xcounter
#

Як у РФ зараз міфологізують боротьбу з танками у Другу світову і що було насправді

45-мм гармата у радянський армії не дарма отримала назву "Прощай, Родина"
45-мм гармата у радянський армії не дарма отримала назву "Прощай, Родина"
5388

Для того, щоб заспокоїти власну аудиторію на фоні відвертого побоювання західних танків, рашисти знову перероблюють історію та створюють нові міфи

Зараз у РФ спостерігається певна паніка, або, як мінімум, мандражна невпевненість перед західною бронетехнікою - танками Leopard 2, які вже в Україні, та Abrams, які будуть трохи згодом.

На фоні цього рашиським пропагандистам навіть знадобилось випустити спеціальну програму, в який розповідалось, що "все під контролем" та "причин для паніки немає". А також продемонстрували, що планують відбивати наступ танків гвинтівочно-кулеметним вогнем по прицільних приладах, майстерною стрільбою з РПГ-7, коли необхідно синхронно влучити в одну й ту саму точку на танку, а також розповідали казки про власні Т-72.

Читайте також: Іранці показали новий дрон-камікадзе Meraj-532: і тут дійсно є що піддивитись
РПГ-7
РПГ-7 вже у 80-х у СРСР не вважався ефективним протитанковим засобом

Defense Express вже детально розібрав це відео про підготовку так званих "мисливців на Leopard". Але в цій ситуації більше цікаво те, що лейтмотивом рашиського сюжету стало традиційне "діди воювали", який був максимально спотворений. Зокрема всі розмови про стрілецький вогонь для засліплення танка, щоб до нього підібрались гранатометники більше нагадує досвід інших "дідів" - з Фольксштурму 1945 року.

Фольксштурм
Фольксштурм фактично був останньою надією Рейху

А насправді боротьба з важкими німецькими танками у всіх союзників викликала величезні проблеми. У Великобританії та США це частково вирішувалось тим, що маючи перевагу у повітрі значна частина ворожих танків знищувалась літаками, хоча з "дня Д" до кінця війни союзники втратили, зокрема й у танкових дуелях, понад 3 тисячі M4 Sherman.

СРСР же ж взагалі пройшов через критичний брак протитанкової оборони, на фоні неспроможності основного засобу у вигляді 45-мм гармати виконувати свої задачі, протитанковими гвинтівками, коктейлями молотова та зв'язками гранат. І лише на рівні 1943-44 років досяг у питанні протитанкової оборони результативності у вигляді тактики, ілюстрацією якої є один детально досліджений бій.

Мова йде про, як вважається, перший епізод бою з танками Pz VI Ausf. B - "Королівськими Тиграми" - бій під Оглендувом (Польща) 13 серпня 1944 року. Через це він доволі добре задокументований та прокоментований самими його учасниками.

Pz VI Ausf. B
Pz VI Ausf. B, "Королівський Тигр"

Тоді радянська армія захопила плацдарм за Віслою у районі Сандомира і німецькі сили активно намагались його ліквідувати. Приблизно у середині плацдарму довжиною 45 км та глибиною до 25 км, спочатку поблизу Шидлува, а потім відкотившись за Оглендув, тримала оборону 53 гв. танкова бригада, яка вже декілька днів поспіль відбивала посилені танками Pz V Panther атаки.

Новий рубіж оборони мав лише один танконебезпечний напрям у вигляді лощини по якій йшла дорога. Серед інших варіантів були поля, де Panther втрачали маневровість та непрохідна болотяна місцевість. Тому протитанкову оборону командування 53-ої бригади зосередило саме на виході з лощини.

І у її організації був втілений весь досвід, який був отриманий кров'ю протягом років. Зокрема були висунуті "загравальні танки", роль яких - відкрити вогонь першими та змусити ворога підставити борт основним силам. Це було вкрай важливо, бо обстріл нових німецьких танків показав, що для протитанкових гармат - це взагалі єдиний варіант вразити ворога.

обстріл пантери

А основні сили оборони у цьому бою, хоча й за різними джерелами відрізняються, але мова йде про декілька десятків стволів: 76-мм протитанкових гармат, танків Т-34-76 та Т-34-85, САУ Су-85 та ИСУ-152, які були у розпорядженні 53-ої бригади, 185-го гаубичного та 1645-го легкого артполків, 1893-го самохідного полку та 358 армійського полків, у тилу також перебував 71 гв. важкий танковий полк на 11 ИС-2 та одному ИС-85.

