xcounter
#

Пакети допомоги зброєю Україні від Німеччини та Великої Британії: танки, БМП, пускові Patriot та боєприпаси

4700
БМП Marder
БМП Marder

У пакети допомоги для ЗСУ загалом увійшло понад 130 одиниць бронетехніки, включно з майже півсотнею БМП Marder

На фоні проходження саміту НАТО у Вільнюсі найбільші європейські країни Альянсу оголосили про нові пакети допомоги Україні озброєнням. Зокрема Франція буде передавати крилаті стелс-ракети SCALP, а Німеччина та Велика Британія сформували пакети з бронетехніки, додаткових засобів ППО та боєприпасів.

Зокрема Німеччина планує передати озброєння на загальну суму у 600 млн євро, а саме: дві пускові до ЗРК Patriot, 40 бойових машин піхоти Marder та 25 танків Leopard 1, а також один комплекс БПЛА Luna. Саме такий склад пакета допомоги оголосив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус.

Читайте також: Рашисти мають низку проєктів "копії Switchblade": які дрони-камікадзе розробляє ворог
БМП Marder
БМП Marder

Зазначимо, що надання танків Leopard 1 саме у доволі стислі строки було очікуваним, зокрема про те, що перша партія цих машин має надійти протягом декількох тижнів повідомлялось на початку липня.

А ось передача одразу 40 БМП Marder виглядає вкрай доволі значним посиленням, бо постачання першої партії із 40 машин наштовхнулось на початку року на певні складності. Водночас перші Marder у ЗСУ були помічені у березні, а за планом 20 машин мало надійти від Бундесверу, а ще 20 зі складів Rheinmetall.

Leopard 1A5
Leopard 1A5

У червні, з'явилась інформація, що Rheinmetall отримав від німецького уряду замовлення на постачання до України ще 20 машин. І цілком можливо, що нова партія також складається з 20 машин від оборонної компанії та 20 від Бундесверу.

Своєю чергою Велика Британія передає до України 70 бойових машин та машин матеріально-технічного забезпечення, без уточнення конкретного типу та назви, додаткові боєприпаси до танків Challenger 2, а також додатково ще 50 млн фунтів (близько 65 млн доларів) на ремонт обладнання та військової техніки.

Через відсутність уточнення щодо типів бойових машин хоча й зберігається певна таємниця, але нагадаємо, що Велика Британія на початку року надала близько сотні гусеничних БТРів FV430 Bulldog, а також передавала MRAP Mastiff.

FV430 Mk3 Bulldog
FV430 Mk3 Bulldog

Оновлено:

Згодом було офіційно повідомлено, що мова йде про CVR(T) - сімейство гусеничних броньованих бойових машин, до яких зокрема відносяться БТР FV103 Spartan, розвідувальна машина FV107 Scimitar, медвак FV104 Samaritan та інші. Зокрема FV103 Spartan вже активно постачались до України завдяки волонтерам.

FV103 Spartan
FV103 Spartan
Читайте також: Чому "оборонка" Європи не може (або не хоче) виробляти більше зброї і як розв’язати цю проблему