xcounter
#

Армія США прямує до Європи: чи завадять стримувати РФ "вузькі місця" інфраструктури

4330
Уряд Голландії заявив, що готовий витратити власні гроші на оновлення складів американської армії на своїй території
Уряд Голландії заявив, що готовий витратити власні гроші на оновлення складів американської армії на своїй території

Сама Армія США бачить таку проблему: чи зможе транспортна система європейських країн забезпечити потрібну мобільність при перекиданні військ у випадку масштабної агресії РФ

Уряд Голландії заявив, що готовий інвестувати власні фінанси для модернізації всієї інфраструктури, необхідної для розгортання Армії США на Європейському континенті. Про це пише польський портал Defence 24.

Зокрема, як наголосив 24 березня цього року під час спільної прес-конференції міністр оборони Нідерландів Анк Бійлевельд, влада країни готова інвестувати на такі цілі 38 мільйонів євро своїх коштів. Мова зокрема про модернізацію бази зберігання Армії США APS-2 в Ейгельсховені, площа якої сягає 42 тисячі квадратних кілометри, і котра складається із восьми основних складів.

Читайте також: Без шансів для Кремля: американська армія отримає на озброєння САУ із рекордною далекобійністю
Обслуговування техніки на базі запасу APS-2 в Ейгельсховені

Відомо, що ця база в Ейгельсховені підпорядкована 405 бригаді польової підтримки, котра також оперує ще декількома базами запасу в Німеччині та Бельгії.

На цих потужностях зосереджені техніка, амуніція та обладнання, достатні для оснащення двох бронетанкових бригад, артилерійської бригади, штабу дивізії, неназваної кількості підрозділів матеріально-технічного забезпечення, і також – медикаменти.

Також відомо, що база зберігання в Ейгельсховені має відіграти значну роль в забезпеченні навчань Defender Europe 2021, старт яких був оголошений 16 березня цього року.

Перекидання значних мас військ з використанням транспортної інфраструктури Європи - неодмінний елемент маневрів Defender Europe

Як зазначає портал, голландський уряд сподівається: інвестиції "в стратегічну інфраструктуру американської армії" стануть доказом оборонної співпраці та партнерства США і Голландії.

Водночас, у цьому питанні самі США розставляють інші акценти. Зокрема, спільно із вищезгаданим міністром оборони Голландії виступала тимчасово повірена у справах-виконувач обов’язків посла США Марія Верлуп, і вона в своєму виступі проставила такі наголоси.

Виступ тимчасово повіреної у справах-виконувача обов’язків посла США в Голландії Марії Верлупи

США вдячні Нідерландам за те, що уряд країни надав "критичну підтримку" понад шести тисячам військовослужбовцям військ США та інших країн НАТО. Нідерланди також "слід похвалити за те, що ця країна серйозно сприйняла свої зобов'язання перед усім блоком НАТО".

Водночас, Марія Верлуп дала такий прозорий натяк: США розглядають розташовану в Нідерландах інфраструктуру як "важливий елемент, що визначає військову мобільність". Тому – для самих американських військових важливішою є стабільність роботи транспортного коридору "порт Роттердам – залізничний вузол Гронінген" в Голландії.

Для прикладу: основа воєнної присутності США в Німеччині - це півтора десятки авіабаз

Справді: мережа складів та баз зберігання – необхідний елемент присутності Армії США на Європейському континенті загалом, і цим елементом американські військові активно користуються.

Зокрема, як уже раніше розповідав Defence Express, на початку березня цього року на базу зберігання в німецькому місті Мангейм було доставлено три десятки самохідних артилерійських установок M109A7 Palladin та машин-транспортерів боєприпасів M992A3.

Так відбувалась доставка цих машин в Мангейм

І також – що в рамках маневрів Defender Europe 2021 відбудеться операція Immediate Response, до виконання якої залучать близько 5000 військовослужбовців, і котра матиме свою "логістичну" складову: епізоди Defender Europe 2021 відбуватимуться на "понад 30 навчальних зонах" у більше десяти країнах світу.

Зазвичай, при маневруванні "в плановому режимі" НАТО для перекидання військ використовує "цивільну" транспортну інфраструктуру. Зокрема, як також розповідав Defence Express, 24 березня цього року збройні сили Британії та Франції перекинули в Естонію для захисту від можливої агресії Кремля свої бронетанкові частини, зокрема – 15 танків Leclerc. При цьому для доставки техніки використовувалось цивільне судно типу "ро-ро".

Розвантаження британських танків із судна "ро-ро" в одному з портів Естонії

Водночас, є і приклади, коли "цивільна" інфраструктура при маневрах військ НАТО дає свої збої.

Портал Janes описує такий приклад. Під час одного із тренувань у 2020 році підрозділ 2 бронетанкової бригади армії США в складі 29 танків M1A1SA Abrams мав переміститись із Польщі в Литву для виконання подальших маневрів. До польсько-литовського кордону ці 29 танків перевезли одним залізничним ешелоном. Далі, на кордоні, виникла необхідність перевантажити ці танки із вагонів "європейської" колії 1435 мм на вагони колії 1520 мм. Із-за технічних проблем далі цей ешелон довелось розбивати на дві частини: поїзд, що повіз 20 танків, і поїзд, що вирушив наступного дня та повіз 9 танків.

Танки армії США на залізничних платформах, фото ілюстративне

На описані вище моменти слід звернути увагу й військово-політичному керівництву нашої країни. Наша держава прагне максимальної інтеграції із НАТО у воєнних питаннях. Відповідно – потрібно працювати, щоб транспортна система України забезпечувала максимальну мобільність для наших Збройних Сил та підрозділів наших партнерів.

А на те, що у нашій "воєнно-транспортній" системі є свої "вузькі" місця, вказує наступний момент. 25 березня цього року американський суховантаж Ocean Glory доставив у порт "Одеса" близько 350 тонн різного спорядження для нашої армії, зокрема - 35 позашляховиків HMMWV.

Одна з раніше переданих ЗСУ партій броньованих позашляховиків HMMWV / Фото: Посольство США в Україні

Тут головний нюанс – саме точка прибуття, "цивільний" порт "Одеса", хоча Міноборони ще в 2018 році отримала для виконання подібних операцій спеціалізований термінал в порту "Ольвія", розташованому поблизу Миколаєва.

Чому вибір впав саме на Одесу – пояснення очевидне: на відміну від "Ольвії", порт "Одеса" має зручні під’їзні шляхи для автотранспорту й поїздів, хоча і на цих підходах "виникають" корки із транспортом, що везуть товари на експорт.

Гелікоптер Мі-14 Морської авіації пролітає над портом "Одеса" під час параду на честь Дня Військово-Морських Сил 5 липня 2020 року
Читайте також: Армія РФ розгортає нові десантно-штурмові полки у Феодосії та Пскові: загрози для України та країн Балтії