xcounter
#

3-й армійський корпус рашистів: склад, озброєння та структура - чи дійсно це останній резерв РФ

Армія РФ намагається кинути в бій свій головний резерв
Армія РФ намагається кинути в бій свій головний резерв
48865

Кремль кинув в Україну свій головний резерв - 3-й армійський корпус, який почали створювати у травні

Армія РФ все ж таки завершила формування 3-го армійського корпусу та вже перекидає його до України, про що говорять дані від аналітиків спільноти Conflict Intelligence Team. Перекидання озброєння цього корпусу було помічено вже на території країни станом на 27 серпня. До аналогічного висновку прийшли й фахівці ISW.

Водночас спільнота "Інформаційний Спротив" детально розписала склад та озброєння цього формування, зазначивши підрозділи, які увійшли до 3-го армійського корпусу збройних сил РФ. Як пише один з її учасників Костянтин Машовець, це формування складається з мотострілецької дивізії та бригади, артбригади великої потужності, артполка та додаткових підрозділів управління, ППО, забезпечення, тощо. Таким чином основна структура 3-го АК виглядає наступним чином:

Читайте також: Бійці 95-ої бригади взяли як трофей "парадний" Т-80, знятий з консервації (відео)

3 армійський корпус ЗС РФ

Основна організаційна структура 3-го армійського корпусу ЗС РФ
  • 6-а мотострілецька дивізія у складі (10-го танкового полка, 54-го, 55-го та 57-го мотострілецьких полків - усі трьох-батальйонного складу)
  • 72-а окрема мотострілецька бригада
  • 17-а артилерійська бригада великої потужності (два самохідні артилерійські дивізіони - 21 одиниця 203-мм СГ 2С7 "Пион" та 14 одиниць 204-мм СМ 2С4 "Тюльпан")
  • 27-й артилерійський полк - (два гаубичні артилерійські дивізіони - по 18 одиниць 152-мм гармат 2А65 "Мста-Б" та 152-мм гармат 2А36 "Гиацинт-Б" відповідно)
  • 44-й командний пункт протиповітряної оборони
  • 52-й окремий зенітний ракетний дивізіон
  • 148-й командно-розвідувальний центр
  • 38-й окремий інженерно-саперний батальйон
  • 8-й окремий батальйон управління
  • 154-й окремий ремонтно-відновлювальний батальйон
  • 9-а окрема рота спеціального призначення
  • 8-а окрема рота радіаційного, хімічного та біологічного захисту

Відповідно до цих даних склад 3-го армійського корпусу можливо оцінити як певною мірою незбалансований за своєю структурою.

Зокрема корпус має значний ухил у мотострілецькі підрозділи, формування яких є найдешевшим та найшвидшим, одразу після "легких піхотних" з'єднань.

мотострілецький полк рф

Але, у випадку, якщо всі підрозділи мають повний склад, відносно чого виникають доволі підставні сумніви, то "ядром" армійського корпусу, навколо яких будуть формуватися батальйонні тактичні групи, стануть танкові підрозділи. А саме до 7 танкових батальйонів: по три у танковому полку, по одному у кожному мотострілецькому полку та бригаді. На це також вказує і спроба посилити танки машинами БМПТ "Терминатор", попри їх сумнівний перший досвід бойового використання.

Також важливо те, що за наявною інформацією, основними танками корпусу стали Т-90М "Прорыв" та Т-80БМВ. Надання переваги цим танкам, а не масовому Т-72Б3, скоріш за все, є результатом визнання малої бойової ефективності цих машин, а також відсутність поточних запасів

Але, скоріш за все, далеко не всі танкові підрозділи будуть озброєнні новими машинами, бо вже помічено, що на озброєнні 3-го АК є застарілі немодернізовані Т-80Б, які були зняті зі складів.

Можливо зробити припущення, що саме на цей "скелет" будуть натягуватись "м'ясо" з дев'яти мотострілецьких батальйонів: по три у мотострілецькому полку та бригаді. Можливо з формуванням декількох "ударних" БТГр, які будуть мати саме завдання з прориву оборони.

За наявною інформацією, озброєння мотострілецьких батальйонів вкрай нерівномірне, когось посадили на БМП-2 чи БМП-1АМ "Бусурманин", когось - на БТР-82А, а декому дістались БТР-80, БТР-70 та навіть "дідівські" БТР-60. А ось БМП-3 взагалі не помічений у складі, що цілком очікувано після намагання міноборони РФ відмовитись від її випуску взагалі.

мотострілецький батальйон  рф

Також страждає механізація артилерії, через наявність цілого артполку з причіпними гарматами, а не САУ. Водночас до корпусу увійшла артилерія високої потужності, що є прямим свідченням того, що у генштабі РФ знайшли єдину тактику за якою можуть воювати - продавлювання артилерійським вогнем високої щільності та потужності. Водночас роль САУ "Пион" та причинних гармат "Гиацинт" у цьому випадку, в першу чергу, намагання вести контрбатарейну боротьбу.

2С7 Пион
2С7 "Пион"

Відносно загальної чисельності особового складу, то за штатної чисельності у 15,7 тисячі осіб, наявна кількість особового складу 3-го армійського корпусу ворога оцінена у 11,5-12 тисяч. Відносно озброєння, то картина виглядає наступним чином.

  • 697 одиниць бронетанкового озброєння
  • 1780 одиниць автомобільної техніки
  • 537 одиниць техніки служби ракетно-артилерійського озброєння
  • 309 одиниць техніки зв'язку та автоматизованих систем управління
  • 10 одиниць техніки служби РХБЗ
  • 309 одиниць інженерної техніки
  • 434 одиниці техніки служби тилу

Таким чином, на думку Defense Express, можливо розцінювати 3-ий армійський корпус РФ, як "роботу над помилками", яку провели у генштабі РФ та спробою експлуатувати єдину доступну тактику у вигляді "вогневого валу". Також помітно намагання посилити управління підрозділів та їх обізнаність на полі бою, для чого введено окремий центр управління та розвідки.

Але результат страждає від браку матеріально-технічної частини, через високу кількість втрат та неспроможність військово-промислового комплексу РФ їх компенсувати у необхідних темпах. Зокрема весь цей корпус чотири місяці збирали "з миру по нитці", накидуючи у нього все наявне озброєння і, судячи з усього, вже під доступну техніку підганяючи підрозділи.

Т-80БВМ
Т-80БВМ

До речі, ще на початку генштаб РФ планував сформувати одночасно чотири армійські корпуси від кожного військового округу. Але коли у Москві побачили, що наявне "гарматне м'ясо" та озброєння просто "розмивається" між чотирма окремими формуваннями, було прийнято рішення сконцентруватись на одному корпусі, яким і став 3-ій від Західного військового округу. Але, як зазначають у "Інформаційному Спротиві", це не означає те, що від формування нових корпусів відмовились.

Також зазначимо, що 3-ий армійський корпус, скоріш за все, буде задіяний на Донецькому та/або Запорізькому напрямі. Як мінімум саме у цих напрямах звозили підрозділи цього формування.

Читайте також: Словаччина попрощалась з МіГ-29AS, які передаються Україні - в чому головна перевага цих машин