xcounter
#

У Росії лякають світ фейками або як "200 ешелонів везуть війська з Далекого Сходу"

13273
Росія вже котрий місяць "лякає" Україну та світ своїми танками та іншою технікою
Росія вже котрий місяць "лякає" Україну та світ своїми танками та іншою технікою

У цей час триває підготовка спільних білорусько-російських навчань "Союзная решимость-2022", та частини Східного ВО РФ (мабуть, ближче частин не знайшлося) перевозяться на полігони Білорусі. Але у Росії вирішили вкотре налякати увесь світ, та повідомили в Інтернеті, що "200 ешелонів везуть війська з Далекого Сходу". Чи це справді так – у матеріалі Defense Express

Відомий блогер Altyn73 22 січня 2022 р. зробив таке повідомлення, яке 23 січня передрукував блог, що виходить під егідою центру АСТ, та інші видання.

Водночас вийшов спроможний нажахати кліп (він нижче) з тими ж даними та назвою "Это как ядерный взрыв ЗАПАД ВСТАЛ на ДЫБЫ такого хода от Путина на ждал никто Союзная решимость". Текст блогера Altyn73 наведено нижче у скороченні.

Читайте також: Рибаки Ірландії хочуть зірвати навчання ВМФ РФ поблизу берегів своєї країни

14 січня ЗМІ РФ повідомили про раптову перевірку військ Східного ВО. Частини округу розпочали перевозити на полігони Білорусі для участі у навчаннях "Союзная решимость-2022". Підрозділи Східного ВО, що залучаються до перевірки сил реагування Союзної держави, зі штатним ОВТ здійснюють марш своїм ходом та залізницею на незнайомі полігони до місць виконання навчальних завдань у Білорусі. Перевірка пройде у 2 етапи.

На 1-му етапі (до 9 лютого) буде виконано перевозка та створення у короткі терміни угруповань військ (сил) у Білорусі, організація охорони та оборони державних та військових об'єктів, охорона повітряного кордону, перевірка чергових з ППО сил та засобів виконати прикриття об'єктів у Білорусі.

БМП росія
Російські БМП в Білорусі

На 2-му етапі (з 10 по 20 лютого) буде проведено спільне навчання "Союзная решимость-2022", де відпрацюють питання відбиття агресії, протидії тероризму та захисту інтересів Союзної держави. Дії військ (сил) пройдуть на полігонах Доманівський, Гозький, Обуз-Ліснівський, Брестський, Осиповичський та на окремих ділянках місцевості у Білорусі. Планується задіяти аеродроми Барановичі, Лунинець, Ліда та Мачулищі.

Кількість військовослужбовців й техніки, що залучаються, на навчання, яке потрапляє під дію Віденського документа 2011 р, не вище параметрів, що підлягають повідомленню.

З 16 січня 2022 року частини Східного ВО стали прибувати до Білорусі.

За повідомленням телеграм-каналу "Live. Спільнота залізничників Білорусі", з 16.01.2022 по 21.01.2022 до Білорусі, для проведення спільних стратегічних навчань ЗС Білорусі та РФ "Союзная решимость" за 7 діб вже прибуло понад 33 ешелони з військовою технікою та військовослужбовцями ЗС РФ. Ешелони продовжують прибувати. За розробленим Графіком руху військових ешелонів (ВЕШ), загальна кількість таких ешелонів, яка прибуде до Білорусі – 200.

Ця цифра позамежна (такої кількості ніколи не було), середня кількість вагонів у військових ешелонах – по 50. Там задіяні пасажирські вагони, криті вагони (включно із позначкою ВМ, або для перевезення людей), платформи для перевезення військової техніки та вагони прикриття. Під час проведення навчань "Запад-2021" до Білорусі за місяць прибуло лише 29 військових ешелонів.

За даними соціальних мереж, до Білорусі зі Східного ВО перевозяться підрозділи 12 бригад (танкової, 4-х мотострілецьких, морської піхоти, 2-х десантно-штурмових, спецназу, 2-х артилерійських, ракетної), мотострілецького полку, частин інженерних військ, військ ППО, зв'язку та РХБЗ, підрозділи тилу. Також у прикордонних Смоленській та Брянській обл. розгорнуті частини Західного та Центрального ВО, які прибули наприкінці 2021 р. Ймовірно, вони також візьмуть участь у цих навчаннях. Загальну чисельність залучених військ оцінили 60-80 тис. чол. (а МО Росії повідомило лише про перевезення до Білорусі зі Східного ВО 2-х д-нів ЗРС С-400, 1 д-ну ЗРПК "Панцирь-С" та переліт 2-х ескадрилій – Су-25СМ та Су-35С).

У повідомленні "залізничників" одразу викликає підозру цифра "200 ешелонів". Та недаремно – якщо відкрити це повідомлення, то виявиться, що блогер Altyn73 його коригував. Оригінальний текст "залізничників" наведено нижче.

