xcounter
#

Чому РФ везе до кордону з Україною "Іскандери" у вагонах для вугілля

6373
Російські ОТРК "Искандер", ілюстративне фото з відкритих джерел
Російські ОТРК "Искандер", ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, росіяни так прагнуть "завищити" реальну кількість ОТРК, зосереджених проти нашої країни

Армія РФ продовжує перекидання залізницею своїх військ та техніки до кордону з Україною.

Зокрема, у соцмережах з’явились матеріали про те, що росіяни везуть ешелонами додаткові ракетні комплекси "Искандер". І що найцікавіше – росіяни везуть балістичні ракети до комплексів "Искандер" у піввагонах, призначених для сипучих вантажів типу вугілля чи руди. Про це пише портал The Drive.

Читайте також: Як Росія застосує новий 14-й бригадний комплект ОТРК "Искандер-М": аналіз Defense Express
Армія РФ веез до кордону з Україною ракети до "Іскандерів" у вагонах для вугілля, фото з відкритих джерел

Варто зазначити наступне. Піввагони для перевезення вугілля чи руди не мають пристроїв для зменшення хитавиці під час руху, на відміну від спеціалізованих колісних шасі.

Відповідно, вести балістичні ракети до ОТРК у вагонах до вугілля – ідея ризикована, навіть якщо контейнер з ракету закріплений у кузові вагона "кустарними засобами".

Підготовка до пуску балістичної ракети ОТРК "Искандер", ілюстративне фото з відкритих джерел

На залізницях РФ, як і інших пострадянських країн, зазвичай не використовують піввагони для вугілля, щоб перевозити вантажі у контейнерах. Виняток наступає, коли на залізниці трапляється нестача платформ та інших спеціалізованих вагонів.

Тому, схоже, росіяни хочуть показати, що начебто аж настільки багато везуть техніки та ракет до "Іскандерів", що для військових перевезень знадобились навіть вагони для вугілля. І таким чином – "завищити" реальну кількість ОТРК, що можуть бути зосереджені проти України.

Підготовка до пуску ОТРК "Искандер", ілюстративне фото з відкритих джерел

Такі дії росіян уже досягають відповідного ефекту. Автори The Drive у своїй публікації спочатку посилаються на CNN, яким начебто дало дані наше Міноборони, та й стверджують, що армія РФ на кордоні з Україною зосередила мінімум 36 пускових установок "Іскандерів". А потім – автори The Drive від себе додають, що начебто реальна кількість націлених проти України "Іскандерів" може бути вищою.

Момент пуску балістичної ракети ОТРК "Искандер", ілюстративне фото з відкритих джерел
І далі розвивають своє судження так – росіяни зосередили начебто настільки багато "Іскандерів", щоб влаштувати буквально "вогневий шторм", який першою ж хвилею "винесе" усю критичну інфраструктуру України. Так, в Україні є ЗРК С-300В, здатні збивати балістичні цілі. Але автори The Drive чомусь "за замовчуванням" переконані, що і наші С-300В росіяни "винесуть" "Іскандерами" першою хвилею удару.

А відверто провальний досвід застосування "Іскандерів" під час війни за Карабах в 2020 році – чомусь взагалі "випадає".

Пуск балістичної ракети ОТРК "Искандер", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Російські окупанти в Криму перевіряли, чи витримає "перегруз" 55-річний десантний корабель