xcounter
#

Куди РФ веде армаду одразу в шість великих десантних кораблів

10789
ВДК проекту 11711 на чолі формації десантних кораблів РФ покидає Балтійське море, фото з відкритих джерел
ВДК проекту 11711 на чолі формації десантних кораблів РФ покидає Балтійське море, фото з відкритих джерел

Шість важко навантажених великих десантних кораблів Балтійського та Північного флотів (БДК БФ та СФ) ВМФ Росії 15 січня вийшли зі своїх баз та вже пройшли протоку Ла-Манш. До них може приєднатися ракетний крейсер, великий протичовновий корабель (БПК), середній розвідувальний корабель (СРК) тощо. Які можливі цілі цього походу – у матеріалі Defense Express

Міноборони РФ 20 січня 2022 р повідомило, що 15 січня загін кораблів БФ та СФ у складі шести БДК вийшов у море із бази у Балтійску та почав перехід у район проведення навчання у Середземному морі.

Склад цього загону - три великі десантні кораблі пр.775М "Королёв", пр.775 "Минск" та "Калининград" із складу 71-ої бригади десантних кораблів (брДК) Балтійського флоту, та три великі десантні кораблі із складу 121-ої брДК Північного флоту РФ - два кораблі проекту 755 "Оленегорский горняк" та "Георгий Победоносец" та один корабель проекту 11711 "Пётр Моргунов".

Читайте також: Російські окупанти в Криму перевіряли, чи витримає "перегруз" 55-річний десантний корабель
Десантний корабель Північного флоту РФ "Оленегорский горняк" в складі шести БДК покидає Балтійське море, фото з відкритих джерел

У Міноборони РФ заявляють, що окрім вищезгаданих шести великих десантних кораблів Північного та Балтійського, для участі в навчаннях до Середземного моря також прямує загін кораблів Тихоокеанського флоту РФ в складі крейсера проекту1164 "Варяг", великого протичовного корабля проекту1155 "Адмирал Трибуц" і танкера проекту1559В "Борис Бутома". Ця формація кораблів була учасником російсько-китайсько-іранських навчань CHIRU-2Q22, що тривали 18-22 січня в Оманській затоці.

Ракетний крейсер "Варяг" Тихоокеанського флоту РФ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ймовірно, до них приєднається середній розвідувальний корабель пр.864 "Василий Татищев" та уся середземноморська ескадра ВМФ Росії в складі трьох підводних човнів проекту 636.3, одного фрегату проекту 11356Р, одного ракетного корвету проекту 21631, 1 патрульного корабля проекту 22160, одного тральника проекту 02668 тощо.

Але обстановка у світі напружена, вірити Міноборони РФ - небезпечно. Тому експерти почали робити власні припущення щодо цілей походу ескадри РФ із шести БДК.

Розвідувальний корабель Балтійського флоту РФ "Василий Татищев", ілюстративне фото з відкритих джерел

Перше припущення – ця ескадра із шести БДК йде у Чорне море, для висадки морського десанту на узбережжя України. Ці БДК йдуть дуже навантажені. Це дає змогу припустити, що у них на борту - підрозділи 336-ої окр. бригади морської піхоти (ОбрМП) Балтійського флоту РФ та 61-ої ОбрМП Північного флоту РФ з бронетехнікою та іншими видами ОБТ.

Відомо, що один БДК пр.775/775М може нести 12 БТР-82А, а також 340 осіб. або 550 т вантажу, БДК пр.11711 – 36 БТР-82А, або 30 вантажівок, або 300 осіб, або 1500 т вантажу, а БДК пр.1171 – 45 БТР-82А, або 50 вантажівок, а також 400 осіб, або 1000 т вантажу.

Звідси випливає, що три БДК Балтійського флоту можуть нести сумарно 36 БТР-82А та 1020 осіб, тобто 2 батальйони морської піхоти з 50% від штатної кількості ББМ або 1650 т вантажу, а три БДК Північного флоту РФ – 60 ББМ та 680 осіб, тобто 1 посилений батальйон морської піхоти з ББМ, або 2600 т вантажу. Загалом, згадані вище шість БДК можуть сумарно нести 96 БТР-82А та 1700 осіб, тобто 3 батальйони морської піхоти з ББМ, або 4250 т вантажу.

Висадка морської піхоти ВМФ РФ "наплавом" під час навчань "Запад-2021", фото - прес-служба Міноборони РФ

Чорноморський флот (ЧФ) також має бригаду морської піхоти (810-ту, а для її висадки – 197-му брДК (Севастополь), що включає 7 БДК (3 пр.1171, 3 пр.775 та 1 пр.775М).

Ці 7 БДК можуть висадити 183 БТР-82А та 2560 осіб, тобто. майже усю 810-ту ОбрМП з ББМ.

