xcounter
#

Як Кремль використовує кораблі ВМФ РФ, аби відволікти увагу НАТО від України

2029
Ракетний крейсер "Москва" в акваторії окупованого Криму, грудень 2021 року, ілюстративне фото з відкритих джерел
Ракетний крейсер "Москва" в акваторії окупованого Криму, грудень 2021 року, ілюстративне фото з відкритих джерел

РФ вивела в похід одразу декілька груп своїх бойових кораблів, котрі демонструють "нетипову воєнну активність". Ці дії схожі на спробу Кремля відтягнути з "українського напрямку" бодай частину сил та засобів США та союзників по НАТО

Портал Naval News пише про те, що учора патрульний літак P-3C Orion військово-морських сил Норвегії раптово виявив поблизу берегів своєї країни групу в одразу п’ять кораблів Північного флоту РФ – ракетний крейсер проекту 1164 "Маршал Устинов", фрегат проекту 22350 "Адмирал Касатонов", неідентифікований великий протичовновий корабель проекту 1151, танкер та допоміжне судно.

Судячи з усього, поява цих кораблів стала для ВМС Норвегії несподіванкою. Мету походу цих кораблів з опорою на відкриті джерела даних – встановити складно, навіть якщо аналізувати офіційні заяви російських військових.

Читайте також: У Росії лякають світ фейками або як "200 ешелонів везуть війська з Далекого Сходу"
Фрегат Північного флоту РФ "Адмирал Касатонов" біля берегів Норвегії, січень 2022 року, фото з відкритих джерел

Наприклад, на шпальтах російського ТАСС можемо прочитати, що згаданий вище загін кораблів мав йти у Баренцеве море для участі в масштабних навчаннях Північного флоту РФ.

А ось на шпальтах російського "Интерфакса" можемо прочитати, що Північний флот планував залучити для маневрів в Баренцевому морі угрупування зовсім інших кораблів – фрегат-носій гіперзвукових ракет "Циркон" "Адмирал Горшков", великий протичовновий корабель "Североморск" та великий десантний корабель проекту 11711 "Иван Грен".

Ракетний крейсер Північного флоту РФ "Маршал Устинов" біля берегів Норвегії, січень 2022 року, фото з відкритих джерел

За методом виключення можемо припустити, що згадана вище ескадра Північного флоту в складі 1 ракетного крейсера, 2 фрегатів та 2 допоміжних суден іде до берегів Ірландії, для проведення раніше анонсованих маневрів ВМФ РФ у водах Атлантичного океану. Уже відомо, що до берегів Ірландії уже прямують два корвети Балтійського флоту з крилатими ракетами "Калибр" - "Стойкий" и "Сообразительный".

І так виходить, що РФ біля берегів нейтральної країни, що має лише один боєготовий патрульний корабель, збере ескадру в 1 ракетний крейсер, 2 фрегати та 2 ракетні корвети. І це уже підпадає під визначення "нетипова воєнна активність", що в свою чергу слугує одним із критеріїв підготовки до воєнної агресії.

Але ж це – не єдиний приклад "нетипової воєнної активності", яку в останній час демонструє ВМФ РФ.

Наприклад, як розповідав Defense Express, до Середземного моря зараз прямує ескадра в одразу шість великих десантних кораблів – один ВДК проекту 11711 та п’ять ВДК проекту 775, на борту яких теоретично може бути одразу дві бригади морської піхоти та майже 300 БТР-82. І тут з однаковим успіхом можна передбачати два варіанти.

Перший – офіційні представники Міноборони РФ говорять правду, і ця десантна ескадра йде лише до Середземного моря для участі в маневрах ВМФ РФ. І другий варіант – представники Міноборони РФ говорять неправду, і ці шість десантних кораблів з двома бригадами морпіхів ідуть до берегів України, для висадки масштабного десанту.

Армія РФ проводить
Армія РФ проводить "репетицію висадки" на чорноморське побережжя України в рамках маневрів на мисі Опук, квітень 2021 року, фото ілюстративне

Наскільки гостро зараз США та союзники реагують на будь-який прояв "нетипової воєнної активності" від ВМФ РФ, можна показати на такому прикладі. Учора Міноборони РФ заявило, що їх Чорноморський флот раптово вивів у море на маневри одразу "20 кораблів, катерів та суден забезпечення", відпрацьовувати "дії в районах з інтенсивним судноплавством".

Якщо судити за відкритими джерелами даних, найбільш потужні кораблі, які учора вивела РФ для маневрів – це фрегат "Адмирал Эссен", що може нести на борту до 8 крилатих ракет "Калибр", протичовновий фрегат "Ладный" та ракетний корвет "Ингушетия", що також може нести до 8 ракет "Калибр". І для стеження за діями цих кораблів, за деякими даними, НАТО задіяло одразу чотири літальні апарати – два розвідувальні літаки RC-135 Rivet Joint, один літак-розвідник Bombardier Challenger 650 та дрон RQ-4A Global Hawk.

Коли одразу декілька з’єднань кораблів країни-агресора позначають "нетипову воєнну активність", у водах навколо Європейського материка, це уже можна характеризувати як ймовірну загрозу свободі судноплавства як основи сучасної світової економіки. Але схоже, що в цьому випадку Кремль прагне досягти іншого завдання – "грою м’язами" відволікти сили та засоби НАТО з "українського напрямку".

Основний трафік експорту нафти із РФ йде саме через Чорне море. Тому зараз Кремлю нема жодного резону різати "пуповину" свободи мореплавства у водах Світового океану.

Один із фрегатів та допоміжні кораблі Чорноморського флоту РФ в акваторії окупованого Севастополя, грудень 2021 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: Російські окупанти в Криму перевіряли, чи витримає "перегруз" 55-річний десантний корабель