xcounter
#

Деталі допомоги озброєнням від США: чи скоротилась, на скільки вистачить та чи дійсно все так погано

Деталі допомоги озброєнням від США: чи скоротилась, на скільки вистачить та чи дійсно все так погано
2510

Авторитетний Центр стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні розклав допомогу озброєнням від США та дав відповіді на дуже важливі питання

Те що оборонні пакети від США, попри оголошення у квітні загальної допомоги на рівні 61 млрд доларів, стають меншими вже видно неозброєним оком і без додаткових "глибоких" аналізів. Бо якщо раніше пакети озброєння за PDA (Президентським вилученням) вимірювались у 300-500 млн доларів, то тепер звичайним став розмір у 200-250 млн доларів. А допомога "бригадними комплектами" від США за 2,5 млрд доларів взагалі залишилась одиничним випадком.

А змістовний аналіз допомоги США Україні, який був проведений авторитетним CSIS, дає більш детальну та повну картину, а також прогноз надання допомоги озброєнням. З боку Defense Express надаємо найголовніше із додатковими коментарями, хоча і радимо ознайомитись з оригінальною версію звіту.

Читайте також: РФ буде нарощувати використання багі та квадроциклів - оголошено про курси водіння на базі навчальних центрів

А почати одразу можливо із графіка грошового еквівалента виділеної допомоги за двома основними програмами: PDA та USAI (Ініціатива сприяння обороноздатності України).

допомога сша

Тому так, загалом допомоги від США стало менше, особливо на фоні спочатку її скороченя з вересня, а потім взагалі припинення на 2,5 місяці з кінця грудня 2023 року по середину березня 2024 року. І попри затвердження, як оборонного бюджету, так і самої допомоги - зброя до України "не потекла рікою".

Причиною цьому є не брак коштів, а брак самого озброєння, яке виділяється за програмою PDA прямо із запасів Пентагона. І тепер стандартний пакет за цією програмою містить, в першу чергу, боєприпаси, як зенітні, так і артилерійські, хоча часом там і з'являється бронетехніка, зазвичай, у вигляді БТРів M113.

M113
M113

"Міноборони США не копається глибше в запасах, які вже виснажені за роки поставок. Сполучені Штати могли б ще більше скоротити запаси та піти на більший ризик, в умовах, коли можуть почати інші війни (наприклад, на Корейському півострові). Вони могли б забрати озброєння із резервних підрозділів, які розгортаються в останню чергу. Проте міноборони не бажає робити цих кроків і відправляє той об'єм, який щомісячно виробляється".

З боку Defense Express зазначимо, що в першу чергу йдеться про боєприпаси. А залежність об'єму їх передачі від виробництва прямо відсилає до шкільної задачі про "дві труби та басейн", бо Пентагон воліє підтримувати стабільний рівень запасів. А тому об'єм передачі боєприпасів на пряму залежить від їх виробництва. А він масштабується і має вийти на позначку 100 тисяч на місяць у 2025 році. Відносно ж тих самих M113, то ситуація фактично аналогічна, бо наразі вони списуються та замінюються на AMPV.

155 мм боєприпаси

При цьому апелювати до "тисяч бронемашин, які стоять в американській пустелі" немає жодного сенсу. Приклад Греції, яка відмовилась від безкоштовних американських Bradley зі складів зберігання - більш ніж красномовний.

Чи означає це те, що ситуація катастрофічна - ні. По-перше, у такому режимі США можуть підтримувати надання оборонних пакетів за програмою PDA без обмеження у часі. Хоча у полі зору знаходиться можливий прихід до влади у США Трампа з його погрозами припинити підтримку України взагалі. У цьому випадку наявних грошей за програмою PDA триватиме до літа 2025 року.

Також існує програма USAI із замовленням нового озброєння у виробників. Зазначається, що зазвичай від моменту оголошення до укладання контракту проходить 4 місяці, ще 24 місяці на виробництва та ще 12 до завершення постачання. Тобто повне закриття постачання від моменту виділення коштів легко йде майже 3,5 роки.

допомога сша

Тобто певні зразки озброєння, які були замовлені ще у 2022 році за USAI у 2024 році лише постачаються. І тому фактичні постачання будуть лише збільшуватись та триватимуть ще 3,5 роки навіть після припинення фінансування цієї програми. Тим самим недостача озброєння за PDA буде активно компенсуватись постачанням за USAI.

Більше того, баланс між двома програмами допомоги вже наближається до рівного співвідношення 50:50. Але варто додати, що у допомозі за програмою USAI може бути не лише нове озброєння. Наприклад, в останньому пакеті на 1,5 млрд доларів пішли не на нове озброєння, а на обслуговування наявного.

Також додається, що допомога від США не є єдиним джерелом постачання озброєння до України. Зокрема європейський сегмент НАТО надає приблизно ж стільки, скільки й США. Але проблема в тому, що у ЄС надання допомоги озброєнням в цілому підкорюється тій самій політиці, що у США.

Саме тому мова йде про наявну фундаментальну підтримку озброєнням. Вона вже поступово дозволить зменшити перевагу РФ та поступово отримувати перевагу. Але, як підкреслюють у CSIS це про "кровавий тупик позиційної війни". Тому Україна "має сформулювати, як планується досягти перемоги. І якщо для цього потрібно значне підвищення допомоги краще це узгодити одразу".

Читайте також: Якого критично важливого озброєння нема в оголошеному переліку для F-16 від США та інші "підводні камені"