xcounter
#

MQ-9 Reaper може пускати AIM-9 для самооборони, і про це "згадали" після зіткнення з рашистськими Су-27

8283
MQ-9 Reaper із ракетою "повітря-повітря" AIM-9 під час випробувань в 2017 році, зображення - USN
MQ-9 Reaper із ракетою "повітря-повітря" AIM-9 під час випробувань в 2017 році, зображення - USN

Тим більш, що подібний концепт американці відпрацювали ще 20 років назад, і навіть провели успішні випробування з тим же MQ-9

Після зіткнення російського Су-27 та MQ-9 Reaper над Чорним морем портал The Drive поставив питання так – теоретично, на американських БПЛА є можливість поставити ракети "повітря-повітря" ближнього захисту дії для захисту від ворожих літаків.

І цілком можливо, що після інциденту 15 березня 2023 року військові США "згадають" та скористаються цією опцією. Тим більш, що є відповідний історичний досвід і технологічні напрацювання в сучасності.

Читайте також: Чи є критичною втрата MQ-9 Reaper для США та чи дізнаються рашисти щось нове

Ще на початку 2000-х років американські військові адаптували ракети FIM-92 Stinger для використання як засобу самооборони безпілотників Q-1 Predator, що літали для розвідки військових об’єктів у безпілотній зоні Іраку. На адаптацію FIM-92 Stinger для установки під Q-1 Predator знадобився всього 91 день.

Тим більш, що "строки піджимала" постійна загроза від іракських винищувачів, що намагались збити американські БПЛА. А на той момент в строю ВПС США було лише два десятки Q-1 Predator, кожен з яких був "на вагу золота".

Американські безпілотники Q-1 Predator та MQ-9 Reaper вирулюють для злету, 2014 рік, фото ілюстративне, джерело - U.S. Air Force photo/Airman 1st Class Christian Clausen

У відкритих джерелах є згадка лише про один повітряний бій за участі Q-1 Predator та іракського МиГ-25 датована груднем 2002 року, і її результат вийшов доволі специфічним.

З однієї сторони, іракський МиГ-25 зміг збити американський дрон. Оператор Q-1 Predator встиг відстріляти дві FIM-92 Stinger по іракському винищувачу, але ракети в ціль не влучили. Але з іншої сторони, після цього епізоду винищувачі ВПС Іраку більше навіть не намагались наближуватись до безпілотників ВПС США.

Що стосується MQ-9 Reaper, то тут ситуація виглядає так. Ще під час бойових дій в Сирії винищувачі "ВКС РФ" намагались переслідувати безпілотники США, і це примусило американських військових шукати експериментальні форми захисту.

В листопаді 2017 року ВПС США провели успішне випробування, в рамках якого MQ-9 Reaper знищив дрон-мішень за допомогою ракети AIM-9X. При цьому для стрільби не знадобилась додаткова переробка безпілотника, була задіяна наявна бортова апаратура, зокрема система зв’язку Link 16. Осінню 2020 року MQ-9 Reaper за допомогою ракети "повітря-повітря" AIM-9X Block II збив дрон-мішень BQM-167, що імітував крилату ракету ворога.

MQ-9 Reaper із ракетою "повітря-повітря" AIM-9X Block II під час випробувань в 2020 році, зображення - U.S. Air Force photo by Senior Airman Haley Stevens

Чому ці напрацювання не були доведені до логічного фіналу, тобто рутинного застосування ракет AIM-9 для самозахисту MQ-9 Reaper при польотах у конфліктних зонах – The Drive не деталізує.

Але натомість автори видання висловлюють сподівання, що американські БПЛА нарешті отримають ефективний засіб оборони проти російських винищувачів "з поведінкою мародерів".

Читайте також: Скільки коштів ПС США хочуть отримати в наступному році на свої проекти винищувача NGAD та БПЛА CCA