xcounter
#

Рибаки Ірландії хочуть зірвати навчання ВМФ РФ поблизу берегів своєї країни

3651
Ірландські рибалки збираються протистояти флоту РФ самостійно
Ірландські рибалки збираються протистояти флоту РФ самостійно

Цивільні мореплавці хочуть зірвати військово-морські навчання ВМС РФ, які мають пройти в економічній зоні Ірландії

Місцеві рибалки планують мирним шляхом зірвати плани російського флоту щодо проведення військових навчань поблизу узбережжя Ірландії наступного місяця.

Як повідомляє видання Breaking News, представники місцевих організацій рибалок заявили, що ця територія є дуже важливою для їхнього добробуту і що вони хочуть захистити біорізноманіття та морське життя.

Читайте також: Болгарія хоче відновити підводний флот із-за агресії РФ проти України
Корк-Харбор
Одне з типових рибальських містечок Ірландії Корк-Харбор

За словами місцевих працівників, військові морські навчання РФ можуть негативно вплинути на міграційні потоки та нерест промислових видів риби й зашкодити власне самій роботі рибалок. Це, своєю чергою, призведе до значних збитків мешканців острову та призведе до загрози нормальному існуванню рибалок і та їхніх сімей по всьому узбережжю Ірландії.

"Чому хтось може зайти й зробити це в наших водах? Це вплине на наше та морське життя. Це дуже важливе місце, куди риба приходить на нерест, і ми не знаємо, що тут буде відбуватися", - заявив місцевим журналістам виконавчий директор Ірландської організації виробників риби у Південній та Західній Ірландії Патрік Мерфі.

Міністр МЗС Ірландії Саймон Ковені
Міністр МЗС Ірландії Саймон Ковені заявив, що російські навчання "не вітається, і непотрібні зараз"

Також значне непокоєння в місцевих рибалок викликає й можливість участі в російських навчаннях підводних човнів, котрі являють собою пряму загрозу життю рибалок. Оскільки неодноразово фіксувалися випадки, коли непомічені підводні човни, під час руху в районах рибальства, зачіпляли сітки рибальських суден й топили їх.

"Ми повинні мати право там рибалити, і якщо ми цим будемо займатися, то ці човни, ці військові кораблі не повинні влаштовувати там свої військові ігри", - наголошують представники місцевих рибальських організацій.

корвети РФ
Російські корвети "Стойкий" та "Сообразительный", які будуть брати участь в навчаннях поблизу Ірландії вже вийшли зі своєї бази

Водночас "інструментів мирної боротьби" у місцевих рибалок не дуже багато, а їх ефективність доволі сумнівна. Наразі лише відомо, що рибальські судна місцевих мешканців у дні навчань планують не залишати зазначений квадрат, а працювати у ньому далі, що на їх думку може зірвати проведення заходу.

Нагадаємо, нещодавно міноборони РФ повідомило, що у навчаннях в Атлантиці (у січні-лютому 2022 року) візьмуть участь понад 140 бойових кораблів та суден забезпечення, понад 60 літальних апаратів, 1 тисяча одиниць військової техніки та близько 10 тисяч військовослужбовців.

Samuel Beckett
Ірландський флот наразі озброєний лише кількома патрульними кораблями класу Samuel Beckett

Принаймні частину з цих сил планували залучити до навчань в Ірландському морі - за 240 км від південно-західного узбережжя Ірландії (графства Корк) - у міжнародних водах, але в межах виключної економічної зони країни.

У відповідь міністр закордонних справ Ірландії Саймон Ковені заявив, що заплановані навчання РФ у міжнародних водах неподалік ірландського узбережжя є "небажаними" та "непроханими". Однак він зазначив, що його країна не в змозі запобігти цим навчанням та "не має повноважень" для цього.

Pilatus PC-9M
Повітряна компонента військових Ірландії представлена лише легкими штурмовиками Pilatus PC-9M

Основними причинами подібної політичної слабкості Ірландії та неможливості скасовувати небажані дії іноземного флоту у зоні власних економічних інтересів експерти називають її позаблоковий статус та вкрай обмежені можливості збройних сил.

Так, ВМС Ірландії налічують у своєму складі лише дев’ять кораблів (з яких боєготовим наразі вважається лише один) і переживають кадрову кризу. У країни немає підводних човнів та сучасного обладнання для підводного стеження. Також в Ірландії немає винищувачів, а повітряний корпус країни налічує лише вісім літаків Pilatus PC-9M.

Неспроможність протистояти небажаним діям ні політичним, ні військовим шляхом власне й дозволяє РФ проводити провокаційні військові навчання у берегів Ірландії й не звертати увагу на протести громадян та влади цієї країни.

Читайте також: НАТО переводить сили у режим готовності через дії РФ навколо України - офіційна заява Альянсу