xcounter
#

Де поряд з фронтом РФ тримає свої ударні вертольоти й чому ATACMS не завжди допоможе (фото)

13696
Де поряд з фронтом РФ тримає свої ударні вертольоти й чому ATACMS не завжди допоможе (фото)

Часом РФ може собі дозволити абсолютно безпечно тримати ударні вертольоти у 6 км від кордону з Україною та у 75 км від лінії фронту

Ударні вертольоти РФ, такі як Ка-52 та Ми-28, є значною загрозою для Сил оборони України, боротьба з якими вимагає, як посилення засобів ППО, так і наявності авіаційного прикриття, так й методичних ударів по авіабазах. Але навіть після вкрай результативних ударів ATACMS по вертодромах в окупованому Бердянську та Луганську, ситуація звісно змінилась, але не кардинально.

Про останнє свідчить аналіз супутникових знімків та їх аналіз, які опублікував аналітик, який працює під ніком Tatarigami_UA. На знімках, які були не пізніше 1 листопада опрацьовано п'ять локацій базування російських ударних вертольотів у зоні їх бойового радіуса для досягнення фронту, а саме: Таганрог та Зерноград (Ростовська область), Бутурлинівка (Воронезька область), Ровеньки (Бєлгородська область), Кіровське (окупований Крим).

Читайте також: Хто винен в тому, що Україна не отримає вчасно 1 млн снарядів: у ASD розкритикували звинувачення в бік ОПК

З боку Defense Express зазначимо, що це не всі бази, які ворог використовує для базування армійської авіації для дій на фронті. Наприклад, також використання ударних вертольотів було помічено з авіабази у Джанкої (окупований Крим), з вертодромів у Бєлгороді та Валуйках (актуальність використання цих вертодромів під питанням) тощо.

Але й частковий аналіз цілком демонструє, що навіть ATACMS не завжди може вирішити задачу з ураження російських вертольотів на землі, й здебільшого не лише через свої технічні характеристики. Й вже з переліку авіабаз видно, що лише одна з проаналізованих знаходиться на окупованій території України у Криму - Кіровське.

На ній, як пораховано Tatarigami_UA, розміщено шість вертольотів:

Кіровське Авіабаза
Авіабаза РФ у Кіровське (окупований Крим)

При цьому дальність до цієї авіабази від переднього краю складає від близько 230 км. Тобто для її ураження необхідно використовувати ATACMS у касетній версії з дальністю 300 км - M39A1. Але поки достеменно відомо, що ЗСУ у своєму арсеналі мають касетну M39 з дальністю до 165 км.

Водночас всі інші проаналізовані вертодроми знаходяться вже на території РФ, що в умовах домовленості не використовувати західне озброєння поза межами кордонів України призводить до ситуації, коли у Ровеньках у Бєлгородській області було зафіксовано ще декілька ударних вертольотів у боєздатному стані, разом з мінімум трьома на обслуговуванні. Водночас Ровеньки знаходяться лише у 6 км від кордону з Україною та у 75 км від переднього краю.

Й на фоні цього вже не так важлива відстань до Бутурлинівки у Воронезькій області, де зафіксовано ще від п'яти Ка-52, як й Таганрога у Ростовській області, де було помічено чотири ударних вертольоти, чи Зернограді з показником від восьми Ка-52.

Як зазначає аналітик, загалом аналіз знімків цих баз демонструє те, що РФ на п'яти авіабазах тримає від 25 ударних вертольотів Ка-52, хоча "фактична кількість, вірогідно, набагато вище".

Але у будь-якому випадку, якщо брати можливість "виносу" вертодромів російської армії навіть на окупованих територіях, це вже дає не лише можливість знищити самі машини, а й змусити ворога відвести їх за межі ураження наявних у ЗСУ засобів в умовній південній зоні. Останнє дозволяє вже зменшити ефективність їх використання через зменшення вильотів та активніше вичерпання ресурсу. А паралельно з цим й знову підіймає питання наявності у достатній кількості власних ефективних засобів ураження авіабаз ворога на бажаній дистанції.

Читайте також: ЗСУ показали, в якій неочікуваній ролі можуть працювати МіГ-29 на фронті (відео)