xcounter
#

"Абрамси" не стали панацеєю: Польща не знає, що робити із радянськими Т-72 та PT-91

10641
В країни поки що нема ресурсів, щоб оновити одразу 400 морально застарілих танків радянського виробництва
В країни поки що нема ресурсів, щоб оновити одразу 400 морально застарілих танків радянського виробництва

Польським військовим знадобиться мінімум 10 років та еквівалент мінімум 40 мільярдів гривень, аби вирішити проблему - як одразу чотири типи танків поєднати в один ефективний "бронетанковий кулак"?

Міністерство оборони Польщі 14 липня цього року оголосило, що закупить 250 танків М1A2 Abrams SEPv3 за шість мільярдів доларів.

Ця подія була гучною: для польських військових – це найбільш масштабна програма купівлі танків за останні два десятки років, нашим військовим – про настільки масштабні поставки нової техніки лишається поки тільки мріяти.

Читайте також: Польщі знадобиться шість років, щоб поставити на бойове чергування першу батарею ЗРК Patriot
Віце-прем'єр-міністр Польщі Ярослав Качинський оголошує про підписаний контракт на поставку М1A2 Abrams SEPv3

Але от минуло буквально два тижні, і профільна преса самої Польщі почала критично оцінювати угоду на купівлю цих самих 250 "Абрамсів". Наприклад, польський портал Defence24 ставить наступне питання – чи зможе їх Міноборони провести модернізацію радянських Т-72 і РТ-91 настільки ефективно, щоб ці танки не надто відставали від вимог сучасної війни, та могли діяти із "Абрамсами" в одному строю.

Американський танк M1A2 Abrams та польський танк PT-91 Twardy під час маневрів підрозділів НАТО у Латвії, 2017 рік

Видання уточнює, що зараз у складі збройних сил Польщі є 13 танкових батальйонів, які розподілені між чотирма бронетанковими та п’ятьма механізованими бригадами.

В складі цих 13 батальйонів є до 300 танків Т-72, із них лише на 230 одиниць видані гарантовані замовлення на проведення модернізації. Вартість робіт при цьому складатиме 1,3 мільярди злотих (або близько 10 мільярдів гривень).

Танки Т-72 польської армії на маневрах

Окрім того, в складі танкових частин польського війська є 232 танки PT-91 Twardy, по модернізації яких поки нема планів. Ну і також – 247 танків Leopard 2 у версіях A4 та A5, із яких модернізацію до стандарту PL мають провести по 142 одиницям.

Польське військо має "Леопарди" одразу трьох модифікацій: Leopard 2A4, Leopard 2A5 та Leopard 2PL

Так виходить, що у наступне п’ятиріччя армія Польщі має отримати 250 нових та 370 модернізованих танків. І при цьому - в строю лишатимуться до 400 старих танків, які в кращому випадку відповідатимуть вимогам 1990-х років, хоча польське військо готується до війни зразка 2020-х років. І де знайти ресурс на їх модернізацію – поки невідомо.

Перші поставки танків М1A2 Abrams SEPv3 для польської армії мають стартувати в 2022 році

Хоча такий ресурс шукати треба, бо інакше вийде неприємна для польських військових картина – окремі бригади будуть повністю озброєні сучасними танками, а інші – послуговуватимуться морально застарілою технікою.

Наприклад, відомо, що повністю на "Абрамси" перейдуть танкові частини 18 та 19 дивізій, котрі зараз використовують "збірну солянку" танків Leopard 2 у варіантах A4, A5 та PL.

Бойові порядки новоствореної 18 дивізії армії Польщі

В свою чергу, схоже, що на "Леопарди" пересідатимуть ті частини, що зараз використовують Т-72 та PT-91.

Ну а в якому положенні будуть частини, які й далі використовуватимуть морально застарілі радянські танки – поки невідомо, бо в резерв на зберігання польські військові планують поставити лише два батальйонні комплекти Т-72 та два батальйонні комплекти танків Leopard.

Колонна танків PT-91 Twardy армії Польщі

На повноцінне оновлення бронетанкового кулака польської армії, як наголошують автори Defence 24, знадобиться мінімум десятиріччя, і в рамках цього процесу замовлення на 250 "Абрамсів" буде аж ніяк не останнім рішенням, яке буде вимушене прийняти військово-політичне керівництво Польщі.

Поляки намагаються "стрибнути вище голови", та перетворити свої збройні сили на копію Армії США "в мініатюрі"

Якщо врахувати, що танки М1A2 Abrams SEPv3 Міноборони Польщі купувало в рамках програми Wilk, котра стартувала ще в 2017 році, то виходить, що на оновлення "бронетанкового кулака" в близько 1000 одиниць потрібно мінімум 15 років та еквівалент затрат у мінімум 40 мільярдів гривень.

Можливо, таке порівняння буде корисне Україні для побудови зважених програм переозброєння національних Збройних Сил.

Для ЗСУ проблема оновлення "бронетанкового кулака" стоїть навіть гостріше, аніж для колег в Польщі
Читайте також: Польща використовує свої F-16 уже 15 років: які висновки з цього досвіду може взяти Україна