xcounter
#

Де саме РФ спробує використати вивільнені сили після втечі з Херсону: основні варіанти та їх аргументація

Де саме РФ спробує використати вивільнені сили після втечі з Херсону: основні варіанти та їх аргументація
3282

Для РФ перехід у наступ - це єдиний засіб спробувати перехопити стратегічну ініціативу, більше того, критика постійних "перегрупувань" потроху набирає критичної ваги, що загрожує Кремлю

Після того як командування РФ було вимушене згорнути свій плацдарм на правому березі Дніпра найбільш логічне питання - де саме ворог спробує посилити свій тиск. На це питання зараз намагаються дати відповідь, звісно окрім розвідок, цілий ряд аналітичних центрів та окремих фахівців.

Попри різні й діаметрально протилежні варіанти, більшість сходиться у тому, що РФ буде намагатися піти наступ, що пов'язано зі спробою перехопити стратегічну ініціативу. Більше того, наступ критично необхідний для Кремля, якому, попри все, все важче пояснювати системні відступи усілякими "жестами доброї волі" та "перегрупуванням".

Читайте також: Якщо купувати L-39NG, то наскільки це гарна "літаюча парта" і як довго чекати на поставку

Фактично зараз існує три окремі напрями, як найчастіше згадуються, як найбільш вірогідні місця наступів армії РФ: Бахмут, удар з Білорусі та одночасний наступ на Суми та Запоріжжя.

Наступ на Бахмут

Зокрема американський Institute for the Study of War у своєму звіті за 14 листопада зазначив, що армія РФ може спробувати посилити наступ на Бахмут.

стан фронту Бахмут на 15 листопада
Стан фронту у районі Бахмута за даними DeepState на 15 листопада

Очевидні причини - це фактично єдина ділянка на якій ворог продовжує просуватися, і здійснює це ціною величезних втрат. І попри те, що обороні ЗСУ на цьому напрямі приділяється відносно мало новин, але там кожного дня йдуть більш ніж запеклі й важкі бої.

Головною метою ударів РФ на Бахмут є продовження атаки далі - на Слов'янськ та Краматорськ. Цей план був розроблений виходячи з утримання армією РФ значних сил над цими містами на півночі у районі Ізюму та Балаклії, бо станом на початок вересня позиції ЗСУ у трикутнику Слов'янськ - Краматорськ - Бахмут був доволі зручною для зрізання дугою. Тепер загальна ситуація на фронті кардинально змінилась, остаточно зменшивши всі сценарії атак - до лобових.

Наступ з Білорусі

Інший сценарій - перекидання армією РФ сил з Херсонщини саме у Білорусь. І ситуація, коли 1000-км кордон перетворюється на 1000-км лінію фронту.

кордон з білорусю

Цілі такого можливого удару вже також озвучені - перерізання логістичного сполучення з країнами-союзницями. Або, як мінімум, його значне ускладнення. Але для такого удару армія РФ має зібрати доволі потужні сили з реальним "бойовим ядром", на роль якого напрошуються саме підрозділи виведенні з Херсонщини, бо там перебували "елітні" повітряно-десантні з'єднання.

І цей сценарій загрозливіший навіть за варіант, коли цей наступ виконували б виключно "орда чмобіків". Бо зараз у Білорусі у прибувших підрозділах спостерігається до 80% новобранців, які проходять "курс молодого бійця" та злагодження на полігонах.

Паралельно до цієї маси цілком може бути додані й мобілізовані білоруси та збройні сили цієї країни. Принаймні зараз у Білорусі вже завершується призов, проведені військові збори, а їх учасники попереджені про проведення наприкінці листопада - на початку грудня масових навчань. Ці строки, до речі, збігаються з орієнтовними термінами відновлення боєздатності виведених з Херсонщини підрозділів армії РФ та їх розгортання на новому напрямі.

Але треба зважити, що такий наступ - це більш ніж повномасштабна операція, порівнянна з діями "фронту" Другої світової. І її проведення спирається не тільки у наявність сил, а й спроможності їх забезпечувати. Тим паче, що проводитись вона буде у вкрай несприятливій місцевості, помноженій на зимові погодні умови.

Зустрічний удар Суми - Запоріжжя

Ще на початку листопада перший заступник голови оборонного комітету Ради генерал-лейтенант Михайло Забродський, тобто ще до відступу рашистів, у докладному матеріалі спрогнозував, що ворог буде формувати два потужні угрупування для ударів по Запоріжжю та Сумам з подальшим рухом на зустріч через Полтаву та Дніпро.

Тобто мова йде про концентричні удари з метою відрізати всі сили ЗСУ у Харкові та на Донбасі. Цей план більш ніж масштабний, бо полягає у штурмі цілої низки великих міст, включно з містами-мільйонниками. Й сили для цього мають бути навіть більші за ті, які мали рашисти 24 лютого й без фактора несподіваності.

Тому й планувати у Кремлі його можуть не раніше ніж на весну 2023 року, що пов'язано з набуттям, хоча б на папері, боєготовності мобілізованих. Але в цьому випадку місце виведених з Херсонщини сил також очевидне - Запорізький напрямок, через те, що вони фактично вже там. Вони не змінюють театр військових дій і організувати їх на цьому напрямі простіше, ніж розгортати на абсолютно новому.

Також зосередження сил у цьому районі на Півдні - логічна відповідь на доволі загрозливий для РФ сценарій атаки ЗСУ на Мелітополь, що дозволяє перерізати "сухопутний коридор" у Крим, а також створити передумови до оточення всього угрупування РФ між Мелітополем та Дніпром.

Інші варіанти залучення угрупування з Херсонщини

Також можливо додати ще два можливі варіанти використання РФ виведених сил. Особливо виходячи з того, що їх реальний стан боєздатності далекий від ідеального, а його відновлення ускладнене браком техніки через перевантаженість ремонтних заводів та низьким морально-психологічним станом рашистів.

Тобто замість масштабних й доволі авантюрних дій можливий варіант "урізання планів". В цьому випадку можливо очікувати посилення наступу армії РФ у районі Авдіївки. Та/або у трикутнику Велика Новосілка - Вугледар - Мар'їнка.

Стан фронту у районі Авдіївки Вугледару 15 листопада
Стан фронту у районі Авдіївки та Вугледару за даними DeepState на 15 листопада

Цілком можливо, що на мапах у Москві ці напрями виглядають як класичні "кліщі" з метою оточення. Враховуючи наближення "зимового" періоду такі значно "менші" варіанти використання побитих, але виведених сил розглядаються також можливими.

Але справа в тому, що всі ці сценарії впираються у питання реальної боєздатності виведених підрозділів з Херсонщини. А також в тому, що стратегічна ініціатива продовжує зберігатися за Україною, й саме ЗСУ зараз обирають місце удару, змушуючи командування армії РФ тягати не просто вільні сили у режимі "пожежної команди", а розуміючи, що з цією задачею може справитись лише регулярні підрозділи, а не "чмобіки".

Читайте також: Як довго ствол САУ Krab може бити окупантів: результат більш ніж вдвічі перевищив "паспортні" показники