xcounter
#

Безпілотник MQ-9 з крилатими ракетами JSM: наскільки реальна така ідея

6444
MQ-9B SkyGuardian, фото General Atomics
MQ-9B SkyGuardian, фото General Atomics

Виробник MQ-9B SkyGuardian презентував нову концепцію використання цього БПЛА

Компанія General Atomics роздумує над тим, як зробити так, щоб їхній MQ-9B SkyGuardian був актуальний в майбутніх війнах з серйозним противником і наразі представила нову концепцію використання цього БПЛА – як пускову платформу для крилатих ракет, розповідають у виданні The War Zone.

Художня концепція такої модифікації – безпілотника MQ-9B з крилатими норвезько-американськими ракетами Joint Strike Missile (JSM) була представлена на авіашоу Avalon в Австралії. Крім ракет JSM, безпілотник також демонструється з морським пошуковим радаром під фюзеляжем та двома капсулами радіоелектронної боротьби Sledgehammer під крилами БПЛА.

Читайте також: Неприємні новини для цілей MQ-9 Reaper: цей безпілотник зможе "ловити" цілі на вдвічі більшій відстані
MQ-9B SkyGuardian
MQ-9B SkyGuardian з крилатими ракетами JSM, зображення GA-ASI

Як відзначив у коментарі виданню представник General Atomics, ця конфігурація наразі є "дещо умовною" і передусім призначена для ініціювання подальшого обговорення щодо використання цього БПЛА в майбутньому.

Втім, попри це, у GA-ASI кажуть, що провели внутрішнє технічно-економічне обґрунтування оснащення безпілотника MQ-9B крилатими ракетами JSM, яке продемонструвало, що зброя відповідає всім вимогам.

ракети JSM
Ракети JSM, зображення Kongsberg

Разом з тим, як визнають у GA-ASI, така концепція матиме й свої обмеження – оснащення безпілотника чотирма ракетами JSM з усім іншим обладнанням серйозно вплине передусім на його дальність та тривалість польоту. З іншого боку, питання можна вирішити шляхом зменшення корисного навантаження – наприклад, використання тільки двох JSM чи ж відмова від однієї з капсул Sledgehammer.

Водночас ракети JSM можна було б комбінувати з іншими можливостями БПЛА – зокрема раніше в GA-ASI повідомляли про розробку комплекту, який дозволить MQ-9 працювати з великих десантних кораблів та авіаносців.

Загалом сьогодні у GA-ASI не проводять конкретні роботи з фізичної інтеграції ракети на БПЛА, але розглядають таку "опцію" в майбутньому для своїх клієнтів, кажуть в компанії. Зокрема у виданні згадують Японію, яка купує ракету JSM для своїх F-35A, а також тестує морську версію безпілотника SeaGuardian MQ-9B.

Joint Strike Missile (JSM) – це багатоцільова ракета, розроблена норвезькою Kongsberg Defense & Aerospace та американською Raytheon Missiles & Defense, створена на базі протикорабельної ракети NSM. Має масу у 416 кг, з яких бойова частина – 120 кг. Може знищувати цілі на відстані від 280 км і до 560 км.

Читайте також: Виробник MQ-9 Reaper каже, що готовий постачати ЗСУ свої безпілотники, але радіти поки зарано