Тобто, якщо шість БДК Балтійського та Північного флотів РФ прийдуть у Чорне море, то разом з 7 БДК ЧФ вони зможуть висадити 279 БТР-82А та 4260 осіб, тобто практично майже дві окремі бригади морської піхоти. Це виглядає досить загрозливо для України.

Армія РФ проводить "репетицію висадки" на чорноморське побережжя України в рамках маневрів на мисі Опук, квітень 2021 року, фото ілюстративне
Припущення друге - мета походу армади РФ в шість БДК Балтійського та Північного флотів - насправді острів Куба.

А на борту цих кораблів - ОТРК "Искандер-М", щоб створити загрозу США та змусити їх піти на умови ультиматуму Москви – як це було 60 років тому під час Карибської кризи 1962 р. Автори версії наводять докази.

Ще ніколи в одному поході не збиралося стільки великих десантних кораблів РФ. Кораблі йдуть з перевантаженням та везуть якесь важке озброєння. Більш того – БДК "Королёв" та "Минск" 27 грудня 2021 р тільки повернулися з півторамісячного походу, а 15 січня 2022 р. вийшли у новий похід, що говорить про його надзвичайну терміновість та різку зміну планів Кремля.

Ракетний комплекс "Искандер" - "останній довід" Кремля у геополітичних суперечках, фото ілюстративне

Ракетна бригада (Рбр) ОТРК "Искандер-М1" має 51 машину (12 СПУ по 43,2 тонн, 12 ТЗМ по 40 тонн, 27 інших машин на шасі КамАЗ по 14 тонн) та 96 КР по 3 тонн. Загальна вага військової техніки ракетної бригади "Іскандерів" може сягати до 1665 т, тоді як загальна вантажопідйомність армади із шести БДК Балтійського та Північного флотів РФ складає 4250 тонн. Тобто, ці кораблі можуть взяти на борт мінімум дві ракетні бригади "Іскандерів". Тим більш, що ці шість БДК йдуть з перевантаженням.

Якщо на Кубі розгорнути ці дві Рбр (24 СПУ) зі штатним запасом 192 крилатих ракет (зокрема з ядерними БЧ по 50 кт), вони можуть створити серйозну загрозу США. Балістичні ракети мають дальність пуску до 480 км та зможуть дістати лише Майамі. Натомість крилаті раети із дальністю до 1500 км зможуть вразити до 1/5 території США, а до 2000 км – до 1/3. У тому числі на дальності:

  • до 1500 км – штати Флорида, Південна Кароліна, Джорджія, Алабама, Міссісіпі, Луїзіана, частина Техасу та міста Х'юстон, Новий Орлеан, Атланта тощо;
  • до 2000 км – додатково штати Західна Віргінія, Північна Кароліна, Кентуккі, Теннессі, Арканзас, Міссурі, Оклахома та міста Вашингтон, Цинциннаті, Нашвілл, Мемфіс, Даллас, Сан-Антоніо, Луїсвіл, Норфорлк тощо.

Але не можна двічі увійти в ту саму річку.

Підготовка до пуску крилатої ракети комплексу "Іскандер", ілюстративне фото з відкритих джерел

ВИСНОВКИ. Найменш ймовірним є саме варіант із перевалкою на Кубу ракетних бригад ОТРК "Искандер-М1". Для початку, тут потрібна згода воєнно-політичного керівництва самої Куби.

А якщо врахувати фактор можливої протидії авіації та флоту США - сценарій набуває категорії "фантастичний". Схоже, мав місце "вкид" з метою "полякати" Білий Дім.

Тим більш, що "пасти" російські десантні кораблі почали ще у водах Балтійського моря, і першими взяли цю "естафету" ВПС Швеції, фото з відкритих джерел

Більш можливий варіант – з походом 6 БДК у Чорне море для висадки десанту на узбережжя України.

Він перебуває у загальній тенденції надання психологічного тиску на Україну та, мабуть, у цьому плані й має розглядатися. Але про всяк випадок у Чорне море планується захід трьох кораблів НАТО: фрегата Blas de Lezo та тральщика із складу ВМС Іспанії, а також канадського фрегата HMCS Montreal.

Фрегат Blas de Lezo ВМС Іспанії має вісім ПУ для ПКР Harpoon, фото ілюстративне

Найімовірніший варіант – участь 6 БДК у навчаннях у Середземному морі. Припустимо, що МО Росії повідомив достовірну інформацію. Але й ці навчання потрібні для залякування країн Європи. Проте, про всяк випадок у Середземному морі перебуває ударна група ВМС США на чолі з авіаносцем USS Harry S. Truman.

Олексій Яровий, спеціально для Defense Express

Читайте також: Чому РФ везе до кордону з Україною "Іскандери" у вагонах для вугілля