xcounter
#

Fennek все ж отримають модернізацію, хоча ще рік тому оголосили про заміну цих 20-річних машин

2567
Fennek JFST, фото - KNDS
Fennek JFST, фото - KNDS

Модернізовані броньовані розвідувальні машини Fennek німецьке військо має отримати у 2027-2029 роках

Німеччина вирішила модернізувати свої розвідувальні машини Fennek - німецька агенція із закупівель збройних сил країни (BAAINBw) уклала контракт на проведення робіт із компанією KNDS Deutschland, угода охоплює 30 машин Fennek 1A2 і ще 50 машин Fennek JFST (Joint Fire Support Team - об’єднана група вогневої підтримки).

Кошти для проєкту були виділені бюджетним комітетом Бундестагу ще наприкінці червня, йдеться про 25 млн євро, модернізовані машини мають бути поставлені протягом 2027-2029 років, як розповідають у виданні Soldat und Technik.

Читайте також: Німеччина розкрила першого покупця своїх нових FVP-дронів, і це доволі очікувано

Модернізація передбачає оснащення машин комплексами спостереження та розвідки "за останнім словом техніки", до складу системи входить тепловізійний пристрій, денна камера, а також лазерний дальномір - комплекс встановлений на висувній щоглі.

Також у планах інтеграція лазерного цілевказівника для наведення боєприпасів і з лазерним наведенням. Модернізація розвідувальних машин Fennek дозволить уніфікувати частину парку цих машин до єдиного рівня (довідник Military Balance повідомляє, що станом на 2023 рік німецьке військо мало на озброєнні 220 машин Fennek).

Коли ми говоримо про цю німецьку техніку, то варто згадати, що минулого року повідомлялося про наступне - що Німеччина має плани із заміни своїх броньованих розвідувальних машин, які прослужили на той час лише 20 років (прийнято на озброєння у 2003), тоді як їхній попередник прослужив вдвічі більше - 40 років.

Програма заміни має робочу назву SpähFz NG, старт тестувань нової машини був запланований на 2026 рік, всього має бути виготовлено 162 одиниць нової техніки протягом 2027-2028 років, рішення про відбір компаній-виробників мають оголосити влітку-восени цього року.

Тоді ж виникало питання, а чому Німеччина проігнорувала питання модернізації своїх Fennek, бо ж, наприклад, можна згадати той факт, що ще у 2020 році німецька KMW отримало від Нідерландів масштабне замовлення одразу на 322 машини Fennek на 300 млн євро.

Але згодом, як ми бачимо, німці вирішили "перестрахуватися" і все ж таки оновити частину парку своїх розвідувальних машин - можна обережно припустити, що не в останню чергу через побоювання, що нова техніка на заміну Fennek може затриматися через ті чи інші машини.

Читайте також: Міноборони Німеччини хоче збільшити свій підводний флот за рахунок нових U-Boot класу 212CD