У проміжку з 16.01.2022 р. по 21.01.2022 р. на території Республіки Білорусь в рамках проведення спільних стратегічних навчань ВВС Республіки Білорусь і Російської Федерації "Союзна решимость" за 7 діб уже прибуло більше 33 з військовою технікою та військовослужбовцями РФ. Ешелони продовжують прибувати.

Запад-2021 навчання
Російські та білоруські війська під час навчань "Запад-2021"

По розробленому Графіку руху військових ешелонів (ВЕШ), загальна кількість складів, які створюються в Білорусі – 200 військових ешелонів - цифра зависока (такого кількості ніколи не було), середня кількість вагонів у військових ешелонах рівно 50. У складах військових ешелонів задіяні наступні одиниці рухомого складу: пасажирські вагони, криті вагони (включно з поміткою ВМ - вибухові матеріали 1 класу небезпеки та криті вагони переобладнані під перевезення людей), платформи для транспортної техніки та вагони прикриття.

Нагадаємо : при проведенні спільних стратегічних учених "Запад-2021" в Республіці Білорусь за місяць прибуло всього 29 військових ешелонів.

Звідси видно, що повідомлення “залізничників” складено безграмотно та дуже схоже на фейк. Перевірка за іншими джерелами – що можуть перевезти ці “200 ешелонів”, показала таке.

РФ техніка Білорусь
Під час перевезення російської техніки до Білорусі

Двісті ешелонів по 50 вагонів чи платформ – це 10 тис. вагонів чи платформ. Усього Східний ВО має 99 тис. осіб та понад 4790 од. основного озброєння (танки, БМП, БТР, СПТРК, гармати, міномети, РСЗВ, МТУ). Щоправда, крім основного ОВТ є засоби ППО, машини забезпечення й транспортні машини, яких у сумі не менше. Тобто, на 10 тис. вагонах/платформах можна перевезти усе ОВТ округу! Але насправді перевезених військ буде менше.

На навчання до Білорусі можуть поїхати лише війська 4-х загальновійськових армій округу, а частини армійського корпусу на островах та ОВТ на зберіганні залишаться. Якщо їх ОВТ викреслити, то на навчання зможуть вирушити лише 55,85 тис. осіб та 3190 од. основного озброєння. Навіть якщо останні скласти з допоміжними машинами, то для 10 тис. вагонів/платформ це замало. Але насправді перевезених військ буде ще менше.

Блогер Altyn73 повідомив, що до Білорусі зі Східного ВО перевозяться підрозділи 12 бригад (танкової, 4-х мотострілецьких, морської піхоти, 2-х десантно-штурмових, спецназу, 2-х артилерійських, ракетної), мотострілецького полку тощо. Але увесь Східний ВО має 21 таку бригаду (танкову, 7 мотострілецьких, 2 морської піхоти, 2 десантно-штурмові, спецназу, 4 артилерійські, 4 ракетні). Здавалося б, до маленької Білорусі перевозиться більш ніж половина військ величезного округу!

Але до Білорусі поїдуть не бригади та полки, а їх ПІДРОЗДІЛИ – батальйонні тактичні групи (БТг, по 2 від бригади/полку). Усього це буде 16 БТг (10 мотострілецьких, 2 танкові, 2 морської піхоти, 2 десантно-штурмові) та 3 групи артилерії. У сумі це до 16 тис. осіб та до 1100 од. основного озброєння. Навіть якщо додати вдвічі більше допоміжного ОВТ, то на 3300 од. ОВТ 10 тис. вагонів/платформ надто багато. Мабуть, у зайвих вагонах поїдуть подарунки для народу Білорусі та особисто для Лукашенка. А якщо серйозно – блогер Altyn73 цифрою "200 ешелонів" вирішив налякати увесь світ.

Залишається з'ясувати, чому блогер Altyn73, який зазвичай повідомляв докладні та зовні правдоподібні відомості про організацію та озброєння ЗС Росії, раптом зайнявся такою відвертою дезінформацією?

Можна припустити, що це сталося таким чином. ФСБ 28 вересня 2021 р затвердила перелік відомостей, за передачу яких за кордон можна стати іноземним агентом. Та Altyn73 одразу написав у своєму блозі – ТЕМА СОВРЕМЕННОЙ РОССИЙСКОЙ АРМИИ ЗАКРЫТА. Але блогера швидко викликають до певної установи, та пропонують йому продовжити цю тему. Ще й обіцяють надалі постачати нові дані. А ці люди вміють переконувати. В результаті, оголошення про закриття теми у блозі замінюється на нове – ТЕМА СОВРЕМЕННОЙ РОССИЙСКОЙ АРМИИ СНОВА ОТКРЫТА. Таким чином, до Інтернету починає вкидатися дезінформація від Altyn73, до якої МО Росії нібито непричетне. Тобто. керівництво Росії вдає, що кидає у гру останній козир – війська Східного ВО. Але зважте, це дезінформація!

Олексій ЯРОВИЙ, спеціально для Defense Express

Читайте також: Куди РФ веде армаду одразу в шість великих десантних кораблів