі. Фото виробника

Здаєтся, створення антиматеріальних гвинтівок в Україні набирає обертів.

Днями ми розповідали про те, що держпідприємство "Маяк" (входить до складу ДК "Укроборонпром") також створило дві потужні великокаліберні гвинтівки калібром 12,7 та 14,5 мм. Було заявлено, що ці гвинтівки здатні вразити ціль на дистанції до 3 км.

Читайте також: Спецпризначенці НГУ переходять на вітчизняні штурмові гвинтівки UAR-15 (відео)