xcounter
#

Стало зрозуміло куди можуть бути направлені кредитні 2 млрд фунтів від Великої Британії для України

12292
САУ AS90
САУ AS90

BAE Systems, Thales UK, MBDA, Babcock та KBR - оборонні гіганти, які вочевидь будуть брати широку участь у практичній підтримці України, як озброєнням, так і спільними проєктами

Україна та Велика Британія уклали доволі об'ємну угоду щодо кредиту на 2 млрд фунтів стерлінгів, які підуть на оборонні потреби України. Ця домовленість була досягнута під час візиту української делегації, на чолі з українським президентом, до Лондона та передбачає доволі вигідні умови, як за ставкою, так і за 15-річним терміном. Але попри офіційне повідомлення про її підписання її точний зміст залишається непублічним.

"За умовами рамкової угоди кредит буде використаний на масштабні проєкти з розвитку обороноздатності України, що знизить навантаження на Державний бюджет та дозволить в короткостроковій перспективі отримати необхідне озброєння для захисту нашої держави, перш за все - у сфері протиповітряної оборони", - зазначив Міністр оборони України Рустем Умєров, який поставив свій підпис під угодою разом із британським колегою Джоном Гілі.

Читайте також: Як Румунія обирає нові ЗРК на 2,7 млрд євро та розставила пріоритети між ціною, якістю та строками

угода кредит 2 млрд фунтів британія Україна
Підписання кредитної угоди на 2 млрд фунтів

Хоча певні підказки щодо нього може дати офіційне повідомлення британського уряду щодо проведення зустрічі між посадовцями та представниками британської оборонної індустрії. Зокрема зазначено, що серед запрошених на зустріч, що проходила 18 липня у Ланкастер-хаус, були представники BAE Systems, Thales UK, MBDA, Babcock та KBR, а також державної фінансової кредитної установи UK Export Finance.

Тобто мова йде про основні оборонні компанії Великої Британії, які вже активно постачають свою продукцію та співпрацюють з Україною. Наприклад, BAE Systems, а це сьома оборонна компанія у світі, вже маж угоду з Україною про співпрацю з локалізації виробництва озброєнь.

CV90 - це BAE Systems
CV90, Challenger 2, M777, M109A7, Archer, M113 та AMPV - це все BAE Systems

Thales - це пан'європейський конгломерат, який у червні підписав угоду про співпраці у сферах РЕБ, ППО та БПЛА. MBDA - це аналогічне об'єднання, але у сфері ракетного озброєння, включно зі Storm Shadow та Brimstone. Babcock ще до початку російського повномасштабного вторгнення вела проєкт майбутніх ракетних катерів для ВМС України.

Тому уточнення потребує лише KBR (Kellogg Brown & Root), яка є американською корпорацією. Вона спеціалізується на інженерно-будівельній діяльності, зокрема військових баз, логістичній підтримці, постачанні та забезпеченні, а також розробці та науковій діяльності у сфері оборони та в аерокосмічній галузі.

Важливо зазначити, що KBR у червні 2024 року повідомила, що активно працює у сфері формування поточної та майбутньої допомоги Україні та зазначила, що стала членом торгової місії Великої Британії в Україні взимку 2023-2024 років. Свою конкретну роль компанія не розкрила, зазначивши, що мова йде про співробітництво з галузевими українськими партнерами для "формування можливостей та надання рішень".

Також, відповідно до повідомлення британського уряду, стали відомі й поточні задачі деяких компаній. Зокрема Sheffield Forgemasters, яка також надає підтримку у капітальному ремонті озброєння має відновити у Великій Британії виробництво стволів для артилерійських систем. Як виявилось британці вже їх не виробляли, а тому відновлення цього процесу дозволить забезпечити передані 105-мм гаубиці L119 та САУ AS90 артилерійськими стволами.

Читайте також: У РФ пообіцяли побудувати укриття для бойових літаків: на скільки це масштабна задача і скільки коштуватиме