Але точна кількість засобів протитанкової оборони саме на цій конкретній ділянці невідома. Більше того, про те, що в атаку підуть новітні "Королівські тигри" точної інформації не було. Й ця протитанкова оборона була розрахована на боротьбу з "Пантерами", хоча саме "Королівські тигри" відомого 501-го важкого танкового батальйону пішли в атаку близько 7 ранку під прикриттям туману зі сторони Оглендува. І рухались якраз по лощині - у пастку.

ЗиС-3
ЗиС-3 - одна з основних протитанкових гармат радянської армії

Загалом у цій атаці з боку німців брало участь 11 або 14 машин. Коли третя з них вийшла з лощини то вогонь з флангу відкрили два "загравальні" танки, які почали бити з відстані 400 метрів у борта. За спогадами командира екіпажу одного з цих Т-34-85, В.С. Архипова, з цієї дистанції вдалось уразити три танки, але потім вийшли інші та розгорнулись у їх бік.

І тоді працювати почали основні сили, описані як "три десятки стволів від 76-мм до 152-мм, гаубичний вогонь дивізіонів та штурмова авіація". Цей бій доволі часто цитується, але його результати, залишається туманними щодо кількості знищених машин.

"Хто підбив і скільки - питання важке, тому що вели вогонь і танкісти двох батальйонів - Мазуріна і Коробова, і надані нам два артилерійські та два самохідно-артилерійські полки. Добре працювала і штурмова авіація, і не тільки в полі нашого зору, але і за його межами", - згадує Архипов.

Т-34-85
Т-34-85

Але потім з'являються спогади, що через декілька днів, коли був відбитий Оглендув та Шидлув, в них були затрофеєні "Королівські тигри", які й вдалось ідентифікувати, як новий танк. До цього вважали, що б'ються з Pz V Panther. Й у бойових документах 53-ої бригади втрати противника у ранковій атаці записані саме як три "Пантери", а загалом кількість заявлених знищених "Королівських тигрів" у всіх боях на цій ділянці, у вигляді захоплених та знищених, 13 машин цього типу. Тобто навіть концентрований кинджальний вогонь з усіх калібрів - дав результат далекий від розгрому.

І це не була невдача. Бо ще один показовий епізод у цих боях трапився під Шидлувом, коли німецькі танки у кількості 35 одиниць, зазначені, як "Королівські тигри", потрапили в засідку двох батарей 76-мм протитанкових гармат. При цьому їх обстрілювали з трьох сторін, включно з кормою з відстані до 400 метрів. В історіографії зустрічається згадки, що тоді підбили шість танків, але зазначається, що німці розчавивши дві протитанкові гармати гусеницями, вийшли з бою й тому "атака була відбита".

Й треба зазначити, що доволі часто у кожному німецькому танку, особливо Pz IV, радянським бійцям вбачались "Тигри", у кожній самохідці - "Фердинанди", а після появи "Королівських тигрів" їх доволі часто плутали з "Пантерами". Й тому не виключено, що тоді у засідку потрапили саме Pz V Panther.

Pz V Panther
Pz V Panther

Але сама ситуація, коли для відбиття атаки важких танків необхідно було концентрувати всі наявні засоби, включно зі 152-мм гаубицями, вкрай показовий. І він дуже далекий від міфів, які зараз намагаються сформувати у РФ. При цьому рівно ту ж саму тактику використовували й союзники, концентруючи вогонь всіх наявних засобів на одному німецькому танку.

Але чи можливо зараз повторити щось подібне - розставити "загравальні танки", щільно сконцентрувати протитанкові засоби й вичікувати поки цілі вийдуть на кинджальну відстань? З наявністю дронів, тепловізорів та сучасних інформаційних систем, а також правилом, що танки ніколи не йдуть в атаку самостійно - сумнівно.

Саме тому й рашисти намагаються вигадати нові міфи про те, що снайпери та кулеметники - засіб для боротьби з західними танками, який так само ефективний, як протитанкові МТ-12, що масово потягли на фронт рашисти.

Читайте також: Євротанк MGCS забуксував і не факт, що взагалі з'явиться та замінить Leopard 2 та Leclerc