xcounter
#

Міноборони Німеччини хоче збільшити свій підводний флот за рахунок нових U-Boot класу 212CD

4432
U-Boot U 36 (S186) класу 212 (всі фото: Bundeswehr)
U-Boot U 36 (S186) класу 212 (всі фото: Bundeswehr)

Готується замовлення на додаткові субмарини класу 212, а також вкладання 500 млн євро у базу підводних човнів на Балтійському морі

Німецькій військово-морські сили, скоріш за все, можуть розраховувати на дуже сильне посилення своєї підводної компоненти. Бо міністр оборони країни Борис Пісторіус виступив з ініціативою замовити додаткові чотири субмарини класу 212CD.

І хоча наразі це лише плани, про що пише німецьке видання Hartpunkt, але вони цілком можуть отримати відповідну підтримку. А з боку Defense Express зазначимо, що якщо замовлення буде здійснено, то мова йде про доволі значне розширення німецького підводного флоту, від поточного складу - вдвічі.

Читайте також: Стало зрозуміло куди можуть бути направлені кредитні 2 млрд фунтів від Великої Британії для України

Справа в тому, що зараз у строю німецьких ВМС знаходяться шість підводних човнів класу 212, які формують 1-у (та єдину) ескадру підводних човнів. До них, відповідно до плану 2021 року, мають доєднатися ще два підводних човни в останній версії 212CD. А тому, якщо мова йде про ще чотири субмарини, то за умови збереження всіх наявних підводних човнів у строю їхня кількість збільшиться вдвічі.

U-Boot U 34
U-Boot U-34

Але також існує вірогідність того, що Борис Пісторіус, коли на брифінгу повідомляв журналістам про замовлення додаткових підводних човнів, включив у калькуляцію вже замовлені субмарини. Більше того, враховуючи відомі строки введення в експлуатацію вже замовлених двох 212CD, не факт, що на той час не будуть списані наявні субмарини.

Справа в тому, що у строю ВМС Німеччини зараз знаходяться чотири субмарини класу 212 перших версій, які були введені в експлуатацію у 2005-2007 роках. А перші дві замовлені 212CD мають посилити німецькі ВМС у 2032 та 2034 роках, тобто коли найстарішій субмарині буде вже доволі поважних 27 років.

Варто додати, що 212CD є значною модернізацією попередньої версії зі значним збільшенням габаритів, за довжиною з 56 до 73 метрів, за водотоннажністю (підводною) з 1830 тонн до 2800 тонн. 212CD також матиме анаеробну силову установку, нову літій-іонну батарею.

212CD  субмарина
Порівняння 212 та 212CD (зобаження: Naval News)

Особливістю субмарини стане новий ромбоподібний корпус, який за оцінками дозволить знизити помітність на 60%. Озброєні підводні човни будуть важкими 533-мм торпедами DM2A4 Hakecht, а також зенітними ракетами IDAS для боротьби із протичовновими вертольотами.

Ці субмарини будуються і для Норвегії (саме тому CD в індексі - Common Design), при цьому Осло замовило спочатку чотири, а потім ще дві таких субмарини. Щодо вартості, то у 2021 році дві 212CD для Німеччини коштували 2,79 млрд євро, а Норвегія заклала на першу партію з чотирьох - 4,5 млрд євро. Тобто середня ціна за одну 212CD складає 1,1-1,4 млрд євро.

Але це не всі кошти, які міноборони Німеччини хоче інвестувати у підводний флот, бо Борис Пісторіус анонсував початок розбудови єдиної бази підводних човнів ВМС Німеччини в Екернферде, що у Балтійському морі.

Читайте також: Як Румунія обирає нові ЗРК на 2,7 млрд євро та розставила пріоритети між ціною, якістю та строками