xcounter
#

Венесуела проти Гаяни у новій війні за Ессекібо: порівняння сил сторін

Венесуела проти Гаяни у новій війні за Ессекібо: порівняння сил сторін
12493

Ця цілком можлива війна у Південні Америці також ризикує відволікти увагу США, бо мова йде про "заднє подвір'я" Вашингтону, а у Гаяни проти Венесуели відверто дуже мало шансів

У світі цілком може спалахнути нова війна, при цьому у Південні Америці, яка, як вважається у США розглядається у вигляді власного "заднього подвір'я" ще з часів початку XIX сторіччя. Мова йде про цілком ймовірний конфлікт між Венесуелою проти Гаяни за, як вважає Каракас, спірні території Ессекібо.

Defense Express не буде вдаватися в історичні хащі, обмежившись лише тим, що "зацікавленість" офіційного Каракаса у цьому регіоні активізувалась на фоні знаходження великих родовищ нафти на шельфі, а минула війна, яка й дозволяє говорити про "спірність територій", у 1895-1899 роках почалась через відкриття золотих родовищ. При цьому треба враховувати, що коли мова йде про Ессекібо - це 2/3 території Гаяни.

Читайте також: Румунія 20 років назад пробувала робити ізраїльські САУ ATMOS 2000, тепер буде ще раз

Ще один аспект, початок можливих бойових дій очікується після оприлюднення результатів референдуму у Венесуелі, який має пройти вже 3 грудня, у якому ставиться питання чи може країна застосувати будь-які законні засоби для повернення кордонів 1899 року.

Збройні сили Венесуели

Відповідно до довідника Military Balance за 2023 рік збройні сили Венесуели - це 123 тисячі особового складу (з приблизно 30 млн населення), з яких 63 тисячі сухопутних військ та 23 тисячі національної гвардії. І хоча армія складається формально з однієї бронетанкової, однієї кавалерійської та чотирьох легких дивізій не треба забувати, що мова йде про Південну Америку.

Тобто на таку кількість: 92 танки Т-72Б, 81 AMX-30V у ролі основних бойових танків, а також 31 AMX-13 та 78 Scorpion-90 легких танків. Серед БМП та БТРів основне ядро формує 123 російських БМП-3 та 114 БТР-82. Розвідувальні машини - загалом 121 одиниця, з яких 42 Dragoon 300 з 90-мм гарматою та 79 легких броньовиків V-100/V-150.

Сухопутні війська Венесуели
Сухопутні війська Венесуели

Артилерія представлена 48 САУ "Мста" та 12 155-мм французькими застарілими Mk F3 на базі AMX-13, до яких необхідно додати 92 105-мм причіпні гармати та 12 одиниць у калібрі 155-мм. З РСЗВ набір з 24 "Градів", 20 ізраїльських 160-мм LAR-160 та головний актив у 12 російських "Смерчах". По 120-мм мінометах: близько 120 одиниць з яких 13 - самохідні російські "Нона-СВК".

Авіаційна компонента Венесуели, якщо брати ударну авіацію, це 22 Су-30МКВ та ще 9 вертольотів Ми-35 армійської авіації. Протиповітряна оборона забезпечується проданими РФ комплексами С-300ВМ (два дивізіони), "Бук-М2" (дев'ять ЗРК), а також С-125 (до 11 дивізіонів).

Збройні сили Венесуели
Венесуельска пускова ЗРК С-300ВМ та винищувачі Су-30МКВ

Флот Венесуели, якщо брати боєздатний стан, представлений одним підводним човном Sábalo, німецькі підводні човни типу 209 1976 року побудови, одним фрегатом Almirante Brión (F-22) класу Mariscal Sucre (Lupo) у строю з 1981 року, патрульними кораблями та катерами.

До нього треба додати морську піхоту, яка складається з 15 тисяч особового складу з обмеженою кількістю бронетехніки (загалом 31 БМП та 37 БТРів) та власною артилерією.

Збройні сили Гаяни

Загальна кількість збройних сил Гаяни складає, відповідно до Military Balance, складає 3,4 тисячі осіб (з прибизно 0,8 млн населення), з яких 3 тисячі у сухопутних силах, основою яких є три легких батальйони. Вся бронетехніка країни до шести колісних танків EE-9 Cascavel, а вся артилерія - з великих калібрів - 18 одиниць 120-мм мінометів.

Авіація Гаяни не має на озброєнні бойових машин взагалі, бо складається з легких літаків типу BN-2 Islander та Cessna. А військо-морські сили представлені лише декількома легкими катерами.

Збройні сили Гаяни
Збройні сили Гаяни

Таким чином говорити про будь-який паритет у військовій сфері між Венесуелою та Гаяною - марно. Тому, якщо така війна й почнеться, то вочевидь одразу перейде у розряд протипартизанських дій з боку Каракаса. Й вся надія у Гаяни лише на США при цьому у ролі прямого військового втручання.

Але такий сценарій буде означати дещо більше ніж просто відволікання США, на що вочевидь у Кремлі, який роками озброював Венесуелу й розраховує. Окрім цього, навіть без такого втручання, сам факт війни у Південній Америці може призвести до виходу цих країн з дуже потужного сну безпеки та економії на збройних силах, що призведе до ще більшого дефіциту озброєння.

Читайте також: Виробництво FPV-дронів має бути розширене за аналогією з артбоєприпасами, бо Україна вже відстає від РФ