xcounter
#

Чи можуть США взагалі відмовитися від MQ-9 над Чорним морем, щоб їх більше не таранили російські Су-27

3324
Чи можуть США взагалі відмовитися від MQ-9 над Чорним морем, щоб їх більше не таранили російські Су-27

І які варіанти у США пропонують як альтернативу безпілотному літальному апарату

Після того, як російський Су-27 протаранив американський безпілотник MQ-9 Reaper, у США вирішили подумати над тим, а чи варто взагалі відправляти ці розвідувально-ударні БПЛА в цей район і як взагалі співвідносяться витрати та вигоди від таких польотів, якщо РФ продемонструвала, що може збивати ці БПЛА – про це розповідає CNN з посиланням на власні джерела.

MQ-9 Reaper
MQ-9 Reaper, фото ілюстративне

Ввідні дані ситуації поки що такі – польоти MQ-9 Reaper поки що не припиняли, і після втрати БПЛА у США вирішили відправити ще один такий безпілотник, який повинен спостерігати за російськими кораблями, що хочуть знайти уламки Reaper (до речі, на пошуки MQ-9 Reaper рашисти, за попередніми даними, відправили й своє рятувальне судно "Коммуна", яке спустили на воду у 1913 році і яке не впоралося з пошуками "Москви). Крім того, США у рамках свого звичного "розвідувального графіка" найближчими днями хочуть відправити у Чорне море черговий БПЛА.

Читайте також: У США оцінили можливості РФ підняти уламки MQ-9 Reaper та дали зрозуміти чи направлять кораблі до Чорного моря
110-річна "Коммуна"

Водночас наразі у США розмірковують над тим, як зменшити ризики втрати своїх БПЛА, тим паче, що російські літаки регулярно літають в тому районі. І тут же одразу у виданні зауважують таке – насправді деякі військові серйозно занепокоєні тим, що будь-яке обмеження польотів може негативно вплинути на збирання розвідувальних даних, тим паче у контексті допомоги України, але також розглядають й альтернативи, наприклад, супутники-шпигуни.

Загалом цю новину можна прочитати й так – що США насправді думають наперед і наразі аналізують варіанти для ситуації, коли РФ через якийсь проміжок часу ризикне ще раз збити цей безпілотник або ж, що виглядає дуже малоймовірним, але все ж варто озвучити – коли такі випадки стануть систематичними.

Щодо ризиків безпосередньо для США, то ми вже розглядали варіант із тим, а чи дізнаються рашисти щось нове, якщо зможуть "виловити" цей БПЛА і наскільки критичною взагалі для них є така втрата.

Тому наразі можна констатувати таке – США з великою долею ймовірності й надалі продовжуватимуть активно залучати свої MQ-9 Reaper до ведення розвідки у Чорному морі. Можливо, дещо скоригують маршрути, а також можуть згадати, що цей БПЛА може пускати AIM-9 для самооборони.

Водночас цікавою альтернативною відповіддю США на такі зухвалі дії РФ може бути передача Україні далекобійного озброєння, на кшталт ATACMS, завдяки яким ЗСУ можуть зробити "бавовну" на низці військових об’єктів у тимчасово окупованому Криму.

Читайте також: Безпілотник MQ-9 з крилатими ракетами JSM: наскільки реальна така ідея