xcounter
#

Болгарія хоче відновити підводний флот із-за агресії РФ проти України

1242
Болгарія шукає вживані підводні човни у хорошому технічному стані, фото ілюстративне
Болгарія шукає вживані підводні човни у хорошому технічному стані, фото ілюстративне

Останню свою субмарину Болгарія списала ще в 2011 році, зараз - хоче купити два вживані підводні човни "у хорошому технічному стані"

"Ведуться перемовини з конкретною країною щодо закупівлі підводних човнів. Є способи виділити кошти на підводні човни у держбюджеті. Ми не будемо купувати нові субмарини, але, щонайменше, вони будуть у хорошому технічному стані", – зазначив міністр оборони Болгарії Стефан Янев в інтерв’ю Nova TV, повідомляє видання Euractiv.

Підводний човен болгарія
Останній підводний човен болгарського флоту "Слава", що був списаний у 2011 році, фото ілюстративне

Зазначається, що рік тому болгарський уряд розглядав можливість закупівлі підводних човнів, однак тоді з рішенням не поспішали. Разом з тим стверджується, що "з початком української кризи" уряд Болгарії переглянув рішення й вирішив посилитися субмаринами, оскільки з 2011 року ця країна не мала власного підводного флоту.

Читайте також: Для чого в РФ прискорено розбудовують підводний флот
У "спадок" від Варшавського договору Болгарії залишились дві субмарини проекту 633, які до початку 2000-х перетворились на "музейні експонати", ілюстративне фото з відкритих джерел

У новині йдеться і про те, що Болгарія наразі працює над трьома можливими сценаріями стосовно "потенційного конфлікту між Росією та Україною", однак наразі країна не має офіційної позиції щодо цього питання. Раніше президент країни Румен Радев зазначив, що міжнародна спільнота має знизити ескалацію конфлікту та знайти мирне рішення кризи.

Ймовірно, постачальником вживаних субмарин для Болгарії стане Німеччина, німці уже будують для болгарських ВМС два патрульні корвети, фото ілюстративне
Читайте також: Німецька NVL Group почала будівництво двох патрульних корветів для Болгарії