xcounter
#

У РФ показали, як тренують "мисливців на Leopard": готують снайперів з гвинтівками, РПГ-7, старі ПТРК та розповідають казки про "астрономічні розміри"

У РФ активно готують гранатометників для протидії танкам
У РФ активно готують гранатометників для протидії танкам
28744

Під час підготовки рашистів до зустрічі з західними танками Leopard 2 та Abrams у хід пішли мантри "діди воювали"

У РФ показали, як готують так звані спеціальні загони з "мисливців на Leopard" та у звичній для себе манері зухвало розповіли про їх тактику.

Зокрема окрему увагу приділено підготовці снайперських пар та кулеметників, які за задумом мають "осліпити" танк. А саме гвинтівочно-кулеметним вогнем розбити прицільні прилади машини, щоб потім на неї "накинулись" гранатометники.

Читайте також: Євротанк MGCS забуксував і не факт, що взагалі з'явиться та замінить Leopard 2 та Leclerc
пто рф
Підготовка снайперів для ураження танків у РФ під час знімання пропагандистського сюжету

Для аргументації цієї ідеї російські пропагандисти підтягли історії з часів Другої світової війни, а саме використали всю "військову міфологію" із боротьбою з танками стрілецьким озброєнням.

Саме тренування гранатометників також відрізняється тим, що відпрацьовуються синхронні постріли двох гранатометників з РПГ-7. За задумом планується зробити так, щоб першим пострілом збити захист призначений для захисту від кумулятивного боєприпасу, а другий має потрапити саме вже у послаблену зону.

ПТО РФ
В реальних умовах бою добитися потрапляння з РПГ-7 по танку в одне й те саме місце двічі поспіль, як мінімум, вкрай складно

Як це буде працювати в умовах загальновійськового бою, коли танк буде не просто рухатись, а вести вогонь, більше того, не один, а за підтримки БМП та піхоти - окреме питання. Навіть на полігоні при стрільбі по мішенях досягти такої синхронності та точності більш ніж важко.

Бити рашисти планують із ПТРК, продемонструвавши роботу з "Конкурсу". При цьому саме цей переносний протитанковий ракетний комплекс 70-х років лише й демонструється одразу на декількох полігонах замість аналоговнєтного "Корнета".

ПТРК
ПТРК "Конкурс"

Окрім такого піхотного озброєння була продемонстрована підготовка танкістів на Т-72Б3. Й для того, щоб хоча б якось прикрасити історію, бо пряме порівняння можливостей західних машин з радянськими танками та їх модернізаціями для рашистів доволі песимістичне, продемонстрували всю свою фантазію. Більше того, чомусь постійно говорять про американський Abrams, який буде відносно не скоро, коли Leopard 2 вже в Україні.

"Готовий до бою Abrams важить 63 тони, проти 47 тонн у Т-72, а це значить, що броні у "американця" більше, але через вагу він може застрягнути. Російський танк швидше та маневреніший, а значить йому буде легше уникнути удару. А ще Abrams озброєний 120-мм гарматою, а російський - 125 мм", - розповідається у сюжеті.

Т-72Б3
Т-72Б3

І саме такою відбірною маячнею рашиські пропагандисти й годують свою аудиторію. Бо за цифрами про масу забули сказати про потужність двигуна, щоб отримати питому потужність, а також показники питомого тиску на ґрунт та звісно забули про те, що радянські машини можуть їхати заднім ходом на швидкості до 5 км/год, а західні розривають дистанцію на реверсних передачах на швидкості у 30-36 км/год.

Якщо вже зрівнювати саме Abrams та Т-72Б3, то співвідношення вийде наступним. Питома потужність 24,4 та 23,2 к.с./т (для Abrams M1A1 SA та M1A2 SEP v2) проти 17,8 та 24 к.с./т (для Т-72Б3 з двигуном В-84-1 та В-92С2Ф). Питомий тиск на ґрунт для Abrams визначено у межах 1,01-1,07 кг/см2, для Т-72Б3 - 0,9 кг/см2. Бо ну якось дивно говорити, про те, що одна машин обов'язково зав'язне у ґрунті, коли різниця навіть "паперових" показників на рівні першого знаку після коми.

Abrams M1
Abrams (фото: US DoD)

А згадка про 125-мм гармату радянських машин, яка потужніша через те, що більша на 5-мм за натівський стандарт, взагалі не має жодного відношення до реальності. Хоча б через те, що маса та розмір унітарних західних підкаліберних бронебійних снарядів у рази більший ніж у роздільних радянських.

Зокрема найрозповсюдженіші снаряди для Abrams M829A3 зі збідненим ураном пробивають 800 мм броні, російський найпоширеніший 3ВБМ-17 "Манго" - 500 мм. Про дальності виявлення цілей, технологічний розрив у десятки років між системами управління вогнем, дистанціях та точністю вогню між західними машинами та теперішнім радянським рівнем, у РФ взагалі намагаються не згадувати.

Звісно не обійшлось й без зрівняння розмірів машин, тобто стандартну мантру про астрономічний розмір західної техніки. Тобто про 2,44 метра в Abrams та 2,22 метра у Т-72Б3, або різницю у 22 сантиметри.

Розміри Т-72 та Abrams
Реальні розміри Т-72 та Abrams

У будь-якому випадку з появи пропагандистського сюжету у РФ можливо зробити декілька висновків. По-перше, у РФ дійсно бояться західних машин і такими матеріалами намагаються заспокоїти аудиторію. По-друге, до зустрічі з західними танками ворог дійсно готується й виділяє на це ресурси.

Читайте також: Рідкісні кадри роботи NASAMS в Україні: про "найбільш бойову" пускову та скільки всього цілей знищено