xcounter
#

3-й армійський корпус рашистів: як мобілізація РФ у мініатюрі - як формували, готували та що з цього вийшло

Коло у трикутнику - тактичний символ 3-го АК
Коло у трикутнику - тактичний символ 3-го АК
2883

Некомплект підрозділів 3-го АК сягає до 60%, рівень дисципліни впав до розбою ще у РФ, а контролювати рівень бойової підготовки мусив особисто начальник Головного управління бойової підготовки збройних сил РФ

3-й армійський корпус збройних сил РФ, для створення якого Кремль доклав максимальні зусилля та направив всі наявні ресурси, подавалось усілякими рашиськими "воєнкорами", як створення "свіжого" ударного кулака.

Але, попри те, що він був ще до завершення формування відправлений на фронт ще наприкінці серпня, своє перебування поки він намітив лише кинутою військовою технікою на Харківщині. Звісно це не означає, що весь 3 АК знищено, але поки здається, що його підрозділи були розпорошені по "фронтам".

Читайте також: Окупанти тікали так стрімко, що "забули" запасний командний пункт біля Балаклеї

Водночас у розпорядженні видання українського видання "Реальная газета" з'явились документи підрозділів 3-го армійського корпусу, аудіоповідомлення з месенджерів командирів та інша інформація. Вони дають можливість зрозуміти реальний перебіг формування 3-го армійського корпусу, особливостей підготовки та загальний стан цього формування ще перед відправкою до України.

Зокрема був отриманий фінансовий документ з поіменним переліком всього 54-го мотострілецького полку та картками для нарахування виплат. Попри штатну численність мотострілецького полку у 2100 осіб в ньому лише близько 850 прізвищ.

Тобто некомплект по цьому підрозділу складає 60%. І мова йде про доволі "бюджетний" мотострілецький полк, в якому доволі обмежена кількість та види техніки та доволі слабка матеріальна частина та тилове забезпечення взагалі.

Ще один аспект, який пов'язаний з формуванням 3-го армійського корпусу РФ в тому, що його збирали зокрема і шляхом переведення військовослужбовців з інших військових частин. Про що говорить лист головного управління кадрів міноборони РФ відносно житлового забезпечення.

Таким чином для формування, скоріш за все, офіцерської ланки, операторів складного озброєння та військової техніки міноборони РФ "висмикував" кадри з інших підрозділів.

Відносно гарматного м'яса, то набір "контрактників" шляхом виловлювання, заманювання грошима та активне використання офіційного мобілізаційного резерву БАРС ("Боевой Армейский Резерв Страны") призвів до цілком логічних наслідків: безконтрольне пияцтво та втрата дисципліни вже на стадії формування. Це до речі стало приводом значного незадоволення мешканців військово містечка Муліно у Нижньогородській області, де і проводилось формування 3-го АК на базі 333-го центру бойової підготовки МО РФ.

Такий стан речей доволі швидко перейшов на стадію криміналу, коли військові органи правопорядку почали розслідувати кримінальні злочини військових 3-го армійського корпусу за статтею "розбій". Паралельно з цим у соцмережах цивільні жалілися на побоювання відпускати дівчат підліткового віку на вулицю, грабежі та крадіжки.

У цих умовах здійснювати будь-яку військову підготовку, а тим паче злагодженість підрозділів вести мову доволі складно. Але у рашиській армії почав працювати традиційний радянський метод - підкласти більше паперу на наявні проблеми.

Зокрема командири, реально розуміючи рівень бойової підготовки просто вимагали надавати звіти, чим більше - тим краще. Зокрема прямо вказували скільки писати витрату боєприпасів на "навчаннях" у рапортах.

Вкрай показовим й те, що, скоріш за все, офіцер штабу полку не знає прізвища начальника управління бойової підготовки Західного військового округу РФ Володимира Золотухіна.

Але навіть з подачею виключно формальних рапортів виникали величезні проблеми. І питання на особистий контроль взяв начальник Головного управління бойової підготовки збройних сил РФ Іван Бувальцев.

На основі цього вже можливо робити відповідні висновки відносно реальної бойової підготовки, дисципліни та загальної боєздатності 3-го армійського корпусу взагалі. Його структурі та підрозділам Defense Express присвятив окремий матеріал.

Також стає можливим оцінити можливості РФ провести не те, що загальну, а хоча б обмежену мобілізацію. А з оцінкою реалістичності проведення мобілізації військово-промислового комплексу для забезпечення поточних втрат рашистів, а тим більш формуванням нових підрозділів можливо ознайомитись за цим посиланням.

Читайте також: Рашисти намагаються не допустити хаотичної втечі з Херсонщини, а на Донбасі видано наказ "ні кроку назад" - ISW