xcounter
#

Армія Венесуели має 300 танків, але крім Т-72 там є навіть старі AMX-30 та AMX-13

15786
Венесуельські Т-72 та AMX-30, ілюстративне фото з відкритих джерел
Венесуельські Т-72 та AMX-30, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якими були джерела поставок, і в якому стані зараз може бути танковий парк Венесуели

По мірі того, як офіційний Каракас не відмовляється від намірів анексувати частину території сусідньої Гайани, все більш ймовірним стає військовий конфлікт у Латинський Америці. Відповідно, стає більш актуальним розбиратись в деталях воєнного потенціалу Венесуели як ймовірного агресора, що може розраховувати на "швидку та переможну війну".

Профільний іспанський портал Infodefensa ще на початку листопада 2023 року зробив цікавий огляд по танковому парку Венесуели, який став особливо актуальним зараз, за місяць по тому. І там ми можемо побачити таку цікаву картину.

Читайте також: Венесуела проти Гаяни у новій війні за Ессекібо: порівняння сил сторін
Венесуельські Т-72, ілюстративне фото з відкритих джерел

Загалом в розпорядженні збройних сил Венесуели налічується порядка 300 танків різних типів. Але цей парк цілком справедливо буде називати "зоопарком", бо там є танки не просто кількох типів із різних країн, але й буквально – із кількох різних історичних епох.

Найбільш масовим типом ОБТ венесуельської армії є 92 танки Т-72Б1, отримані від РФ в 2010-х роках. А от якщо далі рухатись саме за кількісними показниками, то другими за чисельністю у венесуельській армії є 81 французький танк AMX-30. Такі танки вироблялись у 1960-1980-хх роках та вцілому за характеристиками відповідають німецьким Leopard 1 – маса в 36 тонн, 4 особи екіпажу, 105-мм гармата.

Венесуельські AMX-13, ілюстративне фото з відкритих джерел

Крім того, налічується ще загалом 107 легких танків Scorpion 90 британського виробництва (випускались у 1970-1990-х роках) та AMX-13 (випускались у 1960-х роках). А підрозділи венесуельської морської піхоти також мають в своєму розпорядженні від 8 до 16 легких танків VN-16, поставлених з Китаю.

При цьому автори Infodefensa переконані, що загалом боєздатність танкового парку Венесуели є під великим питанням.

Китайські VN16 на озброєні Венесуели, ілюстративне фото з відкритих джерел

Через системні фінансові проблеми Каракас не міг нормально інвестувати в обслуговування техніки своїх збройних. Хоча при цьому і фіксувались спроби венесуельців самостійно модернізувати старі танки західних зразків, а для обслуговування тих же Т-72 було створено спільний з РФ сервісний центр.

Раніше Defense Express розповідав про те, що Венесуела втратила вже три Су-30МК2, половина не літає, це теж говорить про "оборонку" РФ.

Якщо уже продовжувати тему Латинської Америки, то ми писали також і про те, що Куба досі має кілька сотень Т-62 і навіть ПТ-76, яким уже 60 років, а Домінікана - M41 Корейської війни.

Кубинські Т-55, фото - Juan Pablo Carreras/ACN
Читайте також: Французи так вагаються, яким має бути танк, що аж згадали про старий легкий AMX-13