xcounter
#

Рашисти мають низку проєктів "копії Switchblade": які дрони-камікадзе розробляє ворог

3478
Дрон-камікадзе типу "Ланцет"
Дрон-камікадзе типу "Ланцет"

Війна в Україні продемонструвала ефективність дронів-камікадзе, тому на такі розробки ворога треба звернути окрему увагу

Російське окупаційне військо з літа-весни 2022 року активно використовує на полі бою свої дрони-камікадзе типу "Ланцет" і станом на сьогодні, ймовірно, нарощує виробництво цієї зброї. Водночас в "активі" оборонно-промислового комплексу окупантів зараз є низка проєктів на різних стадіях готовності, які можна виокремити в окрему категорію "копії американських Switchblade", про які ми і поговоримо у цьому матеріалі.

Дрон-камікадзе "Вектор-120"

Розробка російського ОКБ "Беспилотное авиастроение" – дрон-камікадзе "Вектор-120", який запускається з переносного одноразового тубуса і призначений для ураження легкоброньованої техніки (БМП та БТР, іншої бронетехніки, пікапів тощо) та живої сили противника.

Читайте також: РФ нарощує виробництво "Ланцетів", Міноборони шукає засоби проти цих БПЛА

Про ТТХ розробки наразі відомо таке: вага бойової частини – 220-250 грамів, вага тубуса разом з боєприпасом – 2,8 кг, довжина тубуса – 90 см, діаметр – 10 см. Власне дрон-камікадзе має розмах крил у 1,2 м, швидкість у 200 км/год та зможе перебувати у повітрі близько 30 хвилин.

Switchblade 300
Дрон-камікадзе Switchblade 300, який активно копіюють рашисти, фото – Aerovironment

Як перевагу зброї розробник називає те, що тубус для запуску такого дрона-камікадзе можна буде використовувати в різних складних умовах – "носити не дуже бережно, він це витримує"; дешевизну такого одноразового тубуса; а також те, що для запуску такого дрона не треба буде витрачати час на розгортання і дрон можна запускати як з окопу, так і з вікон будівель тощо.

Очікується, що льотні випробування такого дрона-камікадзе мають стартувати у 2024 році, коли саме розробка може потрапити на озброєння наразі невідомо.

ЛАОП-500

Ще одна копія американського БПЛА була представлена у 2022 році на форумі "Армия", де конструкторське бюро НПО "Андроидная техника" разом з воєнним технополісом "Ера" показала брошуру їхньої розробки "літального апарату одноразового застосування" ЛАОП-500.

Фактично, конструкцію ЛАОП-500 "позичили" у БПЛА Switchblade – власне, розробники і не приховують, що створювали копію молодшої версії американського дрона-камікадзе від Aerovironment.

Як декларують виробники, дрон-камікадзе ЛАОП-500 має масу у 3,5 кг з бойовою частиною у 0,5 кг. Тривалість польоту становить до 30 хв, при цьому крейсерська швидкість – 90 км/год, максимальна – 130 км/год.

Судячи з усього, станом на 2022 рік ЛАОП-500 існував лише на папері, в якому стані знаходиться проект сьогодні – невідомо, втім, можна припустити, що якісь напрацювання у цьому напрямку можуть бути представлені вже на цього річному форумі "Армия".

Аналог від Рогозіна

Військово-промислова "Царские волки", яку очолив одіозний колишній керівник "Роскосмоса" Дмітрій Рогозін ще у листопаді 2022 року у своїх соцмережах публікував кадри прототипів баражуючого боєприпасу, "схожого на американський Switchblade".

Втім, на відміну від американського БПЛА, російський аналог запускається або з катапульти або з наземного роботизованого комплексу. Інших деталей про цей проєкт поки що не розкривається.

Читайте також: Завод з виробництва БПЛА Bayraktar в Україні: офіційно повідомлено про старт будівництва