xcounter
#

Чим новий пакет допомоги США важливий для контрнаступу ЗСУ, і чим особливі ракети Hydra-70

8557
Застосування американських систем розмінування M58 MICLIC, фото - US DoD
Застосування американських систем розмінування M58 MICLIC, фото - US DoD

Деякі речі на перший погляд непомітні, але мають суттєве значення для успіху в боях проти рашистів

Білий Дім у середу 3 травня 2023 року оголосив про уже 37-ий пакет військової допомоги для України, що виділятиметься за програмою PDA безпосередньо із запасів армії США. Заявлена вартість цього пакету – всього 300 мільйонів доларів, але тут важливо, що така підтримка від США для України виділяється зі стабільною регулярністю, мінімум раз на два тижні.

Якщо аналізувати заявлену номенклатуру в рамках цього пакету допомоги, то побачимо ось які цікаві моменти. Для початку Пентагон заявив про передачу деякої кількості 155-мм гаубиць для ЗСУ, вперше за декілька місяців. І тут навіть цікаво, які саме гаубиці тут передбачені – ті ж M777 чи ж M198, про необхідність передачі яких західні аналітики говорили ще у січні 2023 року.

Читайте також: З'явились деталі щодо БТРа на базі Т-64, який засвітився у Бахмуті та ознаки, що таких машин буде більше
Американські військові з гаубицею M198, архівне зображення, джерело - LCPL Dustin W. Senger, USMC

Звісно важливо, що до цього також йде певний запас 155-мм снарядів, постріли до мінометів калібру 60-мм, 81-мм та 120-мм, стрілецька зброя та боєприпаси до неї, додаткові ракети до ПТРК TOW, та гранатомети AT-4 і Carl Gustav.

А от далі починається найцікавіше: на додачу до некерованих ракет Zuni, котрі уже "засвітились" у парі з Су-25, США виділяють також некеровані ракети Hydra-70 для армійської авіації ЗСУ. Ці ракети Hydra-70 специфічні своїм "нестандартним" калібром 70 мм (у тої ж С-8 калібр 80 мм), тому буде потрібна відповідна адаптація літаків та вертольотів ЗСУ.

Але водночас, Hydra-70 має значно вищу дальність пуску – до 8 км в нормальному режимі (для С-80 залежно від модифікації показник коливається на рівні 2-4 км). Тому передача таких ракет в чомусь може покращити функціонал армійської авіації ЗСУ, особливо під час очікуваного контрнаступу.

Некеровані авіаційні ракети Hydra-70, фото - U.S. Army

Також важливо, що в цьому пакеті військової допомоги США дають Україні додаткові системи розмінування. Очевидно, тут мова про системи M58 MICLIC, котрі уже "засвітились" в строю ЗСУ і потрібні для пророблення проходів у мінних полях, що можуть бути закладені перед фортифікаційними спорудами окупантів.

Окрім того, йдеться також про передачу тягачів і тралів для доставки важкої техніки, запасних частин та "іншого польового обладнання", та контрольно-діагностичного обладнання для технічного обслуговування і ремонту машин.

Таке обладнання допоможе берегти ресурс отриманої від Заходу техніки, та "в польових умовах" обслуговувати її.

Американські БМП Bradley в камуфляжі ЗСУ, фото з відкритих джерел
Читайте також: "Поставки" боєприпасів з Ірану для ЗСУ тривають, і це вперше, коли вони виготовлені вже у 2023 році