xcounter
#

БМПТ "Терминатор" рашистів "їздить і стріляє", і це проблема для ЗСУ

55187
Рашистська БМПТ "Терминатор", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Рашистська БМПТ "Терминатор", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Ворог використовує ці машини для обстрілів позицій наших оборонців уночі, і це теж створює свої складнощі

Російські пропагандисти розповіли про те, як їх війська застосовували БМПТ "Терминатор", що нещодавно засвітились на Авдіївському напрямку. Як стверджують самі рашисти, для стрільби із 30-мм автоматичних гармат на своїх БМПТ вони використали по 400 бронебійних та уламково-фугасних пострілів (із розрахунку на одну машину), і ці постріли використовувались для стрільби по нашим бійцям та їх укриттям, дистанція ведення вогню була 4 км із закритої вогневої позиції.

Протитанкові ракети комплексу "Атака" були використані начебто для обстрілів бронетехніки ЗСУ, але з невідомою результативністю.

Читайте також: РФ планувала відновити виробництво БМП-2, і вона це зробила, але є нюанс
Рашисти використовують БМПТ "Терминатор" в боях проти ЗСУ на Авдіївському напрямку, липень 2023 року, стоп-кадр з відео

При цьому окупанти окремо наголошували, що навмисне використовували БМПТ "Терминатор" саме вночі, щоб зменшити ймовірність ураження своєї машини, і начебто тому, що через тепловізор "краще видно цілі противника", невидимі вдень через маскування.

Описані вище деталі заслуговують на увагу хоча б тому, що схоже рашистам вдалось знайти оптимальну тактику для застосування своїх БМПТ, котра на російському військовому жаргоні називається "беспокоящие обстрелы", а на нашому – "воно їздить і стріляє". І відповідно, в такому ракурсі навіть такі проблемні для ворога машини, як "Терминатор", знаходять свою нішу для застосування.

Колонна ворожих БМПТ "Терминатор" на Луганщині, травень 2022 року, зображення з відкритих джерел

Бо попередні та водночас нечисельні випадки використання БМПТ росіянами для штурму "в лоб" позицій ЗСУ в травні 2022 року під час битви за Сєвєродонецьк та в лютому 2023 року під час боїв біля Кремінної складно назвати успішними. І це було спричинено не тільки недоліками озброєння самих російських БМПТ "Терминатор" - наприклад, на таких машинах оператор-навідник має управляти стрільбою одночасно двох гармат, в кожну з яких можна зарядити або лише бронебійні, або лише уламково-фугасні.

Проблема полягала і в тому, що насправді 19 років зі старту проекту по БМПТ "Терминатор" росіянам виявилось "мало", щоб прописати в своїх доктринальних документах формат використання таких машин на полі бою, "підказка" знайшлась лише за 1,5 роки після початку повномасштабного вторгнення, і це саме формат "їздить і стріляє".

Рашистська БМПТ "Терминатор", ілюстративне зображення з відкритих джерел

А це в свою чергу показує, що і ЗСУ можуть знайти свою нішу для використання подібного типу машин, навіть якщо тут мова про "гібриди" на перших порах із шасі від Т-62 та баштами від БМП-2, які отримали назву БМПВ.

Раніше Defense Express розповідав про те, що РФ таки втілила свій план із відновленням виробництва БМП-2 на потужностях свого ВПК, в чому однак є один нюанс – під виглядом "модернізованих" чи "капітально відремонтованих" можуть бути використані машини з консервації.

Також ми розповідали про те, що рашисти показали колекцію "тюнінгу" своїх МТ-ЛБ, що зокрема демонструє – російські військові мають ще достатньо таких машин, щоб "наводнювати" ними свої мотострілецькі частини, але для озброєння чи посилення захисту доводиться використовувати "підручні матеріали".

"Гібрид" Т-62 і башти від БМП-2 під індексом БВМП в строю ЗСУ, червень 2023 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Пакети допомоги зброєю Україні від Німеччини та Великої Британії: танки, БМП, пускові Patriot та боєприпаси